Női kosár NB I: a Sopron újra legyőzte a Győrt, zsinórban nyolcadszor bajnok

Vágólapra másolva!
2023.04.21. 19:35
A Sopron Basket harmadszor is legyőzte a Győrt a női kosárlabda NB I döntőjének harmadik mérkőzésén (74–55), így söpréssel, zsinórban nyolcadszor nyerte meg a bajnokságot.
Nincs új a nap alatt – ismét a Sopron a női kosár NB I bajnoka (Fotó: Koncz Márton) – a képre kattintva galéria nyílik
Nincs új a nap alatt – ismét a Sopron a női kosár NB I bajnoka (Fotó: Koncz Márton) – a képre kattintva galéria nyílik

 

És megjött a tizenhatodik vágányra a bajnokcsapat.

A soproni B-közép a bajnoki döntő harmadik meccse előtt – még jövő időben – ezt a szöveget mutatta fel drapérián a mérkőzésre készülő hazai játékosoknak, akik nem is akarták, hogy akár egyetlen mérkőzést is késsen a szerelvény, és ahogy kell, behúzta a klub 16. bajnoki címét, amire természetesen a molinó is utalt. A jogelőd, a régi vasutascsapat, az SVSE pontosan 30 éve szerezte első bajnoki címét, azóta igazi sikertörténet a klub szereplése mind itthon, mind a nemzetközi mezőnyben, és a 2023-as esztendőben ismét két aranyat lehetett ünnepelni a Novomatic Arénában, hiszen a Sopron Basket korábban a Magyar Kupát is megnyerte saját létesítményében.

Pedig a győri lányok a bemelegítés közben nem azért kiabáltak, esetenként sikítottak, mert látták jönni a robogó soproni gyorsot, egészen egyszerűen felszabadultan készülődtek, és kitörő örömmel fogadtak minden gyűrűbe behulló labdát. Aztán amikor a játékosok bemutatása után felharsant a hangszórókból a kultikus amerikai rockzenekar, a Guns N« Roses Welcome to the jungle című szerzeménye, akkor még csak reménykedtek a vendégek, hogy kikeverednek a soproni sűrűből, és hazatérhetnek egy újabb felvonásra, az Egyetemi csarnokba.

De ezúttal nem volt fegyvere a győrieknek, senki nem rendelkezett azzal a machetével, amivel utat volna vágott volna magának és a többieknek a rengetegből. Mert ezt a rengeteget az első negyedben a soproni védekezés jelentette a Győr számára, amely alig tudott eredményes lenni a gyilkos szorításból. A címvédő rengeteg energiát pakolt saját térfelén a játékba, és ha néha mégis egy kicsit lemaradt a rivális valamelyik játékosáról, a vendégek akkor sem büntettek, mert nem volt jó a dobóteljesítményük. Ellenben a másik oldalon hatból három tripla is célba ért, így már az első tíz perc után kialakult a tízpontos hazai fór.

Amely esetenként tovább is nőtt a második negyedben, sokáig felhőtlenül szórakoztak a soproni drukkerek, és minden bizonnyal sokan már azon gondolkodtak, hány pohár kékfrankossal koccintanak a meccs után az újabb bajnoki címre. Aaryn Ellenberg viszont az első negyedes szundija után elkezdett ébredezni, és amint játékba lendült, a Győr visszanézett tíz pont alá, sőt, Dubei Debóra közeli tempójával hatra zárkózott fel. A hazaiak mestere, Gáspár Dávid ekkor kért időt, és felrajzolta a legbiztosabb figurát, amely a centergondokkal küzdő vendégek ellen lehet: a támadás végén a pályán lévőknél minimum fél fejjel magasabb Ezi Magbegor kapta meg a palánk alatt a labdát, és bepöttyintette a ziccert, amivel továbblendítette csapata szekerét, egyben megnyugtatta övéit a nagyszünet előtt.

Megnyugodott, de nem dőlt hátra a házigazda, sőt...

A fordulás utáni első hét percben mindössze hat pontot engedélyezett ellenfelének, míg a másik oldalon Magbegor továbbra is lubickolt szerepében, és amikor Turner Yvonne is bemutatott pár kunsztot a labdával, és fantasztikus kosarakat szerzett, akkor eldőlt a mérkőzés. Jellemző, hogy Gáspár Dávid csapata tizenhat pontos vezetésénél is olyan hevesen reklamálta a játékvezetőknél az elmaradt fújást, hogy két bírónak kellett odalépni hozzá a megnyugtatására.

Az utolsó negyedre úgy tűnt, fejben és talán fizikailag is elfáradt a Győr, amelynek az akaratát viszont egyetlen rossz szó sem érheti, minden adandó alkalmat igyekezett kihasználni, hogy közelebb zárkózzon. Magbegor viszont csillogott, a közönség ünnepelt, a hazaiak többnyire könnyed, látványos játékkal szórakoztatták a nagyérdemű jelentősebb, értük szorító hányadát. Gáspár Dávid csapata – ahogy azt várni lehetett – végül ellentmondást nem tűrően érkezett meg a tizenhatodik vágányra, söpréssel nyerte meg a finálét megyei riválisa ellen.

NS-SZAKÉRTŐ

Valljuk be, túl sok izgalmat nem tartogatott ez a párharc. Azon gondolkodtam, jó-e, hogy van a Sopron, és vannak a többiek, jót tesz-e ez a bajnokságnak, a játékosoknak. Úgy láttam, a Győr nagyjából elengedte ezt, nem hitt abban, hogy nyerhet. A harmadik helyért izgalmasabb a csata, ahogy a Győr DVTK elleni elődöntője is az volt a döntőhöz képest, de nem a magyar bajnokság az egyetlen ilyen, sőt, vannak durvábbak is, például a Prága csehországi dominanciája. A kiírás pillanatában, a kereteket látva mindenki tudta, hogy a Sopron nyer, tehát mindenki más a második helyért játszik, ahogy az elmúlt évadokban is. Kérdés, amit láttunk, mit jelent a magyar válogatottra nézve, hiszen ha már ennyi pénz áramlik a sportba, a nemzetközi összehasonlítás a legfontosabb. Kíváncsi leszek, a nyári Eb-n a magyar játékosok légiósok nélkül felszabadultabbak tudnak-e lenni, és milyen lesz az ellenállás, mert most nagy ellenállásban részesült a Győr. Annak kell lennie a célnak, hogy nemzetközi szinten bizonyítsanak a mieink, és ne bukjanak el. – Balogh Judit, korábbi háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes kosárlabdázó.

KOSÁRLABDA
NŐI NB I
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
Sopron Basket–SERCO UNI Győr 74–55
(20–10, 17–18, 24–14, 13–13)
Sopron, 1500néző.V:Cziffra, Praksch, Söjtöry
SOPRON:
Fegyverneky, TURNER13,Czukor8/6,BROOKS21/9,MAGBEGOR27/6. Csere: Kunek 3/3, Böröndy 2, Sztankovics, Erdélyiová, Sitku Zs., Varga A., Völgyi.Edző:Gáspár Dávid
GYŐR:
Ellenberg12/3,Bach2,DUBEI12/6,Török Á.8/3,P. Williams10.Csere:Nagy D.2,Varga Zs. 2, Dombai 7/3, Weninger. Edző:Cziczás László
Az eredmény alakulása. 6. perc:
14–4.8. p.:18–6.12. p.:23–10.15. p.:27–13.16. p.:27–18.20. p.:33–27.27. p.:50–31.28. p.:50–36.33. p.:68–42.36. p.:68–51
Bajnok: a Sopron Basket, 3–0-s összesítéssel
MESTERMÉRLEG

Gáspár Dávid:
– Jól felkészített, kiváló játékosokból álló csapattal ütköztünk meg, látszódott a Győr idényén, hogy sok energia van benne. Mi is sokat tettünk ezért a sikerért, évek óta nagy munkánk van az eredményeinkben. Nagyon büszke vagyok a lányokra, velem sorozatban harmadszorra nyer a csapat, de ebben nem lehet rutint szerezni, ahogy az ünneplésben sem. Jó ezt itt, hazai közegben megélni!
Cziczás László:
– Úgy fogalmaznék, hogy megnyertük az ezüstérmet, aminek nagyon örülök. Nyilvánvaló, hogy a döntőben a Sopron jobbnak bizonyult, megérdemelte a trófeát. Jó játékosaink és jó stábunk volt, ennek az eredménye, hogy bajnoki döntőt játszhattunk és ezüstérmet tudtunk szerezni. Úgy gondolom, csak ünnepelnünk kell, búslakodásra semmi okunk. Remek évad volt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik