GYŐRI FERENC 2021.03.17 09:25

Női kosár Euroliga: A veretlenségünk nem téma az öltözőben – Gabby Williams

A Sopron Basket hazai pályán vívhatja ki a négyes döntőbe jutást a Lyon ellen a női kosárlabda Euroligában, sikerét szerda este alapozhatja meg.

Gabby Williams szerint fontos, hogy koncentráltan kosárlabdázzanak a játékot jól olvasó vetélytárs ellen (Fotó: Földi Imre)

 

Két orosz sztárklub, a Jekatyerinburg és a Kurszk, valamint a Sopron Basket és a francia Lyon oda-vissza vágós párharcban dönti el, melyik két csapat jut be az Euroliga áprilisi final fourjába – ehhez a szervezők a korábbiaknál még egy fokkal szigorúbb előírásokat szabtak meg. Az érkezéskor bemutatott negatív PCR-teszt után újabbra, a hotelben levett minta alapján egy helyszínire volt szükség ahhoz, hogy a különböző „részegységek” tagjai érintkezhessenek egymással. Az eredmény megérkezéséig negatív gyorstesztekkel lehetett a szállodában tartózkodni, s mivel nem börtönről van szó, természetesen bárki elindulhatott egészségügyi sétára a Lövérekbe, vagy megnézhette a belváros csodás látványosságait – csak éppen a buborékba nem mehetett vissza többé, ezért mindenki ellenállt a nagyvilág csábításának...

 
Női kosárlabda Euroliga: Alekszandra Crvendakics kemény harcra számít

A francia Lyon sorait erősíti a Sopron Basketnél 2014 és 2020 között pattogtató szerb Alekszandra Crvendakics, ugyanakkor hiányzik egyik fontos kosárlabdázója, az amerikai-izraeli Alysha Clark. Ám így is remek csapat, amely a nemzetközi porondon sokkal meggyőzőbb, mint odahaza. A magyar együttes egyik kulcsembere az amerikai Gabby Williams lehet, aki az előző idényben még a szintén francia Montpellier-t erősítette. Kicsit kezd már megbolondulni a koronavírus-helyzet nehézségei miatt, de annak nagyon örül, hogy egészséges, van fedél a feje felett és képes alkalmazkodni a kihívásokhoz.

„Szuper, hogy ismét klubunk a rendező, már kezdem megszokni a buborékrendszer sajátosságait – szögezte le a kiváló bedobó, aki vaskos könyvvel foglalt helyet a szálloda bárjának asztalánál. – Szeretnénk elvégezni a feladatunkat, vagyis továbbjutni. A francia csapatokra jellemző, hogy fizikailag nagyon erősek és keményen játszanak. A Lyon sok energiát merít abból, hogy egységes, jól olvassa a pályán történteket minden pillanatban, játékosai több szempontból is kiválóak, ezért nagyon veszélyes rivális már hosszú ideje.”    

A 24 éves Williams szerint a legfontosabb az lesz, hogy megakadályozzák a Lyont abban, hogy elkapja a fonalat támadásban, és koncentráltnak, nyugodtnak kell maradniuk, hogy a több poszton is bevethető játékosok ne okozzanak zavart. Mivel Gabby Williams félig francia, jól ismeri a helyi csapatokat és kosarasokat, ami előny és hátrány, hiszen ő sem szolgálhat sok újdonsággal... Mindenesetre a Sopron Basket egyelőre veretlen ebben az évadban minden porondon, vagyis kijelenthetjük, hogy az erő vele van!

„Minden győzelemnek örülünk és megünnepeljük, ám a veretlenségünk nem téma az öltözőben – jelentette ki Williams.  – Külön, egyenként készülünk a mérkőzésekre, egy nap csak egy találkozóra koncentrálunk, vagyis jelenleg arra, hogy felülmúljuk a Lyont. Egyik fő célom, hogy szerepeljek az Euroliga négyes döntőjében, most, a karrierem korai szakaszában már eljutottam a kapujába, ami nagyszerű. Ha sikerül belépnem, igyekszem a teljesítményemet még magasabb szintre emelni!”    

Most csak a Lyonon jár az esze

– Élete legrangosabb mérkőzései előtt áll edzőként: teherként nehezedik a vállára, vagy felszabadítja?
– Azért nem érzem ennek a súlyát, mert így még sosem jutott eszembe, ahogy megfogalmazta – mondta Gáspár Dávid, a Sopron Basket edzője. – Van egy ellenfelünk, a Lyon, felkészültünk belőle, de nem gondolkozom azon, hogy ez teher-e inkább vagy öröm... Ezen ráérek utána eltűnődni, most csak a riválison jár az eszem, hogy miként reagáljak a különböző helyzetekre a mérkőzésen.

– Mennyit változtat a párharc esélyein, hogy Alysha Clark nem lép pályára a Lyonnál?     
– Az egyik legjobb játékos esett ki, védekezésben és támadásban is óriási potenciál van benne. Hogy ez milyen módon hat a franciákra – a játékosoknál plusz bizonyítási lehetőségként jelentkezik, amitől jobban szárnyalnak, vagy Clark értékeinek hiánya mutatkozik meg –, abban mi is közrejátszhatunk. Az észszerűség azt mondatja, hogy ha kiesik egy kulcsjátékos, gyengül az adott csapat, de ez nem minden helyzetben igaz.

– Az előző idény két Lyon elleni Euroliga-mérkőzéséből lehetett meríteni?     
– A taktikai repertoár nem változott túlságosan, ez abból is adódik, hogy ugyanaz a vezetőedző. A stílus nagyjából hasonló, de persze vannak új figurái is a Lyonnak.

– A nézők hiánya talán csökkenti a nyomást, miközben a hazai pályát pontosan ismerik, ez előnyükre válhat?     
– Játékosa válogatja, hogy nyomásként éli-e meg a szurkolók által kölcsönzött energiát, vagy pozitívumként fogja fel. Én biztosan pluszlöketként élném meg, nekem hiányzik a közeg.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS (SOPRON)
Március 17., szerda
15.00:
 Dinamo Kurszk (orosz)–Jekatyerinburg (orosz)
18.00: Sopron Basket–Lyon (francia)

VISSZAVÁGÓ
Március 19., péntek
17.00:
 Jekatyerinburg (orosz)–Dinamo Kurszk (orosz)
20.05: Lyon (francia)–Sopron Basket

2021.04.11 23:47:07

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ez a lényeg: az építkezés.

2021.04.10 09:40:08

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC

Idén mindkét magyar kosárlabdacsapat bejutott a final fourba a nemzetközi kupasorozatában.

2021.03.14 00:14:22

Kosárlabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A sportági szakszövetségeknek „kötelességük közreműködni a tagok közötti viták rendezésében”. Közbevethető, hogy a szövetség nem tag, hanem hatalom, de a törvénynek nem csupán betűje, hanem szelleme is van.

2021.02.24 00:01:33

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Nyilván nem jöhet mindig minden össze egyszerre, mint akár 2017-ben, de jó lenne látni a világos, egyenes irányú fejlődést mindkét szakágnál.

2021.02.21 09:13:11

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

„Van, hogy éjszaka felébredek, mert azt álmodom, a kis csarnokban ünnepeljük az első bajnoki címet.”