GYŐRI FERENC
2023.06.09 09:52 Frissítve: 2023.06.09 09:52

Női kosárlabda: Juhász Dorka nem lesz ott az Eb-n – Székely Norbert

Székely Norbert, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya elárulta, hogy Dombai Réka és Juhász Dorka sem lesz tagja a mieink keretének a csütörtökön kezdődő kontinensviadalon.

Székely Norbert szerint a szlovákok elleni mérkőzés lesz az egyik legfontosabb az Eb-n (Fotó: Dömötör Csaba)

 

– Hat nap múlva kezdődik az Európa-bajnokság. Ott tartunk, ahol tartanunk kell?
– Nem tudom, ezt majd az eredmények minősítik – szögezte le a Nemzeti Sport érdeklődésére Székely Norbert, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Akkor látjuk majd, hogyan működik, amit felépítettünk, amikor az első, második, harmadik meccsünket lejátszottuk, akkor lehet levonni következtetéseket. Jelen pillanatban azt mondhatom, mindent megtettünk, amit elképzeltünk, hogy megvalósulhatna a pályán is.

– Sikerült belakniuk Sopront az elmúlt másfél hétben?
– Természetesen, nem okozott nagy nehézséget. Sopronban nagyszerű a női kosárlabda színvonala, a legtöbb kerettagunk valamilyen módon ismeri a várost, és kötődik hozzá. Európa-bajnoki selejtező mérkőzést is játszottunk ott korábban, szóval gyorsan belaktuk.

– Milyen állapotban érkezett meg Goree Cyesha?
– Nagyon profi módon töltötte a pihenőidejét, teljesen jó állapotban csatlakozott hozzánk. Minden mérés azt mutatja, fizikailag rendben van, mentálisan meg mindig is jól illeszkedett a csapatba. Már május vége óta velünk van, hamar felvette a játékunk ritmusát.

– Mi lesz a középpontban a spanyolok elleni két találkozón?
– Az lesz a legfontosabb, hogy nagyon erős ellenféllel szemben is a lehető legjobban végrehajtsuk az elképzeléseinket, és lássuk, hogy egy kemény rivális hogyan reagál arra, amit csinálunk. Emellett fontos, hogy még jobban megmutatkozzanak azok a hibák, amelyek adódnak a játékunkban.

– Modellezhető valamennyire, amire számíthatunk az Eb-n a címvédő szerbek ellen?
– Abszolút, nem véletlen, hogy Spanyolországgal mérkőzünk. A felkészülésünk úgy épült fel, hogy a portugál válogatott kvázi a szlovákokat modellezte, Szlovénia megfeleltethető volt a törököknek, míg a spanyolok állnak legközelebb a szerbekhez, hasonlóan nagy játékerőt képviselnek.

– Ljubljanai riválisaink közül a szlovákok feltérképezésére helyezik a hangsúlyt, vagy csomagban kezelik a törökökkel, hiszen egymás utáni napokon játszunk velük?
– Nyilvánvalóan a fő hangsúly a szlovákokon van, az ellenük lejátszandó mérkőzésünk lesz az egyik legfontosabb az egész tornán. Ugyanakkor az is fontos nekünk, hogy lássuk a többi ellenfelünket is, egyáltalán nem mondunk le a törököket és a szerbeket érintő információkról sem, nézzük és tanulmányozzuk őket, viszont a középpontban a szlovákok elleni összecsapás van. Utána a rövid rendelkezésre álló idő alatt próbáljuk a lehető legtöbb használható adattal ellátni a csapatot a törökökről.

– Van-e még bármi esély arra, hogy a WNBA-ben szereplő Juhász Dorka csatlakozik a kerethez?
– Nem látok rá esélyt, úgyhogy azokra a játékosokra szeretnék koncentrálni, akik itt vannak velünk.

– Sújtják sérülések a csapatot?
– Kisebb problémák vannak, igen, de mindenki megteszi, ami tőle telhető, hogy túllépjen rajtuk. Dombai Rékát viszont csütörtökön megműtötték, edzésen egy betörésnél aláfordult a bokája, és eltört a lábközépcsontja, rá nem számíthatunk az Európa-bajnokságon. A többiek rendben vannak.

NŐI KOSÁRLABDA FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK, NŐK
Péntek, 18.00:
Magyarország–Spanyolország (Tv: Duna World)
Szombat, 17.00: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)

2023.09.23 10:36:29

Kosárlabda nemzetisport.hu

A testvérpár mind a négy válogatott kosarasa klubot váltott nyáron, s van vb-győztes „ügyfelük” is.

2023.09.14 21:44:27

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A DBB évek óta tudatosan igénybe veszi az új eljárások és a technológia segítségét. Egy-egy szövetségi edző nagyjából ötven korosztályos játékos fejlődését követi nyomon. Egy központi szerverre megkapja a kiválasztottakról készült összes felvételt, amire rendszeresen videóüzenetekkel reagál.

2023.09.05 23:25:32

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Ludovika Csata NB I A- és a Csata DSE NB I B-csoportos visszalépése nyomán beindult a szétmaszatolás; sokan az angyalföldi utánpótlás szakmai műhely összeomlását huhogták. Holott az 1995-ben életre hívott Csata DSE köszöni szépen, él és virul.

2023.08.12 22:36:10

Kosárlabda nemzetisport.hu

A női kosárlabda NB I 2023–2024-es idényének programja, eredményei.