Női kosár Euroliga: Még mindig van miért küzdeni – Turner Yvonne

Vágólapra másolva!
2023.03.21. 07:36
null
Turner Yvonne szerint még mindig van miért küzdeni (Fotó: Koncz Márton)
Az elitsorozat tavalyi győztesének decemberben visszatérő hátvédje elismerte, a török Fenerbahce jobb volt a Sopronnál a négy közé jutásért vívott párharcban.


– Milyen volt a Fenerbahce elleni párharc? Mindkét meccsen úgy tűnt, pokoli erős és jó csapat a török bajnok.
– Korábban többször találkoztunk vele, negyeddöntőben is, és megvertük őket néhányszor. Igazi sztárklub, amely erre az évadra átlagon felüli erősségű keretet gyűjtött össze – válaszolta a Nemzeti Sportnak Turner Yvonne, a női Euroliga negyeddöntőjét a török Fenerbahce ellen 2–0-s összesítéssel elvesztő Sopron Basket 35 éves amerikai-magyar hátvédje. – Amikor ennyi csúcsminőségű játékos van egy csapatban, szinte lehetetlen megakadályozni, hogy kosarat szerezzen. Sajnos nem volt bennünk elég erő a két összecsapáson, hogy annyira lelassítsuk a riválist, hogy legyen esélyünk győzni ellene.

– Tavaly az isztambuli döntőben is a Fener volt a favorit, mégis a Sopron nyert.
– Azóta a Fener még jobb lett, új sztárokat igazolt és a szakmai stáb is kicserélődött. És ne felejtsük el, a Sopron kerete is változott! Ebben az évadban a Fener támadójátéka még jobb minőségű lett, míg a mi lehetőségeink korlátozottabbak. Nagyszerű csapat, ezt ezen a két meccsen is bizonyította. Nekünk szerencsétlenül alakultak a dolgaink a csoportkör végén… Az utolsó három találkozónkat elvesztettük, nem tudtuk hozni a korábban mutatott szintünket, így a negyedik helyre csúsztunk vissza, ezért kerültünk szembe a törökökkel. Ám ez nem lehet kifogás, ahogy említettem, megvoltak az okai, amelyek odáig vezettek, hogy nem jutottunk a négy közé.

– Nyilvánvalóan ön is csalódott, hiszen decemberben talán abban a reményben is szerződött újra Sopronba a lengyel Polkowicétől, hogy final fourt játszhasson.
– Nemcsak az én vágyam, hanem minden kosarasé, hogy a legmagasabb szinten, a legnagyobb célokért küzdhessen. Korábban kétszer is játszhattam az Euroliga négyes döntőjében a csapattal, mindkét alkalom fantasztikus volt. Az a helyzet, még ha erre is vágysz, akkor sem lehet állandóan elérni, de az a csodálatos a kosárlabdázásban, hogy utána újból megpróbálhatod. Most csalódottak vagyunk, ám az idényből még hátra van a bajnoki rájátszás, amelyben a címvédésre hajtunk.

– Határ Bernadett és Olivia Époupa is sok meccset kihagyott korábbi sérülése miatt, ez aligha segített a negyeddöntőben.
– A sérülések is hozzátartoznak egy csapat évadához, sokszor alapvetően befolyásolják a végkimenetelt. Három éve nekem is volt keresztszalag-szakadásom, a visszatéréskor óvatos az ember. Azt gondolom, hogy ha Bernadett és Olivia teljesen egészséges lett volna, akkor másfajta meccseket játszunk a Fenerrel. Nem állítom, hogy mi jutunk tovább, de más lett volna a párharc.

– Mit vár a magyar bajnokság érdemi részétől?
– Most van egy jó hetünk rá, hogy kiszellőztessük a fejünket, és ráhangolódjunk a március végén kezdődő playoffra. Dolgozunk, de minket sem kerülnek el a betegségek, a sérülések. Erős a magyar bajnokság, ez nem a cseh élvonal, amelyben az USK Praha minden ellenfelét tönkreveri, és 2011 óta senki más nem lett aranyérmes.

– A Győr nemrégiben sérülés miatt elvesztette Beatrice Mompremier-t, míg a Szekszárd megfogyatkozott, és a négy közé jutásért küzd. Ön hogyan látja az idei esélyeket?
– Az említett két csapaton kívül a DVTK nagyszerű együttessé kovácsolódott, s jól szerepelt első Euroliga-évadában is, és a PEAC kerete is szépen összeállt. De nekünk nem az a lényeg, kivel játszunk, hanem hogy csapatként tegyük. Hogy ez mire lesz elég, nyerünk vagy vesztünk, már kevésbé fontos. Természetesen a célunk az, hogy újabb bajnoki címet megörökítő zászlót lógathassanak le a csarnok tetejéről.

Három hely még kiadó
A FIBA honlapja a sorozat ezen fázisát tekintve minden idők egyik legdrámaibb játéknapjának titulálta a múlt pénteki negyeddöntős fordulót, amelyben Sopronon kívül mindhárom helyszínen a hazai szurkolók örülhettek. Salamancában túlórába torkollott az Avenida és az USK Praha csatája, de végül a spanyolok – akik három nappal korábban 21 ponttal kikaptak Csehországban –      Andrea Vilaró      dudaszó pillanatában szerzett pöcijével ­73–71-re győztek. Bourges-ban is izgalmas volt a végjáték, a gyakorlatilag a meccs 98 százalékában hátrányban lévő Mersin későn hajrázott, s egy ponttal alulmaradt a nagyon küzdő franciák otthonában. Valenciában 58 másodperccel a lefújás előtt már csak 76–75-re vezetett a vendéglátó, de öt ponttal győzött, főleg Raquel Carrera dupla duplájának (21 pont, 11 lepattanó) köszönhetően, és Olaszországban sem lesz esélytelen a Schio ellen.
NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
SOPRON BASKET–FENERBAHCE ALAGÖZ HOLDING (török) 62–82
(19–32, 19–17, 10–16, 14–17)
Sopron, 1300
néző. Vezette: Gedvilas (litván), Sljivic (osztrák), Pesics (szerb)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2:0 a Fenerbahce javára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik