FAZEKAS ZOLTÁN 2021.01.21 17:36 Frissítve: 2021.01.21 17:43

Női kosár Ek: bizakodnak a magyar csapatok Győrben

A Győr javítana az ukránok ellen, míg a Szekszárd fenntartaná remek dobóteljesítményét a törökökkel szemben is a győri minitorna második, csütörtöki játéknapján.

Dubei Debóra elszántságán nem változtatott a keddi vereség (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Felemásan kezdődött a győri buborék a magyar együttesek számára, mert míg az Atomerőmű KSC Szekszárd közönségszórakoztató játékkal kiütötte (106–80) az ukrán Promitejt kedden, a harmadik negyedben támadásban elbizonytalanodó Uni Győr Mély-Út kikapott (72–86) a török Kayseritől.

Dubei Debóra, a győriek magyar válogatott bedobója is csalódott volt, a meccsen nyolc ponttal és három lepattanóval záró 24 éves játékos sem számított arra, ami a második félidőben, különösen a harmadik negyedben velük történt.

„Kis időre mintha az öltözőben felejtettük volna magunkat, nem találtuk a megoldást a törökök vegyes védekezése ellen, ami ugye azt jelenti, hogy egy-két passz után a zóna átmegy emberfogásba   – mondta ebéd után Dubei.  – Sajnos mindenki »lefagyott«, elbizonytalanodtunk, kilenc pontot szereztünk, és huszonhármat kaptunk abban a tíz percben.”

A továbbjutáshoz a következő két találkozót, csütörtökön a Prometej, pénteken a Szekszárd ellenit így már meg kell nyernie a házigazdának...

„A keddi eredménytől függetlenül győzni akarunk a többi meccsen, s van is rá esélyünk, mert azzal, hogy átestünk a tűzkeresztségen, megnyugodtunk, s továbbra is motiváltak vagyunk    – tért rá a további programra a válogatott játékos. – Az ukránok ellen oda kell figyelni, futnak megállás nélkül, szívbaj nélkül emelik rá a triplát az első passz után, de remélhetőleg, ahogyan a Szekszárd, centerposzton dominálni tudunk ellenük.”

Ami a másik magyar résztvevőt illeti, érthetően mosolygósabbak voltak Studer Ágnesék, akik pontgazdag meccsen nyertek a Prometej ellen.

„Tudtuk, hogy a televízió közvetíti a meccset, így mindent elkövettünk, hogy a nézők élvezzék a találkozót – ezt mondanám, ha hazudni és tréfálni akarnék   – mondta kora délután  Djokics Zseljko , az Atomerőmű edzője. – Felkészültünk az ukránok rohanós játékára, de így is sokszor hibáztunk védekezésben, ezért kaptunk könnyű kosarakat. Szerencsére kiváló dobóformát mutattunk, és támadásban majdnem a maximumot nyújtottuk. A lényeg, hogy győztünk.”

A tolnai együttes – amelynek sajnos gondja is akadt, mert szerdán Maja Skoricsnak, a szerb bedobónak meg kellett röntgenezni a fájós térdét, és bizonytalan a csütörtöki játéka – az első lépést ezzel megtette a nem titkolt cél, a továbbjutás felé. Ám a következő erőpróba nehezebbnek ígérkezik.

„Néztem a Kayseri meccsét a győriek ellen, és azt láttam, amit már a torna előtt is gondoltam: ez a csapat nagyon erős, még az Euroligában is megállná a helyét   – folytatta a szakember. – Az amerikai center, Kalani Brown érkezése óta magas színvonalon kosárlabdázik a csapat, és az újonc Tyasha Harris is nagyszerű játékos. Őket tartom a torna favoritjának. Ahhoz, hogy nyerjünk ellenük, négy dolognak kell megvalósulnia: lelassítani az átmeneti játékukat; Brownt valahogy megfogni a palánkunk alatt; a kettő a kettő elleni játékukra oda kell figyelni, mert Harris ezekből eredményes; s nem mellékesen hasonlóan jó százalékkal kell dobnunk, mint kedden.”

KRNJICS SZARA: JAVULNI KELL VÉDEKEZÉSBEN
– Szenzációs, férfias és rengeteg pontot hozó meccset játszottak az ukránokkal, a félidőben hatvan negyvenkilencet mutatott az eredményjelző. Erre számítottak?
– A rohanós játékra igen, mert tudtuk, hogy a Prometej szereti gyorsan befejezni az akcióit, de arra nem, hogy a védekezésünkben ennyi hiba lesz, és majdnem ötven pontot kapunk. A következő meccsen ebben a szegmensben javulnunk kell.
– A második félidőben már csak harmincegy pontot ért el az ellenfél...
– Nem lebecsülve az ukránokat, de egy ilyen csapat ellen az is sok. Nyolcvannal zártunk, ami csak abban az esetben elfogadható, ha dobunk százat, mint most. Erre az sem lehet mentség, hogy ez volt a bemutatkozásunk a minitornán, és mindenki idegesebb volt az átlagosnál.
– Mit vár a Kayseri elleni mérkőzéstől?
– A látottak alapján a törökök a két amerikai légiós, Tyasha Harris és Kalani Brown játékára építenek, ők ketten ötvenkét pontot dobtak a nyitó meccsen, nyilván kulcsfontosságú lesz, hogy ellenünk ne tudjanak ennyire dominálni.
– Mit gondol, megcsíphetik a továbbjutást érő első két hely egyikét?
– Ezért jöttünk, s bízunk is benne, hogy pénteken úgy indulunk haza, hogy folytathatjuk a nemzetközi szereplést.
FAZEKAS ZOLTÁN BUBORÉKNAPLÓJA

A belváros szívében, de a világtól elzárva telnek a napok, igaz, nem eseménytelenül. Szerdán például kisebb ünnepséget tartottak a győriek – természetesen az előírásokat betartva – az egyik konferenciateremben, ahol egyébként az ellenfelekről készült videofelvételeket szokták elemezni. Ezúttal sokkal kellemesebb volt a gyűlés tárgya: a napokban ünnepli, illetve ünnepelte születésnapját az együttes két magyar válogatott játékosa, Barnai Judit (balra) és a csapatkapitány Török Ágnes, akik tortát kaptak ajándékba a klubtól, és mivel az elsőről lemaradt Klement Tibor ügyvezető, a többiek kétszer is elénekelték a Happy Birth­dayt.

2021.02.24 00:01:33

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Nyilván nem jöhet mindig minden össze egyszerre, mint akár 2017-ben, de jó lenne látni a világos, egyenes irányú fejlődést mindkét szakágnál.

2021.02.21 09:13:11

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

„Van, hogy éjszaka felébredek, mert azt álmodom, a kis csarnokban ünnepeljük az első bajnoki címet.”

2021.02.19 21:39:12

Kosárlabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A korábbi évtizedekben leginkább a duma dívott a produkció helyett.

2021.02.06 22:48:05

Kosárlabda GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Fájó, hogy elmaradt a kijutás, de felesleges lenne minden hidat felégetnünk magunk mögött.