Otigba tudja, mi kell a Ferencváros bajnoki címéhez

Borsi GergelyBorsi Gergely
Vágólapra másolva!
2018.02.15. 09:16
null
Otigba Kenneth rendkívül elszánt, bármire képes a Ferencváros sikeréért (Fotó: Szabó Miklós)
A bajnoki címre hajtó középhátvéd, Otigba Kenneth nem tulajdonít különösebb jelentőséget a Lokomotiv Moszkva legyőzésének, ám örül, hogy csapata kapta a legkevesebb gólt az NB I-ben, és annak is, hogy Joseph Paintsil maradt.

 

– Portugália vagy Spanyolország tetszett jobban?
– Mindkét ország csodálatos, de egyik helyre sem azért mentünk, hogy a helyi látványosságokban gyönyörködjünk – válaszolta Otigba Kenneth, a bajnokság élén telelő Ferencváros 25 éves középhátvédje. – Két nagyon kemény hét áll mögöttünk, rengeteget dolgoztunk, hogy a tavasszal elérjük a célunkat.

– Hét felkészülési mérkőzésükből hatot megnyertek. Mennyire fontosak ezek a találkozók?
– Mivel mindegyik tét nélküli volt, nem foglalkoztat a végeredmény. Az számít, hogy gyakorolni tudtuk a taktikát és a különböző játékelemeket.

ARANYLABDÁS TANÁCSADÓ
Otigba Kenneth 2012 decemberében, 20 évesen mutatkozott be a Heerenveen felnőttcsapatában, méghozzá az Európa-bajnok, kétszeres BEK-győztes, háromszoros aranylabdás Marco van Basten irányítása alatt. A holland klub színeiben 96 tétmérkőzésen lépett pályára, mielőtt 2016 nyarán a török Kasimpasához került kölcsönbe. A törököknél egy idény alatt 15 bajnokin és öt kupamérkőzésen szerepelt, mígnem nyáron a Ferencvároshoz szerződött.

– Ezt úgy mondja, mintha az orosz első osztályban listavezető Lokomotiv Moszkva legyőzése teljesen hétköznapi lenne egy magyar együttes életében.
– Persze jót tesz a csapatnak, hogy nyertünk a Lokomotiv Moszkva ellen, ad némi pluszt a társaságnak, csakhogy nem kapunk érte semmit. Nem jár érte pont vagy továbbjutás a kupában. Ezért sokkal fontosabb, hogy ezeken a mérkőzéseken mennyire gördülékenyen megy a játék. S bár jobban nézünk ki, illetve jobban futballozunk, mint az idény elején, még mindig van mit csiszolni, hogy gördülékenyebben működjön a gépezet.

– Hétfőn érkeztek haza Spanyolországból a szakadó esőbe és a fagyba. Nem akartak egyből visszafordulni?
– Kétségkívül jobb idő volt Cádizban, mint Magyarországon. Két hetet töltöttünk külföldön, ami jó volt, de épp elegendő is. Örülök, hogy újra itthon vagyunk, és Budapesten folytathatjuk a felkészülést. Azért utaztunk Portugáliába és Spanyolországba is, hogy kicsit más közegben legyünk, kiszakadjunk a szürke hétköznapokból, ami nyilvánvalóan jót tett nekünk. De kint csak a tekintetben tért el a munkánk az itthonitól, hogy más körülmények között készültünk, és erős külföldi csapatokkal mérhettük össze a tudásunkat. Ettől függetlenül ugyanaz volt a feladatunk, mint máskor, keményen edzettünk.

– A Heerenveen és a Kasimpasa játékosaként sem szokhatott hozzá ilyen hosszú téli szünethez a holland, illetve a török bajnokságban.
– Ez igaz. Valóban újszerű, hogy egy hónapos szünetünk volt a télen, aztán január elején elkezdtük a munkát, és még mindig nem játszottunk tétmérkőzést. Ugyanakkor csak annyi a különbség, hogy felcserélődik a téli és a nyári felkészülés. Magyarországon alig volt időnk a szezonkezdet előtt, míg a hollandoknál és a törököknél akkor van a fő szünet.

– Várja már a jövő szombati, Honvéd elleni hazai találkozót?
– Mindennél jobban. Jó lenne végre bajnokit játszani, de az még odébb van. Szombaton és vasárnap egy-egy felkészülési mérkőzés vár ránk, csak utána kezdünk el készülni a kispestiek ellen.

– Hárompontos előnnyel vezetik a bajnokságot a Videoton előtt. Mit gondol, megtartják előnyüket az idény végéig?
– Ez a célunk. Meg akarjuk szerezni a bajnoki címet. Mondhatnánk úgy is: mindent vagy semmit! Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy csakis a játékunkra összpontosítsunk. Ha sikerül, és mindenki maradéktalanul elvégzi a feladatát, az eredmények sem maradnak el. Eddig is minden csapat a Ferencvárost akarta legyőzni, most, hogy vezetjük a bajnokságot, még inkább igaz. De magabiztosak vagyunk, kiváló játékosok és edzők alkotják az együttest, vagyis minden adva van ahhoz, hogy sikeresek legyünk.

– Hátrányt jelent, hogy tavasszal a két legfontosabb mérkőzésüket, a Videoton és az Újpest elleni találkozót is idegenben vívják meg?
– Egyáltalán nem számít, melyik csapattal hol találkozunk, kizárólag az a fontos, hogy jól futballozzunk. És ha a saját tudásunknak megfelelő teljesítményt nyújtunk, nyernünk kell.

– Ahogy egy csatár önbizalmának jót tesz, ha gólt lő, egy védőnek inkább az számít, hogy megakadályozza a gólszerzést. Márpedig eddig a Ferencváros kapta a legkevesebb gólt a bajnokságban. Elégedett?
– A csapat sikere az elsődleges, de középhátvédként akkor lehetek igazán elégedett, ha nem kapunk gólt. Mi is beszéltünk már róla, hogy jó úton járunk, s ha így folytatjuk, meglesz az eredménye. Igaz, fejlődni mindig lehet. A jó védekezés az alapja mindennek, ha az ellenfél nem tudja bevenni a kapunkat, az már fél siker. Ráadásul szerencsés helyzetben vagyunk, mert nagyszerű támadók alkotják a csapatot, akik bármikor képesek gólt szerezni.

– Mint például Joseph Paintsil?
– Pontosan.

– Csak azért, mert mindenféle hírek keringtek róla, illetve az esetleges távozásáról.
– Erről őt kell megkérdezni.

– Hogyan fogadta az együttes a támadó visszatérését?
– Jó barátok vagyunk, a csapatnál mindenki örül, hogy köztünk van, mert kiváló képességű, ráadásul rendkívül eredményes játékos, aki mindenáron meg akarja mutatni, hogy mire képes.

– Akkor minden együtt van a sikerhez a bajnoki cím felé vezető úton?
– Az első helyen állunk, kevés gólt kaptunk, úgyhogy elégedettek lehetünk az eddigi teljesítményünkkel. Ám nem szabad itt megállnunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik