Puskás–Suzuki-kupa: három év után ismét a Realé a trófea

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2017.06.05. 18:57
null
Nagy volt az öröm a Puskás-szurkolók körében a bronzmérkőzésen (Fotó: Koncz György)
Két nappal Cardiff után Felcsúton is a trófeát emelhetett a magasba a Real Madrid: a felnőttek BL-győzelme után a rangos U17-es tornát is magabiztos játékkal hódította el a királyi klub.


Tény, hogy az idén tizedik alkalommal megrendezett hatcsapatos nemzetközi U17-es futballtorna, a felcsúti Puskás–Suzuki-kupa története nem az egy-egy alkalomra meghívott külföldi sztárcsapatok sikereitől hangos: hiába lépett már fel Felcsúton a Feyenoord, a Dinamo Zagreb, a Hagi Akadémia vagy a Genk is, a négy eredeti résztvevő – amelyeket Puskás Ferenc életútja köt össze, vagyis a házigazda Puskás Akadémia, a Budapest Honvéd, a Real Madrid és a Panathinaikosz – dominanciáját egyikük sem fenyegette még. Most sem: a pünkösdhétfőn rendezett helyosztókon az ötödik helyért a két újonc, az A-csoportban utolsó helyezett Bayern München és a B-csoport leggyengébb láncszemének bizonyuló lisszaboni Sporting mérkőzhetett meg a Pancho Arénában. Tegyük hozzá: ez a két együttes az egy évvel fiatalabb, U16-os csapatát szerepeltette a tornán. Cristiano Ronaldo nevelőegyesülete bizonyult jobbnak, Carlos Silva szöglet után volt eredményes, majd a második félidőben Nuno Cardoso egy jobb oldali beadást értékesítve döntötte el a meccset.

A bronzmeccs magyar „testvércsatát" hozott, ugyanis a házigazda felcsútiak és a rekordbajnok kispestiek is a második helyen végeztek a csoportjukban (a PFLA a Bayern 1–0-s legyőzése után 1–0-ra kikapott a Panathinaikosztól, a Honvéd pedig a Sportinggal 3–3-at játszott, míg a Real Madridtól 2–1-re kikapott). Ezen a meccsen is két gól született, de egyenlő elosztásban: az első félidő végén Csibi Áron öngóljával (a válláról pattant a kapuba a labda) a Honvéd vezetett, de aztán Tamás Nándor szép mozdulattal lőtt a kispesti kapu jobb sarkába hét méterről. A tizenegyeseknek kellett dönteniük, de csak a hetedik körben érkezett el az első hiba: Darabont Gábor fölé lőtt, így Fekete Olivér ezt követő eredményes kísérlete a házigazdák bronzérmét jelentette.

NYILASI: A REAL MADRID MÁR BEVÁLT RECEPTTEL JÖTT
„Visszatérő jellemzője már a tornának a magas színvonal, és mindig jó látni a különböző futballkultúrák találkozását – Nyilasi Tibor
70-szeres válogatott, aki mind a tíz PSK-t a helyszínről követte végig. –
A Real Madrid már bevált recepttel jött: ezúttal is labdabiztos játékosokkal volt teli a csapata. Biztos vagyok benne, hogy miként korábban Álvaro Morata vagy Daniel Carvajal is feltűnést keltett a felcsúti tornán, úgy a mostani csapatban is vannak olyanok, akikről hallunk még. Játékban a két magyar csapat is felnőtt a döntősökhöz, de úgy látom, nálunk mindig nagyobb az eredménykényszer, emiatt görcsösek sokszor a fiatalok.”

A döntő két résztvevője egyaránt százszázalékos teljesítményt nyújtott a csoportban, a Panathinaikosz és a Real Madrid a két-két meccsen összesen egyetlen gólt kapott (előbbi a Puskás Akadémiát 1–0-ra, a Bayernt 3–0-ra győzte le, utóbbi a Honvédot 2–1-re, a Sportingot pedig 1–0-ra). A madridiak talpig lilába léptek pályára, talán úgy gondolták: ha a nagyoknak Cardiffban bevált a Juventus ellen... Ezúttal sem hozott nekik balszerencsét, már a szünetben 2–0-ra vezetett a királyi gárda. Bár a jogosan megítélt tizenegyest kihagyta a 29. percben Iván Vallo, de a Nikolaosz Hrisztogeorgosz kapusról kipattanó labdát aztán bevágta a kapuba, majd a lefújás előtt pillanatokban José Antonio Nieto növelte a spanyolok előnyét, amikor egy jobb oldali beadás után nyolc méterről lőtt a kapu közepébe – a görög kapus hathatós segítségével.

A második félidőben sem csökkent a két csapat közötti különbség; a csoportban nem kapott gólt a görög együttes, ezúttal viszont nem úszta meg kevesebbel, mint a Juventus a BL-döntőben. A hajrában előbb Antonio Marin lőtte ki mesterien a bal felső sarkot 16 méterről, majd a csereként beálló José Belmonte fejjel fejezett be öt méterről egy jobb oldali akciót. A Pancho Aréna 2014-es megnyitóján aratott győzelme óta először, összesen pedig negyedszer hódította el a Puskás–Suzuki-kupát a Real Madrid, amelynek 10-ese, Iván Vallo vehette át a legjobb játékosnak járó különdíjat Orbán Viktor miniszterelnöktől, a Puskás Akadémia alapítójától.

A Real Madrid fiataljai 2014 után nyerték meg a Puskás–Suzuki-kupát (Fotó: Koncz György)
A Real Madrid fiataljai 2014 után nyerték meg a Puskás–Suzuki-kupát (Fotó: Koncz György)

 

PUSKÁS–SUZUKI-KUPA, NEMZETKÖZI U17-ES TORNA, FELCSÚT
DÖNTŐ
REAL MADRID (SPANYOL)–PANATHINAIKOSZ (GÖRÖG) 4–0 (2–0)
Felcsút,
Pancho Aréna. V: Bognár T.
Real Madrid: Suárez – Carrero, Garay, Del Álamo (González 76.), Sánchez – Khallak (Belmonte 76.), López, Nieto (Tirlea 76.), Vallo (Gutierrez 71.), Park (Camunas 62.) – Marin
Panathinaikosz: Hrisztogeorgosz – Palaszkonisz, Dabizasz, Manidakisz, Venetisz (Zografakisz 51.) – Teodorakisz (Alekszandropulosz 52.), Szkenterai (Pogianni 72.), Szulce (Michael 47.), Kalomirisz, Emmanuilidisz – Hrisztodululu (Madzorosz 72.)
G: Vallo (29.), Nieto (40.), Marin (69.), Belmonte (78.)

BRONZMÉRKŐZÉS
PUSKÁS AKADÉMIA–BP. HONVÉD 1–1 (0–1) – 11-esekkel 7–6
Felcsút,
Pancho Aréna. V: Solymosi
Puskás Akadémia: Ásványi – Fekete, Bokros, Tóth A., Major – Góra, Daróczi, Tóth B., Zsöllei (Vörös 55., Vörös helyett Ganbold 80.) – Tamás, Csibi (Papp 45.)
Honvéd: Karcagi – Barta, Temesvári, Cipf (Hajnal 66.), Szendrei – Kecskeméti, Király, Szeles, Darabont – Pisont, Simó
G: Tamás (57.), ill. Csibi (40. – öngól)

AZ 5. HELYÉRT
SPORTING CP (PORTUGÁL)–BAYERN MÜNCHEN (NÉMET) 2–0 (1–0)
Felcsút,
Pancho Aréna. V: Bogár
Sporting: Fernandes (Cunha 45.) – Da Fonseca, Silva, Ináció, Caeiro – H. Santos, Gouveia (Garrido 71.), Cardoso, B. Santos (Ceita 55.) – Reis (J. Domingues 63.), Nunes (Lobato 45.)
Bayern: Schneller – Waidner (Hawkins 31.), Ezekwem, Cavadias, Höllen (Thaler 65.) – Stiller, Cuni, Tillman (Caner 50.), Butler – Mosandl, Badzak (Oudenne 54.)
G: Silva (16.), Cardoso (65.)

A 10. PUSKÁS–SUZUKI-KUPA VÉGEREDMÉNYE
1. Real Madrid
2. Panathinaikosz
3. Puskás Akadémia
4. Bp. Honvéd
5. Sporting CP
6. Bayern München

AZ EDDIGI GYŐZTESEK
2008: Real Madrid
2009: Ferencváros
2010: Honvéd
2011: Honvéd
2012: Honvéd
2013: Real Madrid
2014: Real Madrid
2015: Honvéd
2016: Honvéd
2017: Real Madrid

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik