Magyar foci: Utánpótlásképzés helyett hülyítés - Détári

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.12. 13:45
Détári Lajos, a korábbi világválogatott labdarúgó mórahalmi könyvbemutatója alkalmából rövid interjút adott a szegedma.hu-nak, és kérdésre válaszolva a magyar utánpótlásképzésről, a szövetségbeli változások szükségességéről beszélt.

„Itt harminc éve nem folyt utánpótlásképzés, csak a hülyítés – idézi a regionális honlap Détári Lajost. – Amikor én serdülő vagy ifjúsági korú játékos voltam, olyan nevek edzősködtek a Honvédban, mint Vági Pista bácsi, Tajti József, Faragó Lajos vagy épp Róka Ferenc, aki járta a grundokat, kereste a tehetségeket, és igazolta le őket a Honvédba. Ha megnézzük a mai állapotokat, akkor gyakran azt tapasztalni, hogy a hat-tizenkét éves korosztályú gyerekekkel testnevelő tanárok foglalkoznak, miközben ez a legfontosabb időszak a technika elsajátítására. Ilyenkor tanul meg a gyerek belsővel passzolni, cselezni, ebben a korosztályban nem tornatanároknak kell futtatniuk a gyerekeket. Amikor egy akadémia 250 millió forintot kap, akkor ebből 50 milliót költsön arra, hogy olyan egykori válogatott játékosokat szerződtet edzőnek, akik szívesen dolgoznak az utánpótlásban, és meg tudják tanítani a gyerekeknek, hogyan kell focizni. Ahol edző voltam, és lehetőségem adódott betekinteni ennek a korosztálynak a tréningjeibe, gyakran láttam, hogy körbe-körbe futkároznak a srácok labda nélkül. Ez óriási hiba, itt minden futógyakorlatot labdával kell végeztetni."

Feltették a kérdést Détárinak: ha szövetségi kapitányi felkérést kapna, mi lenne az első lépése, hogyan tenne rendet?

„A szövetségi kapitány nem tud a magyar labdarúgásban rendet tenni – hangzott a válasz. – Ki tud alakítani egy válogatott csapatot, de a nemzeti tizenegy csak egy kirakatcsapat. Az egész magyar labdarúgásnak a felépítését egy komoly koncepció alapján kellene kidolgozni, ez nem egyemberes feladat, és nem a válogatottnál kell kezdeni, hanem a szövetségnél kell olyan csoportot létrehozni, (amelynek tagjai) ezt a hosszú távú tervet lefektetik. E mellé kell egy ellenőrző bizottságot felállítani, amely figyeli, hogy ezek az irányok megvalósulnak-e, a csapatoknál végrehajtják-e a lefektetett követelményeket."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik