West Brom után Honvéd; Győrt és az NB I-et elárasztották a megbízott edzők

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.10. 21:33
null
Roland Lamah volt a Fradi vezére a Honvéd ellen (Fotó: Szabó Miklós)
A Ferencváros belga válogatott támadója, Roland Lamah nyolc hónap után lőtt ismét bajnoki gólt, az NB I-ben először. Talán sohasem dolgozott még annyi megbízott edző a magyar élvonalban, mint most, és 1970 óta nem kezdett olyan kevés góllal csapat az NB I-ben, mint a Haladás. Legek és érdekességek az NB I 14. fordulójából.

ÚJ JELSZÓ: GYŐZTES MEGBÍZOTT EDZŐN NE VÁLTOZTASS!

Alighanem sohasem dolgozott ennyi megbízott edző az NB I-ben, mint ebben a szezonban, a legutóbbi két fordulóban három csapatnál is megbízott szakember irányított.

Minden a Lombard Pápánál kezdődött, a 6. fordulóban lejátszott Nyíregyháza–Lombard (3–0) mérkőzés után néhány nappal Mátyus János – teljesen váratlanul – távozott Pápáról. Helyette megbízott edzőként az „örökös beugró”, Kovács László kapusedző vette át a csapat irányítását, és jelenleg is ő dirigál. Eddig nyolc bajnokin vezette a Pápát, a mérlege: egy győzelem (Pécsen), két 0–0-s döntetlen (az Újpesttel és a DVTK-val), valamint öt vereség. Őt mától Lengyel Ferenc követi, immár kinevezett vezetőedzőként.

A Bp. Honvéd folytatta a sort, Kispesten a 10. forduló után Pietro Vierchowodot menesztették, és két fordulón keresztül a Jasper Adrianus de Muijnck, Simon Miklós páros irányított megbízott edzőként. Velük a Honvéd ikszelt odahaza a Pakssal (0–0), majd 1–0-ra kikapott Kecskeméten. Ezután a kispestiek vezetőedzője a Nyíregyházáról távozó Csábi József lett.

A 12. fordulót követő héten két csapatnál is edzőváltás volt, Pécsen Véber György, Győrben – a hétközi Magyar Kupa-forduló és a gyirmóti vereség után – Horváth Ferenc munkáját köszönték meg, és azóta mind a két együttesnél megbízott edző dolgozik.

A pécsieket egyelőre Kulcsár Árpád irányítja, vele a bajnokságban kétszer kikapott a csapat: Dunaújvárosban 3–2-re, otthon az ETO ellen 3–0-ra – a Magyar Kupában viszont 1–0-ra legyőzte a DVSC-t.

Győrben egy öttagú szakmai stábot (tagjai: Fórián Zsolt, Tokody Tibor, Igor Nicsenko, Jordi Illa Solé és Tőkés László) neveztek ki a csapat élére. Az ETO-nál ráadásul eddig „vetésforgót” alkalmaztak, a Győr–DVTK (1–1) találkozón Tokody Tibor technikai vezető irányított a kispad előtti technikai zónából, míg szombaton, Pécsen Fórián Zsolt utánpótlás szakmai igazgató meccselt, s győzött 3–0-ra az együttessel.

Hogy ne legyen ennyire egyszerű az egész, bonyolítja a helyzetet, hogy az edzőváltásokon kívül eltiltások miatt is előfordult, hogy megbízott edző irányított egy csapatot – ilyen szituációra éppen az utóbb említett két együttesnél, a PMFC-nél és a Győri ETO-nál volt példa.

A baranyaiaknál Véber Györgyöt a Pécs–Újpest (1–1) mérkőzés után tiltották el két meccsre, így a Haladás és a DVTK ellen Véber a nézőtéren foglalhatott csak helyet, és a már említett Kulcsár Árpád irányított a kispadról. A szombathelyiekkel 1–1-et játszott a PMFC, a diósgyőriektől 2–1-re kikapott.

Győrben a KTE elleni meccs (1–1) után tiltották el a vezetőedzőt, Horváth Ferencet, és egy mérkőzésen – a szombathelyi, 2–0-ra megnyert találkozón – egyik segítője, Sütő Szilárd volt a megbízott edző. Az ETO-nál így az a különleges, klubtörténeti helyzet állt elő s erre hívja fel a figyelmet a klubhonlap cikke is – ,hogy egymást követő négy bajnokin négy különböző szakember volt a csapat vezetőedzője: előbb Horváth, majd Sütő, aztán Tokody, végül Fórián.

Mivel jelenleg ötfős stáb irányítja az ETO-t, még az is előfordulhat – ha a kéthetes szünetben a klubnál nem találják meg a végleges megoldást –, hogy a soron következő, DVSC elleni bajnokin újabb megbízott edző ül a kispadra, ám ha a győriek kicsit „kifordítják” a futballberkekben ismert „Győztes csapaton ne változtass!” jelszót, és átírják „Győztes megbízott edzőn ne változtass!” szlogenre, akkor a következő bajnoki mérkőzésen még Fórián Zsolt marad a zöld-fehérek megbízott szakvezetője...

FÉNYESEDNEK A FRADI DRÁGAKÖVEI – ELŐSZÖR FORDÍTOTTAK A ZÖLD-FEHÉREK

A Ferencváros labdarúgócsapata a 14. fordulóban két nyári szerzemény (bár Lamah már a szezon közben, szeptemberben érkezett), két légiós vezérletével győzte le a Honvédot. A korábbi belga válogatott Roland Lamah előbb gólpasszt adott a másik főszereplőnek, az ötszörös német válogatott Benjamin Lauthnak, majd a 90. percben 11-esből ő szerezte a Fradi győztes gólját is. Ráadásul Lamah csapata első góljában is fontos szerepet játszott, hiszen ő ívelte be a szögletet, ami végül David Mateostól jutott el a találatot jegyző Böde Dánielhez. Lauth az első félidőben, az őt meglökő Patrick Ikenne-King hathatós közreműködésével összehozott egy tizenegyest a Honvédnak (kézzel ért a labdába), de a második félidőben egy remek lefordulás után a kapuba talált.

A német csatár góljával fordítani tudott a Ferencváros, ez először fordult elő a fővárosi zöld-fehérekkel, akik ebben a szezonban a 14. fordulóig egyetlen olyan meccset sem tudtak megnyerni, amelyen hátrányba kerültek (ötször volt erre példa). A Honvéd ellen Lauth góljára ugyan még érkezett válasz, de végül 3–2-re győzött a Fradi.

Lauth és Lamah remeklését azért is fontos kiemelni, mert a korábbi meccseken kevésbé váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, pedig a klub legjobban kereső futballistái közé tartoznak, ráadásul a transfermarkt.de becslése szerint Lamah az NB I legértékesebb játékosa, 1.5 millió euróra becsülik az értékét.

Lamah az NB I-ben a múlt pénteki meccs előtt négy találkozón lépett pályára (ezeken két pontot szerzett csapata), kezdőként háromszor és összesen 258 percet töltött a pályán. Gól és gólpassz nem kötődött a nevéhez, 14-szer vette célba a kaput, kétszer találta el. 95 jó passza volt, 77 százalékos pontosság mellett. A párharcai 54 százalékát nyerte meg, összesen 21-et. Eladott 34 labdát és szerzett 13-at (statisztikák forrása: mlsz.hu/ InStat Football).

Ehhez képest kis túlzással a Honvéd ellen csereként beállva, 48 perc alatt (a hosszabbítással együtt) többet csinált a góljának és gólpasszának köszönhetően, mint a megelőző négy találkozón összesen. Bajnokin legutóbb 2014 márciusában talált be még a Swansea játékosaként a Gera Zoltánt is pályára küldő West Bromwich elleni Premier League-találkozón (a Swansea hazai pályán 2–1-re kikapott).

Lamah gólja 0:38-tól látható:

Lauth Kispesten már a negyedik NB I-es gólját szerezte, ehhez 12 meccsre, illetve 669 percre volt szüksége, a hatgólos Böde Dániel mögött második helyen áll a Fradi házi góllövőlistáján.

NEGATÍV REKORDOKAT HALMOZ A HALADÁS

Tizennégy forduló, nyolc pont, sereghajtó pozíció és mindössze öt rúgott gól – rettenetesen rosszul szerepel eddig a Szombathelyi Haladás az NB I 2014–15-ös szezonjában. Különösen a gólképtelenségi adat elképesztő – évtizedekig visszakeresve sem találunk ugyanis olyan élvonalbeli csapatot, amely tizennégy forduló alatt csupán ötször tudta volna megrezegtetni a hálót.

A rendszerváltás óta lejátszott bajnokságokban eddig hét gól volt a negatív rekord. A Stadler FC az 1996–97-es idényben az első 14 fordulóban hét gólt szerzett (egynél többet egyszer sem – az akasztóiaknak a 18. fordulóig kellett várniuk, hogy kétszer is betaláljon egy bajnokin a szezon végén a 16., osztályozós helyen végző csapatuk), csakúgy, mint az 1991–92-es idényben a mindössze 13 pontot szerezve kieső ZTE. Nem tudta a mostani Haladást alulmúlni az 1990–91-es idényt hat rúgott gól nélküli bajnokival kezdő Volán sem.

Haladás–MTK 0–3

Pörgethetjük vissza az évkönyveket, hasonlóan becsődölt támadójátékra akkor sincs példa: az 1976–77-es szezonban a Dorogi Bányász legutóbbi NB I-es csapata jutott hét gólig 14 forduló alatt, 1971–72-ben pedig a Pécsi Dózsa. A pécsiek maximálisan kihasználták hét góljukat: tizennégy forduló alatt mindössze tízet kaptak, és 3–6–5-ös mérleggel álltak. Mondhatni, kihozták a maximumot a gólminimumból.

A Haladás ráadásul Európában is negatív rekorder a 2014–15-ös szezont tekintve: nincs olyan, tizennégy bajnokit már lejátszó csapat a kontinensen, amely ily kevés gólt szerzett volna. Az MTK-tól vasárnap 3–0-s vereséget szenvedő szombathelyiek immár 366 perce gólképtelenek a bajnokságban.

MÁR MEGINT PIROS A DVTK MECCSÉN; NYÍREGYHÁZÁN ELŐRETÖRT A JOBB OLDAL; MARJANOVICS AZ „ÚJ” NIKOLICS?

A 14. forduló legnagyobb érdeklődéssel övezett találkozója – a helyszínen ezt látták a legtöbben, 5906-an – a DVTK–Nyíregyháza meccs volt, amely a 2–1-es hazai sikeren túl számos érdekességgel szolgált.

Kezdjük azzal, hogy a Diósgyőr találkozóján már megint villant a piros. A DVTK bajnokijain eddig ebben a szezonban nyolc alkalommal mutattak fel a játékvezetők piros lapot (ebben az is benne van, amikor a Fradi ellen két kispadon ülő játékost kellett fegyelmezni). Tomiszlav Szivics csapata három alkalommal került emberhátrányba (az Újpest ellen kettős emberhátrányba), kétszer pedig emberelőnybe, ebből az egyik a Nyíregyháza elleni találkozó volt, amelyet 0–1-ről sikerült megfordítania. A győztes gólt Lazar Marjanovics szerezte, aki remek sorozatba kezdett.

A 13. fordulóban véget ért Nikolics Nemanja kitűnő szériája, a Videoton támadója sorozatban 12 élvonalbeli bajnoki mérkőzésén volt eredményes, aztán a Honvéd ellen nem talált be, sőt szombaton Kecskeméten sem szerzett gólt. Nem tudjuk, hogy a közeljövőben lesz-e valaki az NB I-ben, aki akár csak megközelíti a fehérvári csatár produkcióját, jelenleg például összesen három olyan labdarúgó van a magyar élvonalban, aki sorozatot kezd építgetni. A győri Priskin Tamás és a debreceni Dusan Brkovics egymás után két bajnokin talált be, míg a diósgyőri Lazar Marjanovics zsinórban a harmadik bajnoki meccsén volt eredményes.

A DVTK szerb középpályása még nagyon messze jár Nikolics csúcsától, ám mindenképpen dicséretet érdemel, hiszen mind a három gólja pontot ért csapatának. Az első két találatánál csereként pályára lépve, a mérkőzés hajrájában szerzett egyenlítő gólt: előbb odahaza a Dunaújváros PASE (3–3), majd idegenben a Győr ellen (1–1). A mögöttünk hagyott fordulóban már kezdőként lépett pályára, és a Nyíregyháza ellen ő jegyezte – némi szerencsével, hiszen megpattant a labda – a diósgyőriek győztes találatát. E három meccsen a Marjanovics-gólok összesen négy pontot hoztak a DVTK-nak.

Nyíregyházi érdekesség, hogy a csapat 13 eddigi találatából kilencet jobbról vagy jobb oldali beadásból szerzett – ahogy Diósgyőrben is.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A 14. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Hegedüs L. (MTK) 5 –Gyagya (Kecskemét)
5, Brkovics (DVSC-Teva) 5, Báló (MVM-Paks) 4
– Martínez (Győri ETO) 5, Lamah (Ferencváros)
5, Windecker (Győri ETO) 5, Simon K. (Újpest) 5 – Haraszti (MVM-Paks) 5 Youla (Bp. Honvéd) 5, Griffiths (Diósgyőr) 5.
A forduló játéKvezetője: Kassai Viktor (9) (Diósgyőr–Nyíregyháza) – Ring György, Kispál Róbert, Vad II István, Szabó Zsolt

A forduló legszebb góljának Nyilasi Tibor a Sport Tv Harmadik félidő című műsorában a paksi Haraszti Zsolt Lombard elleni csavarását választotta.

A Paks harmadik gólját a korábban a Puskás Akadémiánál is nevelkedő Bor Dávid szerezte, aki a második NB I-es meccsét játszotta és az első találatát jegyezte (ebben a szezonban először játszott).

A hét kapusa Márkvárt Dávid. A pécsi középpályás, aki a serdülőben kapusként kezdte, a Győr elleni bajnoki 71. percében Vukasin Polekszics sérülése után volt kénytelen beállni a kapuba, mert a PMFC-nek már nem maradt cseréje. Az ETO ekkor már 3–0-ra vezetett, a mezőnyjátékos újabb gólt nem kapott.

A pécsiek immár kilenc meccse nyeretlenek hazai pályán, legutóbb még az előző szezonban a Mezőkövesdet verték meg. A Haladást legyőző MTK 26 találkozó óta nem játszott döntetlent az NB I-ben, míg a Kecskeméten ikszelő Videoton 2012. november 17. után játszott újra gól nélküli döntetlent.

LABDARÚGÓ NB I, 14. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
November 7., péntek
19.00 Budapest Honvéd–Ferencváros 2–3Fábián Mihály
1650
November 8., szombat
14.00
Kecskeméti TE–Videoton 0–0
Iványi Zoltán
1882
16.00
Újpesti FC–Puskás Akadémia FC 1–1
Vad II István
1500
16.00MVM-Paks–Lombard Pápa 3–0 Németh Ádám
1035
18.00Pécsi MFC–Győri ETO FC 0–3
Szabó Zsolt
642
20.00 Debreceni VSC-Teva–Dunaújváros PASE 2–0
Pintér Csaba
2657
November 9., vasárnap
16.30Szombathelyi Haladás˜–MTK Budapest 0–3
Andó-Szabó Sándor
1300
18.30 Diósgyőri VTK–Nyíregyháza Spartacus 2–1
Kassai Viktor
5906
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik