Női kosár NB I: szoros soproni siker a döntő nyitányán

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.04.16. 21:21
A Sopron hazai pályán 73–71-re legyőzte a Szekszárdot a női kosárlabda NB I idei döntőjének szombat este lejátszott első mérkőzésén. A friss Euroliga-győztes jól kezdett, uralta az első félidőt, azonban a nagyszünet után a vendégek nemcsak faragtak tetemes hátrányukból, hanem fordítottak is. Az utolsó percben Határ Bernadett közeli találatával újból a hazaiak vezettek, Fegyverneky Zsófia is bedobott egy büntetőt, a Szekszárd viszont már nem tudott pontot szerezni a támadásaiból.
A sárga mezes soproniak jobban bírták az utolsó perc izgalmait (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A sárga mezes soproniak jobban bírták az utolsó perc izgalmait (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

NŐI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
SOPRON BASKET–ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 73–71 (18–13, 23–15, 20–28, 12–15)
Sopron, 1200
néző. V: Kapitány, Tőzsér, Varga-Záray.
SOPRON: FEGYVERNEKY 12/6, JANUARY 13/6, G. Williams 9, Brooks 6, HATÁR 17. Csere: N. Jovanovics 5/3, Dolson 8, Czukor, Varga A. 3/3. Edző: Gáspár Dávid
SZEKSZÁRD: MIKLÓS 17/15, Friskovec, Mányoky 4, GOREE 12, MILICS 22/3. Csere: STUDER Á. 14/6, Morgan, Bálint R. 2, Horváth D., Holcz. Edző: Djokics Zseljko
Az eredmény alakulása. 2. perc: 2–4. 4. p.: 9–4. 7. p.: 12–6. 9. p.: 16–8. 11. p.: 18–15. 14. p.: 23–21. 20. p.: 41–28. 21. p.: 41–33. 22. p.: 43–37. 24. p.: 47–44. 28. p.: 55–48. 32. p.: 61–63. 33. p.: 66–63. 37. p.: 68–68. 40. p.: 70–71
Kipontozódott: Miklós (35. p.), Czukor (36. p.)
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:
– Nagyon kemény meccs volt, de nem is számítottam másra. Nagyon jó versenyszellemű csapat a Szekszárd, bő és gazdag taktikai repertoárral rendelkezik mindkét oldalon. Abban bízom, hogy a következő mérkőzésen gyorsabban reagálunk bizonyos helyzetekre, és nem kapunk egy negyed alatt 28 pontot. Gyorsabb döntéshozatalokat várok támadásban, noha a szekszárdi katlanban még nehezebb dolgunk lesz, ám el kell bírnunk a nyomást. Biztosan sok soproni szurkoló is elkísér majd bennünket.
Djokics Zseljko: – Krnjics Szara nélkül nehéz helyzetben vagyunk, büszke vagyok a csapatomra, hogy így is ezen a szinten játszott. Az első félidőben látszott, nem hisszük el, hogy meccsben lehetünk a Sopron ellen, utána Miklós Melinda élessége és bravúros kosarai visszaadták a reményünket. Nem vagyok elégedett azzal, hogy az egyik játékvezető szinte nem is fúj a sípjába, hiszen így a másik kettőnek nagyon nehéz feladata van, de ezzel nem szeretnék többet foglalkozni. Újítanunk kell, Szekszárdon is szeretnénk jó mérkőzést játszani és nyerni, bár nem könnyű a Sopron ellen, nagyon jó együttes, ezúttal Dolson adott pluszt a játékához.

STATISZTIKÁK
Dobószázalék. Mezőny:
26/56 (46%), ill. 26/56 (46%). Hárompontos: 6/21 (29%), ill. 8/16 (50%). Büntető: 15/19 (79%), ill. 11/18 (61%)
Lepattanók (támadó): 34 (10), ill. 28 (7). Legtöbb lepattanó: Határ 10, ill. Milics 9
Gólpasszok: 20, ill. 18. Legtöbb gólpassz: January, Brooks 5-5, ill. Studer 8
Szerzett/eladott labda: 4/12, ill. 6/9

A női döntő első felvonása előtt a parketten kívül minden arról a magyar sporttörténelmi sikerről szólt, amit a Sopron Basket ért el a múlt héten Isztambulban. A magyar bajnoki címvédő az Euroliga törökországi négyes döntőjében előbb a spanyol Salamancát, majd a fináléban a favorit és 12 ezer szurkoló által támogatott Fenerbahcét is legyőzte, így fennállása során először megnyerte az európai elitsorozatot. Fél órával a honi aranycsata előtt a Novomatic Aréna hátsó bejárata előtt találkozott egymással a hazai és a szekszárdi klub vezére, ügyvezetője, Török Zoltán és Szabó Gergő, utóbbi nagy mosollyal gratulált a Sopron első számú vezetőjének a szenzációs eredményhez.

A tolnaiak tartalékos csapattal érkeztek a nyitómeccsre, Krnjics Szara keresztszalagja még a PEAC elleni elődöntőben szakadt el és műtét vár a szerb-magyar centerre, míg Gereben Lívia belázasodott, így el sem utazott a többiekkel. Mindez elég rosszul érintette az Atomerőműt, amely korábban háromszor találkozott a Sopronnal a bajnoki fináléban (2017, 2018, 2021), s mindannyiszor alulmaradt. A friss Euroliga-győztes hazaiaknak a hét eleje még az ünneplés jegyében telt, de Fegyverneky Zsófiáék szerdától már a hazai aranycsatára fókuszáltak.

Meglepetésre és általános csalódásra nem volt telt ház, emellett az is váratlan volt, hogy a magyar válogatott karmestere, Studer Ágnes csak a kispadon kezdett, helyén a 18 éves Miklós Melinda került a vendéggárdába. A találkozó fő kérdése elsősorban az volt, mennyire lesz éles és koncentrált a bajnok, mert nyilván egy ekkora sikert követően érzelmileg könnyen kiürülnek a hősök.

Határ Bernadett kétségkívül „isztambuli” formában indított, a 208 centis center bő négy perc alatt csapata kilenc pontjából hetet szerzett, így 9–4-nél már ki kellett kérnie az első idejét Djokics Zseljkónak, az Atom edzőjének. A padról érkező Studer aztán két ziccerrel faragott a kék mezesek hátrányából, miközben a vendéglátó közepes lángon pörögve, közben sok dobást hibázva is irányította a játékot és vezetett kényelmesen öt ponttal az első tíz perc után.

A (boszniai) szerb Nikolina Milics triplájával 23–21-re kapaszkodott a tavalyi ezüstérmes, s nem tudott nagyobb előnyt szerezni a Sopron, amelynél akadozott a gépezet, így meccsben volt a Szekszárd. A nagyszünetre úgy mehetett 13 pontos előnnyel a címvédő, hogy nem is játszott igazán jól – tegyük hozzá, közrejátszott ebben az is, hogy a vendégek öt büntetőt mellédobtak.

Ám remekül kezdték a harmadik negyedet, s kevesebb mint négy perc alatt három pontra felzárkóztak – ekkor Gáspár Dávid rendelte magához Euroliga-győztes játékosait egy kisebb fejmosásra. A negyed végére paprikás lett a hangulat, mert váratlanul szorosabban alakult az összecsapás, mint amire a hazai nézők számítottak, s mert edzők is egyre feszültebben reklamáltak a bíróknál a kétes eseteknél – időnként igazuk is volt, előfordult, hogy elmaradt a sípszó egyértelmű személyi hibák elkövetésekor.

Az egyre bátrabban játszó és tulajdonképpen erőn felül teljesítő szekszárdiak vérszemet kaptak, elkezdtek hinni abban, hogy nyerhetnek, s Miklós negyedik triplájával átvették a vezetést a 33. percben. Két perc múlva a hatból öt hárompontosát értékesítő hátvéd megkapta az ötödik hibáját és kipontozódott a 35. percben, ami érzékeny veszteség volt a vendégek számára.

A hajrában már egyértelműen látszott, hogy a soproni játékosok is idegesek – volt is miért, a 37. percben még egyenlő volt az állás. Briann January egy perc alatt kétszer is túl hevesen reklamált, egyik esetben jogosan, ám csak egy technikait fújtak ellene. Studer Ágnes 90 másodperccel a vége előtt nyolc méterről dobott egy palánkos triplát, ezzel ismét átvette a vezetést az Atom.

Határ-dupla következett (72–71), utána Milics betörésénél néma maradt a síp, míg a soproniak csapatkapitánya, Fegyverneky Zsófia ugyan csak egy büntetőt értékesített, de ez is elég volt a kétpontos sikerhez, mert Studer duplája kiperdült a gyűrűből.

A döntő az egyik fél harmadik győzelméig tart. A második mérkőzés szerda este lesz Szekszárdon.

NS-SZAKÉRTŐ: BALOGH JUDIT
BALOGH JUDIT, korábbi háromszoros Eb-bronzérmes: – Meglepett a mérkőzés, mert az elején és a félidőben, amikor elhúzott a Sopron és már 13 ponttal is vezetett, úgy tűnt, hogy a Szekszárd nem a döntőhöz elengedhetetlen hőfokon játszik. Időnként bátortalanok voltak Studer Ágnesék, nem volt elég lendületük, agresszivitásuk, s lassú volt a támadójátékuk. A fordulat a harmadik negyedben így is eljött, mert a Sopron belekényelmesedett a meccsbe, az Atomerőmű pedig feltett mindent egy lapra és ritmusba jött. A vendégek ekkor már bátrabban kezdeményeztek, s kissé megijedt a bajnok. A végjátékban azonban a Sopron ragyogóan védekezett, alig tudott helyzetbe kerülni a Szekszárd a kulcsfontosságú támadásainál. Egy nulla a Sopronnak, a különbség nem lényeges a döntőben. A tolnaiak sajnálhatják, hogy hét büntetőt is elrontottak, mert ez is közrejátszott a vereségükben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik