Az eredményes Csank-módszer: rengeteg meccs, teleírt jegyzetfüzetek

Vágólapra másolva!
2009.04.10. 09:15
Teleírt jegyzetfüzetek, évi kétszáz mérkőzés a pálya széléről: Csank János fanatizmusa, szakmája iránti alázata Zalaegerszegen is sikert hozhat. A ZTE a Loki 2–1-es legyőzésével immár harmadik a a Soproni Liga tabelláján, s tíz bajnoki óta veretlen. Nem csoda, hogy mindenki a mesternek tulajdonítja a menetelést.
A látszat csal: Csank János nagyon is nyitva tartja a szemét, miközben a ZTE-t irányítja
Fotó: Németh Ferenc (NS-archív)
A látszat csal: Csank János nagyon is nyitva tartja a szemét, miközben a ZTE-t irányítja
A látszat csal: Csank János nagyon is nyitva tartja a szemét, miközben a ZTE-t irányítja
Fotó: Németh Ferenc (NS-archív)
A látszat csal: Csank János nagyon is nyitva tartja a szemét, miközben a ZTE-t irányítja

Mekkora szerepe van abban az edzőnek, hogy csapata miként szerepel? Tényleg azon múlik a teljesítmény, hogy az edző milyen taktikát dolgoz ki az aktuális riválissal szemben; az határozza-e meg a labdarúgók produkcióját, hogy a szakvezető milyen formába hozza őket a felkészülés során; döntő-e, hogy a tréner milyen viszonyt ápol a kerettel, milyen hangulatot teremt az öltözőben?

Zalaegerszegen választ is kapunk a kérdésre: míg Supka Attila irányítása alatt a kiesés veszélye is fenyegette a ZTE csapatát, a tizenharmadik helyen szerénykedő együttes kispadját a tizedik forduló után elfoglaló Csank Jánossal már a dobogóért harcolnak a kék-fehérek. De mi a titka Csank Jánosnak? Az a siker kulcsa, hogy legendás noteszében gyakorlatilag az ellenfélként szóba jöhető összes játékosról találni jellemzést? Vagy az, hogy nincs olyan labdarúgó, akit ne látott volna a helyszínen?

„Téved, aki azt hiszi, mániákus naplóírogató vagyok – árulta el Csank János. – Az viszont tény, hogy kezdő edző koromtól, még Egerben, a serdülő kettő szakvezetőjeként kezdtem a jegyzetelést, írtam csapatom gólszerzőit, hiszen volt olyan meccs, amelyen számolatlanul találtunk az ellenfél kapujába.”

Aztán a mester arról is beszélt, hogy állandó látogatója nemcsak élvonalbeli, hanem másodosztályú meccseknek is.

„Ha csak tehetem, járom a pályákat. Ha klubom programja engedi, az évad közben hetente legalább öt találkozót nézek meg – ebben alacsonyabb osztályú és utánpótlásmeccs is benne van. Egy naptári évben alighanem kétszáz mérkőzésen a pálya szélén állok” – mondta a szakember.

És a Csank-taktika bevált Zalaegerszegen is! Télen például a másodosztályú Baktalórántházáról szerződtette Illés Gyulát, aki rövid idő alatt alapemberré vált, és már gólt is szerzett tavasszal. De nem ez volt az egyetlen jó húzása a mesternek Zalaegerszegen.

A csapat védője, Szamosi Tamás szerint Csank János megtalálta azt a közös hangot a játékosokkal, amit Supka Attilának nem sikerült, ennek pedig meg is lett az eredménye, hiszen a Debrecen elleni győzelmével már a harmadik helyen áll a ZTE a tabellán.

A CSANK JÁNOSRÓL SZÓLÓ TELJES ÍRÁSUNKAT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik