Női kosárlabda NB I: izgalmas versenyfutás várható az első helyért

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.03.28. 11:12
null
Egy évvel ezelőtt a Sopron Basket játékosai toronymagas favoritként futottak neki a rájátszásnak és bajnokok lettek – ezúttal nehezebb lehet az útjuk (Fotó: Nemzeti Sport)
Minden bajnokságot megnyert 2015 óta a Sopron Basket, amely mögött négy csaknem azonos erősségű klub sorakozott fel ebben az idényben.



Legutóbb 2014-ben rendeztek olyan döntőt a női bajnokságban, amelynek nem volt résztvevője a Sopron Basket – akkor a PINKK-Pécsi 424 nyert, amely ebben az évadban nyeretlenül, az utolsó helyen zárta az alapszakaszt. A semleges szemlélők bizakodhatnak, minden bizonnyal az utóbbi időben megszokottnál élesebb küzdelem következik az első helyért. A negyeddöntő kedden veszi kezdetét a magasabban rangsorolt együttesek otthonában.

NS-szakértő: Balogh Judit korábbi, 3-szoros Eb-bronzérmes kosárlabdázó
AZ ELSŐ HÁROM KIEMELT párja jóval gyengébb vetélytársánál, a párharcok gyakorlatilag előre lefutottak – a Sopron, a Győr és a DVTK könnyedén veszi az akadályt. A PEAC–Szekszárd izgalmasabb lesz, a pécsieknek nagy előny, hogy hazai pályán kezdenek, és egyébként is jól teljesítettek eddig; míg a Szekszárdnál sok minden borult idény közben, ráadásul fontos pontokat hullajtott el már az évad elején. Nehéz a helyzete, de három meccsre számítok, azonos esélyük van a feleknek. Ami nagyjából biztos, az a Sopron döntőbeli szereplése. Nagyon jó a kerete, és nagyon össze tudja kapni magát, amikor bajban van, továbbá végig pályaelőnyben haladhat. Hogy a Győr vagy a DVTK lesz-e az ellenfele, megjósolhatatlan. Úgy tűnik, a győrieknél annyira nem zavaró Mompremier kiesése, főként, hogy eközben a DVTK elvesztette Grigalauskytét. A miskolciak jól játszanak idegenben, ha náluk lenne a pályaelőny, őket tippelném a fináléba. A Sopron ezúttal is megszerzi a bajnoki címet, mert egy-egy meccsen ugyan meg lehet verni, de háromszor nem. Az első öt helyezett elment a többiektől, a középmezőny megerősödött – de onnan nincs esélye senkinek, hogy bejusson a négy közé.

SOPRON–VASAS 90%–10%

Ezt a párharcot is meg kell vívni, de nem kérdés, melyik csapat jut tovább. Az Euroliga- és magyar bajnoki címvédő Sopron Basket ugyan szombaton kikapott a PEAC vendégeként, de két szerb légiósát, Jelena Brooksot és Dragana Sztankovicsot sem küldte harcba Gáspár Dávid. Ha kedden sem szerepelnének, akkor is biztosan nyerne a zöld-sárga együttes, de érdekesség így is akad: ellenfélként csap össze a parketten a 3x3-as válogatott két erőssége, a két jó barátnő, a soproni Böröndy Vivien és a Vasas Akadémiát erősítő Papp Klaudia.

GYŐR–TFSE-MTK 75%–25%

Meg kell hagyni, az alapszakasz végére ragyogó formába lendült a Lauren Manis által húzott városmajori TFSE-MTK, utóbbi hét mérkőzéséből hatot megnyert, vagyis hatalmas önbizalommal várhatja a Serco Uni Győr elleni küzdelmet. A Rába-partiak Beatrice Mompremier nélkül is egyértelmű favoritok, Cziczás László bőséges rotáció­val dolgozhat, de kategorikusan nem jelenthető ki, hogy elmarad a meglepetés – otthon nagy bravúrral ki is harcolhatja a harmadik felvonást Magyar Bianka csapata.

DVTK–BEAC 80%–20%

A Magyar Kupában bronzérmet szerző miskolciak az Euroligában megvillantották oroszlánkörmeiket, tisztességgel helytálltak, de a sorozatterhelés nagyon leterhelte őket. Az elmúlt hetekben szusszanhattak egyet, ami arra mindenképpen elegendő lehet, hogy két találkozón eldöntsék az E.ON ELTE BEAC elleni ütközetet – ám ez nem azt jelenti, hogy félvállról lehetne venni a Mészárosné Kovács Andrea gardírozta fővárosiakat.

PEAC–SZEKSZÁRD 51%–49%

Kulcskérdés, mennyire súlyos Kiss Virág sérülése, a magyar válogatott center a Sopron ellen bravúrral megnyert mérkőzésen mindössze két percet tölthetett a pályán. Ha nem számíthat rá Jovan Gorec, nagyon nehéz dolguk lesz a baranyaiaknak, bár legutóbb remekül helyettesítette Kisst Olawuyi Adenike: 13 ponttal és hét lepattanóval rukkolt ki. Az Atomerőmű KSC akkor mentheti meg az idényét, ha valahogy túljut az NKA Universitas PEAC-on, ami nem is lehetetlen, viszont a pályahátrány miatt nehéz helyzetben van. Minden labdáért öldöklő küzdelemre számíthatunk!

VÉLEMÉNYEK

Jovan Gorec, a PEAC edzője: – Az egész idényben azért edzettünk, hogy a kedden induló playoffban jól szerepeljünk. Nagyon nehéz párharc elé nézünk a szekszárdiak ellen, euroligás csapattal kell megküzdenünk, amely az egyik legjobb edzővel dolgozik. Ami jó, hogy a hazai pálya előnye nálunk van, ez bennünket segít. Bízunk benne, hogy szép számú közönség előtt és ismét nagyszerű hangulatban játszhatunk, hiszen a Sopron elleni mérkőzésen is varázslatos atmoszférát teremtettek szurkolóink. A negyeddöntőben egyik csapatnak sem lesz könnyű dolga, mert egy hét leforgása alatt három mérkőzés is lehetséges. Megítélésem szerint az a csapat jut a négy közé, amelyik jobban együtt lesz, és mentálisan erősebb tud lenni. Nagyon reméljük, hogy ez a mi csapatunk lesz!

Studer Ágnes, a Szekszárd irányítója: – Az idény legfontosabb része következik, amelyre hosszú hónapok óta készültünk. Reméljük, nagyon sok szurkoló kísér el minket Pécsre, mert nagy szükségünk van rájuk. Úgy érzem, egyre jobban, egyre jobb ritmusban játszunk, úgyhogy bízom benne, tényleg az évad végére leszünk a legjobbak, és sikerül nyernünk kedden – mert az a célunk, hogy bejussunk a legjobb négy közé.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik