Nyáron ismét szoríthatunk az Eb-n a magyar női válogatottnak

Vágólapra másolva!
2023.02.13. 08:48
null
Volt mit ünnepelni, hiszen a két évvel ezelőtt kihagyott torna után az idén nyáron ismét ott lesz az elitmezőnyben a válogatottunk (Fotó: Kovács Péter)
Az előzőről lemaradtunk, az idei női Európa-bajnokságon már újra ott lesz a magyar női válogatott, amely a selejtezőben kétszer is megszorongatta a világ közvetlen elitjébe tartozó spanyolokat, a többi riválist pedig gyakorlatilag lepofozta a parkettről.

 

Elszántan vágott neki az Európa-bajnoki selejtezősorozatnak a magyar válogatott 2021 őszén, nem sokkal a szerbek sikerével végződő 38. kontinensviadal után – amelyről csapatunk lemaradt. Ennél a pontnál érdemes egy kicsit elidőzni, hiszen óriási csalódás volt szakmai berkekben és a játékosok körében is, hogy Székely Norbert szövetségi kapitány együttese elbukott a selejtezőben. A mieink a szlovákokkal, valamint a hollandokkal kerültek egy csoportba, és a sorsolást követően a legtöbben egy legyintéssel elintézték, mondván, laza ujjgyakorlat lesz. De nem így történt…

SZÉLMALOMHARC A NÉMETALFÖLDIEK ELLEN

A koronavírus-járvány jelentősen befolyásolta a 2019 novembere és 2021 februárja között megrendezett selejtező lebonyolítását, aminek a levét a mieink itták meg: együttesünk mindössze egyszer játszott hazai pályán (azt a meccset simán meg is nyerte Sopronban a szlovákok ellen 14 ponttal), Hollandiával kétszer is idegenben kellett mérkőznie – ettől még egyszer illett volna legyőzni a mienknél szerényebb képességű csapatot… A két vereségre a pályahátrány sem lehetett mentség, csak magyarázat.

Az Európa-bajnoki részvételt kiharcoló csapatban már Kiss Virág is kulcsember volt, és a jövőben még inkább azzá válhat (FOTÓK: KOVÁCS PÉTER)
Az Európa-bajnoki részvételt kiharcoló csapatban már Kiss Virág is kulcsember volt, és a jövőben még inkább azzá válhat (FOTÓK: KOVÁCS PÉTER)

 

 „A magyar utánpótlás folyamatosan termeli a jó és tehetséges játékosokat, más kérdés, hogy a fiatalok be tudják-e teljesíteni, amire hivatva vannak. Ebből a szempontból még sokan nem állnak készen, de alapvetően én is 2023-ra ígértem, hogy ütőképes lesz a válogatott, amelynek gerincét már esetleg az 1999-es generáció adja. A felnőttkeret fiataljaitól nagyobb áttörésre számítottunk, ezt el kell ismerni” – nyilatkozta Székely a sorozat után. Nyilván akadtak olyanok, akik a kapitány fejét követelték, de nem a honi szövetség elnöksége, amely kitartott Székely mellett – maradt, s újult lendülettel vágott neki a következő Eb-ciklusnak.

MEGCÉLOZTUK A MÁSODIK HELYET A SPANYOLOK MÖGÖTT

NS-szakértő: KÁROLYI Andrea – korábbi, 150-szeres válogatott játékos
„MONDANÁM, hogy a tét rányomta a bélyegét a meccsre, mert volt tétje, a győzelem Eb-részvételt ért, de óriási különbség van a két csapat között, még ha ez egyáltalán nem is jött ki. A 36. percben a román lányok már a világukat sem tudták, visszafutottak a térfelükre, de ha lefújta volna a bíró a mérkőzést, megköszönik. Óriási szerencse, hogy ezen a meccsen kizárólag a győzelem volt a lényeg, ami egy másodpercig sem forgott veszélyben. A Európa-bajnokságon ennél sokkal több kell. A 16 között ott a helyünk, hogy az Eb miként sikerül, az nagyban függ attól, hogy Határ Bernadett vállalja-e a válogatottságot nyáron.”

A sorsolást követően kiderült, a következő kontinensviadalra szinte csak úgy lehet kijutni az együttesnek, ha az egyik legjobb csoportmásodikként végez, ugyanis a világ közvetlen elitjéhez tartozó spanyolokkal kerültünk egy kvartettbe. A korábbi világbajnoki bronzérmes, olimpiai ezüstérmes és négyszeres Európa-bajnok Spanyolország mellett Izland és Románia került a C-csoportba, azaz abszolút reális cél volt a második hely elérése. Időközben mind a szövetség elvárása, mind a körülmények (többen is befejezték válogatott karrierjüket, élükön Raksányi Krisztina korábbi csapatkapitánnyal) miatt a fiatalítást helyezte előtérbe Székely, akinek csapata 2021 novemberében éppen a spanyolok ellen kezdte el a selejtezőket Szekszárdon. A szoros vereség (62–66) kis szerencsével bravúros győzelem is lehetett volna, s egyértelműen biztató jeleket lehetett felfedezni a csapat teljesítményében. Ezután Izlandot és Romániát is alaposan elpáholták Lelik Rékáék, majd 2022 utolsó meccsén – immár sajnos a bajnoki döntőben súlyosan megsérülő Határ Bernadett nélkül – kikaptak Huelvában 11 ponttal, de karakteres játékkal, igazolva, ennek az együttesnek ott a helye Európa legjobb 16 válogatottja között.

 

ÚJRA ELŐKERÜLT A MATEK

Az utolsó két forduló előtt ismét elő kellett venni a számológépet, ahogyan az előző két Eb-t megelőzően, mert meglehetősen kusza volt a helyzet: azt kellett kiszámolni, az öt kiadó hely egyikéért küzdő csapat hogyan lehet biztosan befutó. Tizenegy válogatott részvétele már garantálva volt a júniusi izraeli–szlovén rendezésű Európa-bajnokságon az utolsó előtti fordulót követően, hiszen a két házigazdán kívül Belgium, Franciaország, Görögország, Lettország, Montenegró, Olaszország, Spanyolország, Szerbia és Törökország biztosította a helyét a nyári kontinensviadalon. A matek azt mutatta, Magyarország is elérheti célját, ha nagy különbséggel megveri Izlandot, valamint Romániát akár egyetlen ponttal. Kányási Veronikáék az első meccsen a DVTK Arénában negyven pontot vertek az északiakra, ezután letisztult a kép. Öt második helyezett előzhette volna meg legjobbjainkat papíron, de ehhez a többségnek száz pont körüli különbséggel kellett volna megnyernie a mérkőzését, vagyis kizárható volt, hogy négyen is elénk kerüljenek. Így miután a románokat legyőztük, már garantáltan nem fordulhat elő egymást követő második alkalommal, hogy lemaradunk az Eb-ről.

A nyáron tehát ismét szurkolhatunk Studer Ágneséknek, akik, kiegészülve az immár edzésben lévő Határral, képességeik alapján és egy jó tornával a 2019-es Európa-bajnokságon elért 7. helyet is túlszárnyalhatják. A válogatottban – köszönhetően a három Euroliga-klubban, a Sopronban, a Szekszárdban és a DVTK-ban pallérozódó magyar játékosok egyre csak növekvő nemzetközi rutinjának – nagy potenciál rejlik.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik