Női Euroliga: hazai pályán nem tudta legyőzni a franciákat a Sopron

BOBORY BALÁZS, KOVÁCS GERGELYBOBORY BALÁZS, KOVÁCS GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.12.18. 19:49
null
Crvendakics 19 pontig jutott (Fotó: FIBA)
A kosárlabda női Euroliga csoportkörének 8. fordulójában a Sopron Basket odahaza 77–70-re kikapott a BMLA Montpellier-től úgy, hogy az utolsó negyedre fordulva még öt ponttal vezetett, ám a franciák remek teljesítménnyel nemcsak ledolgozták hátrányukat, hanem hét pont előnnyel meg is nyerték a mérkőzést.

 

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA

8. FORDULÓ
B-CSOPORT
Sopron Basket–BLMA (francia) 70–77
(21–23, 17–15, 19–14, 13–25)
Sopron, 1200 néző. V: Csernova (orosz), Cavara (bosnyák), Jovanic (bosnyák)
SOPRON: January 2, FEGYVERNEKY 14, CRVENDAKICS 19/9, Krajisnik 7, Határ 11. Csere: Dubei 7/6, Weninger, Czukor 5, Varga Alíz 5. Edző: Gáspár Dávid
MONTPELLIER: Williams 10/3, Bernies 2, Tchatchouang 12, Milapie 10, MAVUNGA 18/6. Csere: Bankole 10/6, DUCHET 15/9, Kamba. Edző: Thibaut Petit
Az eredmény alakulása. 2. perc: 2–4. 5. p.: 11–9. 10. p.: 21–23. 12. p.: 24–29. 15. p.: 29–31. 18. p.: 35–33. 20. p.: 38–38. 22. p.: 38–42. 25. p.: 50–42. 28. p.: 52–50. 30. p.: 57–52. 33. p.: 58–56. 35. p.: 62–62. 38. p.: 66–67
Kipontozódott: Határ (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:
– Nekem is nehéz most nyilatkozni. Egy biztos, a játékosok megtették, amit kértünk tőlük. Mindent kiadtak magukból, az utolsó leheletükig küzdöttek. Tina kiválásával alsó poszton és a trapézon belül felpuhultunk, amelyet szépen kihasznált a Montpellier. Ennek ellenére nagyon büszke vagyok a játékosaimra! Mindenki, aki pályán volt, próbálta a lehető legjobbját nyújtani, ezúttal tényleg feszegettük saját határainkat.
Thibaut Petit: – Kiváló csapatmunkát nyújtottunk! Amikor a Sopron Krajisnik nélkül folytatta, nagyon okosan, taktikusan kezdtünk kosárlabdázni, és hoztuk a mérkőzést. Az utolsó negyed tökéletes volt! Gironában egy ponttal veszítettünk egy olyan meccsen, amelyet tízből kilencszer megnyersz. Örülök, hogy az nem tört meg minket, és ilyen játékot nyújtottunk.

Nem bírta el a Sopron Basket két szerb magas embere hiányát a Montpellier elleni hazai Euroliga-csata második félidejében, a franciák nyerni tudtak.

Varga Alíz majdnem 18, Czukor Dalma több mint hét percet játszott egy végletekig kiélezett Euroliga-összecsapáson, amely egy 18, illetve 20 éves tehetséges hölgy esetében rendkívül örvendetes, hasonló az előző két évadban, Roberto Íniguez irányítása alatt nem fordulhatott volna elő.

Az eredmény oltárán mindent feláldozó spanyol már Kurszkban tevékenykedik, utódja, Gáspár Dávid pedig szűkebb rotációjú együttest irányít, amelyet hetek óta sújt a balszerencse, s részben kényszerből fiatalokat dob a mély vízbe. Ez dicséretes, de nem lehet meglepődni, hogy korántsem annyira eredményes a Sopron, mint az elmúlt két évben.

Szerdán a Montpellier nyert a Novomatic Arénában, pedig semmi különöset nem csinált, csak kihasználta, hogy az erőcsatár Jelena Brooks egyáltalán, a térdsérüléssel küszködő Tina Krajisnik pedig a második félidőben nem léphetett pályára.

Pedig nagyon jól kezdett a Sopron – ahogy a franciák is –, belement egy rohanós kosárlabdába, és az első negyedben 12 pontig jutó Alekszandra Crvendakics vezetésével tökéletesen egál meccset játszott a triplákat ihletett formában hajigáló Montpellier ellen.

Ha valamiért hibáztatni lehetett a hazaiakat, az az, hogy nem lassították megfelelően a rendkívül gyors és fizikailag nagyon erős ellenfelet, a 13. percig csupán egy faultot ütöttek be a soproniak, nem csoda, hogy ötpontos Montpellier-vezetésnél Gáspár Dávid éppen erre hívta fel a figyelmet az időkérésnél.

Jót is tett a szentbeszéd, összeállt a házigazdák védekezése, miközben elöl Fegyverneky Zsófia teljesítményét lehetett szájtátva bámulni, a rutinos hátvéd a hátán cipelte a Sopront, egészen odáig, hogy a bátran beszálló Czukor két duplájával sikerült a vezetést is átvenni, de a második félidő már egy majdnem dudaszós francia triplának köszönhetően egyenlő állásról indult.

De már Krajisnik nélkül – a szerb center pihent, és csak a kispadról biztathatta végtelenül elszánt társait. Fegyverneky egy támadásból öt pontot csinált – sportszerűtlen hiba után bedobott két büntetőt, majd nem hibázott 2+1-es akciója után sem –, a Sopron pedig nyolc ponttal elhúzott.

És még a záró tíz perc előtt is vezetett öttel, de hosszú távon nehéz harcolni a fizikai törvényszerűségekkel. A Montpellier megtalálta az utat a győzelemhez, remekül játszotta meg palánk alatti embereit, és ha behúzódott a Sopron, távolról büntetett, és lassan átvette a vezetést. Még az utolsó perc előtt is úgy tűnt, egylabdás mérkőzés lesz, de Stephanie Mavunga bedobott egy tiszta triplát, Crvendakics viszont a másik oldalon ugyanilyen helyzetből tévesztett, így a Montpellier visszavágott az első fordulóban otthon elveszített mérkőzésért.

A vereség fájó, de a fiatal és magyar játékosok sokat játszhattak – ez a pozitívum sem utolsó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik