BACSKAI JÁNOS
GYŐRI FERENC (Bourges)
2022.10.18 19:55 Frissítve: 2022.10.18 23:37

Női kosár Szuperkupa: gyenge második félidő, sima soproni vereség

A Sopron Basket 65–44-re kikapott a női kosárlabda Szuperkupáért vívott mérkőzésen a francia Tango Bourges otthonában.

Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket

 

KOSÁRLABDA
NŐI SZUPERKUPA, BOURGES
TANGO BOURGES (francia)–SOPRON BASKET 65–44 (15–11, 14–15, 14–8, 22–10)

Bourges, 4000 néző. V: Yalman (török), Chueca Moreno (spanyol), Gajdosz (lengyel).
BOURGES: Anderson 6, Michel 3/3, GUAPO 16/3, Godin 6, ALEXANDER 20. Csere: Bankole 3/3, Astier 4, Steinberga 7, Zodia. Edző: Olivier Lafargue
SOPRON: Fegyverneky, Sykes 10, Kunek 2, BROOKS 20/3, Magbegor 8. Csere: Böröndy, Sztankovics, Czukor 2, Varga A. 2. Edző: Gáspár Dávid
Az eredmény alakulása. 3. perc: 3–2. 6. p.: 3–6. 10. p.: 15–9. 16. p.: 19–24. 20. p.: 29–26. 23. p.: 36–26. 27. p.: 38–32. 33. p.: 47–34. 38. p.: 59–38
MESTERMÉRLEG
Olivier Lafargue:
 – Megújult a keretünk, mindkét oldalon sok feladatunk van, elsőként nyilván a védekezésünket volt könnyebb rendbe rakni. A Sopron a mérkőzés elején sok támadólepattanót szedett, amit a folytatásban sikerült limitálnunk. Kiváló munkát végeztek a játékosaink, főként Sarah Michel és Yvonne Anderson, akik fárasztották a rivális támadásban legfontosabb láncszemeit, Brookst és Sykest, majd sikerült gyors indításokkal előnyös helyzeteket teremtenünk.
Gáspár Dávid: – A Bourges megérdemelte a sikert. Egy folyamat közepén járunk, építjük a csapatunkat, és mindenkinek meg kell ismernie a rendszert, megérteni, mi a szerepe, a felelőssége. Időre van még szükségünk, lépésről lépésre haladunk. Pozitívumokat is észrevehettem a meccsen egészen a negyedik negyed elejéig, amikor összeomlottunk. Sokáig jól védekeztünk, de a kosárlabdát kosárra játsszák, és a dobásokkal nagy problémáink voltak, hat százalékkal dobtunk távolról, a hátvédeink gyengén céloztak. Fontos, hogy az edzőteremben, a reggeli edzéseken is keményen dolgozzunk, emeljük fel a fejünket, és térjünk rá a helyes útra!

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez is címmérkőzés volt, érthető módon mégsem övezte tizedannyi feszültség sem, mint az áprilisi Sopron–Fenerbahce Euroliga-döntőt. Az európai Szuperkupáért két olyan csapat játszott, amely győztes, amely nemzetközi kupát nyert, és most, az idény elején egyiktől sem lehetett elvárni, hogy a potmétert a maximumra tekerve, csúcsformában kosárlabdázzon. Mégsem lehetett elhanyagolni a találkozó fontosságát, hiszen sem francia, sem magyar klub nem nyert korábban Szuperkupát (magyar nem is küzdhetett érte), vagyis történelmi jelentőséggel bírt a Tango Bourges–Sopron Basket összecsapás.

A délelőtti edzésen váltotta egymást a magyar és a francia bajnok a Palais des Sports du Pradóban, így találkozhattak a jó ismerősök – a válogatottságtól már visszavonult Jelena Brooks a jelenleg is a szerb nemzeti csapatot erősítő Yvonne Andersont ölelte meg, míg Böröndy Vivien Laetitia Guapóval beszélgetett, akivel a 3x3-as kosárlabda küzdelmeiből ismerik egymást.

Noha a bourges-i klub reménykedett abban, hogy esetleg telt ház fogadja majd a két csatázó felet, bőven maradtak üres helyek a lelátón. A csapatok nem árultak zsákbamacskát, az első percek alapján pontosan látszott, hogy egyikük sincs még a topon. Célt tévesztett passzok, a gyűrűt épphogy elérő dobások jellemezték az első negyedet, és persze kevés kosár, mindezekből a periódust követően négy ponttal vezető házigazda jött ki jobban.

A helyi műsorközlő mindent megtett a jó hangulatért, rajta kívül táncosok és a labdát ujjával pörgetve is spárgába helyezkedő zsonglőr igyekezett tűzbe hozni a közönséget, ami nagyjából sikerült is nekik. Azért a folytatásban is tanúi lehettünk ordító hibáknak, amelyekből ekkor a Bourges mutatott többet. Viszonylag hamar kiderült, hogy a Sopron Basket 20-asa, az amerikai Brittney Sykes ragyogó képességekkel van megáldva, azonban sokszor rontott ő is. Rajta kívül Brooks is termelte a pontokat, de azt pontosan tudtuk, ő mit tud.

A nagyszünetre hárompontos előnnyel öltözőbe sétáló franciák legjobbja egyértelműen a kanadai Kayla Alexander volt, aki kellemetlen stílussal, csípve-harapva dolgozott a palánk alatt, és bizony nagyon nehéz volt megfékezni őt.

Hosszú perceken át nem bírt betalálni a Sopron Basket, 15 válasz nélküli ponttal 36–26-ra ellépett a Tango Bourges, s ez a különbség egy ennyire kosárszegény meccsen meglehetősen vészjósló volt. Annál is inkább, mert a fentebb említett két játékoson kívül gyakorlatilag képtelenek voltak betalálni a zöld-sárgák, borzalmas dobószázalékkal dolgoztak a vendégek.

A kissé ideges Sykes a negyedik negyed elején sportszerűtlen hibát követett el (a harmadikban is volt már egy „necces” lökése), a Bourges 12-vel vezetett, és a folytatás sem volt szép: Brooks szintén sportszerűtlen hibát kapott könyöklésért, majd Gáspár Dávid edző technikait reklamálásért... A mérkőzés utolsó szakaszában magyar részről csak a gyors és fájdalommentes befejezést lehetett várni, ám ez sem igazán jött össze, a francia együttes végül 65–44-re, teljesen megérdemelten nyert.

Nincs más választásuk a soproniaknak, mint hogy gyorsan elfelejtsék ezt a kevéssé szívderítő negyven percet, és koncentráljanak az előttük álló feladatokra – például az Euroliga jövő héten kezdődő csoportkörére, amit címvédőként várnak.

PERCRŐL PERCRE

 


 

Forrás: fibalivestats

 

10. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! 65–44!

10. perc Steinberga is eredményes, elesett a védője. Guapo és Varga dobott kosarakat még a végére. 

9. perc Kosár itt és ott is, ünnepel a hazai közönség.

9. perc Alexanderrel nem bírni, Czukor dobása bizonytalanul megy végig, el is rontja, marad a 61–42.

8. perc Nagyon szép tripla Guapótól, Sykes kihagy egy nagy, tiszta helyzetet... Magbegor beszórja. majd ismét.

7. perc Betörés és pincérdobás Guapótól, 56–38.

6. perc Alexander 18. pontja is megvan, aztán hiba Magbegortól. Neki öt dobásból 2 pontja van ma.

6. perc Lejár a támadóidő... ennyi.

6. perc Magyar időkérés. 52–36, egy, ill. két személyivel ebben a negyedben.

5. perc Kunek ront, Zodia és Guapo nem.

3. perc Újabb hazai hiba, Czukor rádupláz. Sykes ütemdobása nem jó ütemű, Brooks kosara nagyon kellett már. 16 kísérlet, 6 volt jó.

3. perc Steinberga lábbal szerel. Kunek kettese és hármasa sem jön össze, 7/0...

3. perc Anderson kihagyja. Steinberga egyet beszór.

3. perc Brooks ellen is büntető, könyökölt. Steinberga fogja az orrát, megy a labdáért. Videózás. Kiderült: ez véletlen volt. Éppen csak emelte a labdát két kézzel, és még ő húzta vissza a kezét. Mondjuk mi...

2. perc Sykes eladja, majd odacsap. Guapo egy pontot szerez a két büntetőből, és ugyebár ők jönnek. 46–34, ez bizony elúszni látszik...

2. perc Fegyverneky hatodik kísérlete sem hoz pontot, lecserélik, Godin tempódobása jó a támadóidő legvégén.

1. perc Nem megy a csapatoknak.

1. PERC FOLYTATJUK!

Két pontot szereztek a Sopron cserejátékosai... összesen!


10. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

10. perc A Sopronnal van most a "kapufa", még egy támadás a magyaroké. El is rontja gyorsan, idő előtt Magbegor. Sorozatban a harmadik rontása, az utolsó másodpercben dob balról Godin egy... kettest. 43–34!

10. perc Két pont Kunektől! 41–34!

9. perc Czukor és Míchel dobása is rossz, Brooks hármasa dettó. De odacsapnak, kellett... És az ötödik hazai személyi hiba volt.

9. perc Magbegor ziccert ront, Bankole bedobja, de... támadó-szabálytalanság vagy büntető? Előbbi.

8. perc Vajsima hármas balról Bankolétól, majd két rossz támadás a pályán, Czukor jól védekezett ismét.

7. perc Vargáé a labda, Brooksnak odacsapnak. Egy pont a büntetés... kettő! 18 pontos ma.

6. perc Kétpontos Brooks-kosár után jó védekezés. Majd támadóhiba Brooks ellen? Igen. 38–30

26 százalékkal dob ma kosárra a Sopron. 41-gyel a hazaiak.

6. perc Az összes lepattanó a Bourges-é mostanában, majd szerencsés, becsorgó dobás Anderson passza után Steinbergáé.

5. perc Három hazai hiba közben Brooks szerez két pontot. 36–28

4. perc Magyar időkérés a kilenc nullás hazai roham végén...

4. perc Ó, Alexander támadólepattanót szerez, majd hátrafelé dobva eredményes. Anderson sima ziccerből eredményes Fegyverneky bakija után.

3. perc Sykes és Sztankovics is rosszul céloz, előbbi ellöki Guapót. Mi lesz a büntetés? Nincs videózás szerencsére, akkor csak személyi hiba.

3. perc Brooks elkapkod egy dobást, Alexander bezzeg faulttal együtt bedobja Sztankovics mellől. Alexander nem rontja el, 32–26!

2. perc Rossz kísérlet itt, Sztankovicsot lökik ott.

1. perc Rossz soproni támadással, hazai lökéssel. Czukor után ront Sykes is.

1. PERC FOLYTATJUK!

Forrás: fibalivestats


10. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

 
10. perc Sykes újra pontatlan a betörése végén, a hazaiaké az utolsó támadás. Anderson pazar passzát felteszi ziccerre Alexander! 29–26, egy tíz kettes sorozatban a Bourges. Van még vissza pár másodperc, odacsapnak Brooksnak, belefér.

9. perc Kuneké egy lepattanó, Fegyvernekynek odacsapnak, ez csak a 3. személyijük ebben a negyedben. Sykes ellen fordul a hazai gyűrű, azonnal büntet balról egy kettessel Godin.

9. perc Kunek ront elöl és hátul is, köszöni szépen Alexander, tenyerén hordozza a labdát a kosárig. A 9. pontja ma.

8. perc Két pont a vége, nem remegett meg Alexander keze. 23–26

8. perc Magyar időkérés.

7. perc Guapo ütemdobása is jó, Brooks ellen személyit fújnak. Előtte Sztankovics ellen kétszer is, büntetők jönnek már.

6. perc Steinberga szeptemberben műtött válla egészséges, majd Brooks labdaszerzés után eredményes tökéletesen kivitelezett tempódobásból szerez két pontot.

5. perc Sykes labdát szerez, és pincérdobással sokkolja a hazaiakat. Brooks is labdát csen, dobás közben megütik aztán. Gyűlnek végre a személyi hibák. Büntetők... egy per egy... kettő per kettő! 19–24

5. perc Francia időkérés.

5. perc Két rossz tripladobási kísérlet, Brooks megvillan végre, a hetedik távoli lövés jó, vezet a Sopron! 19–20!

4. perc Jó a védekezés Zodiával szemben, aztán elfut ismét Anderson...

4. perc Egyenlő, Sykes betörése csodás!

3. perc Varga hármasa rossz, Magbegor labdát szerez hátul. Sykes ziccert ront, majd újabb rossz magyar támadás... 17–15

2. perc Anderson-kosár meg a helyén... Sykesé dettó!

2. perc Ismét magas fokon mozog a Sopron, Czukor pedig a palánk segítségével szerez két pontot. Három magyar a Sopronban most.

2. perc Bemutató jó védekezésből, Fegyverneky egyedül marad, de rossz a tempódobása.

1. PERC FOLYTATJUK!

A hivatalos nézőszám: 4 000. A helyszín: Palais des Sports du Prado.


10. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED! 15–11!

10. perc
Guapo eredményes, de időn túli már.

10. perc Van még vissza pár másodperc. Hazai időkérés.

10. perc Guapóé az assziszt, Alexander egyedül maradt, 15–9. Guapo odacsap Sykesnak, aki kétszer is büntet, így kell ezt.

9. perc Rosszul céloz Brooks, de aztán személyi hiba a franciáktól, két büntetővel jön Sztankovics... és mindkettőt kihagyja!

9. perc Időkérés a magyar csapattól. 13–9

8. perc Kunek ziccere mellé, hazai kétpontos balról, Ferre-től

7. perc 9–9-re jön fel a Sopron, egy labdaeladás után ziccerezhet Astier, és jó a pincérdobása.

6. perc Vezetnek a hazaiak, de nem sokáig. Alexander beszór egy büntetőt, Brooks duplával válaszol.

5. perc Két hazai büntető, mindkettő pontra váltja Alexander. Majd Guapo eredményes kontratámadásból, 7–6 a hazaiaknak máris.

5. perc Sykes megindul a bal szélen, átkígyózik a falon, és tökéletes a ziccerezése.

5. perc Pörög a meccs, de alig vannak pontok, Fegyverneky passzával a kosarat sem találja el jobbról Kunek.

4. perc Hatalmas iram, hibák itt és ott, és két magyar büntető. Az első bent van Brookstól, a második is.

3. perc Alexander eredményes betörésből... majd "övé" a ráadáspont is. 3–2

2. perc Magbegor duplája két rossz haza kísérlet között, egy kicsit pontatlan hármaskísérlet a bal szélről.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta fehérben, a vendégek tiszta zöldben.

 


 

Az esti összecsapáson nagyjából ötven szurkoló segíti majd a zöld-sárgákat (a túra sokaknak nem volt zökkenőmentes a franciaországi vasutassztrájk és a benzinhiány miatt) a klub sorozatban 30. nemzetközi idényének első találkozóján – magyar csapat először játszhat az európai Szuperkupáért, nem bánnánk, ha ez a próbálkozás máris eredményes volna.

A mérkőzésnapi edzés első húsz percében Filip Stepisnik erőnléti edző mozgatta meg a csapatot – ő is elfáradt kissé, míg prezentálta és együtt csinálta a gyakorlatokat a játékosokkal. A folytatásban a dobások kerültek terítékre az egyórás foglalkozás során, aztán még videózás is várt az együttesre.

Halad a két vb-szereplő, a szerb Dragana Sztankovics és az ausztrál Ezi Magbegor beilleszkedése is, de nekik nyilván kicsivel több időre van szükségük, hogy minden játékelemet és a felfogást teljes mértékben elsajátítsák, hiszen alig több mint egy hete érkeztek Magyarországra.

Az NB I-ben eddig mind a hat fellépésén győztes magyar bajnok a családi okok miatt huzamosabb ideig biztosan az Egyesült Államokban maradó Courtney Vandersloot mellett a térdsérüléséből lábadozó Határ Bernadettre sem számíthat, ám a magyar válogatott első számú centere kiutazott Franciaországba, sőt kedd délelőtt a konditermet is meglátogatta. Szintén a soproni küldöttséggel tarthatott Török Zoltán ügyvezető, aki hosszú ideje súlyos betegséggel küzd, de aktuális állapota szerencsére lehetővé tette, hogy övéivel legyen ennél a fontos mérföldkőnél.

A francia együttes soraiban tudhatja a szerb válogatott honosított irányítóját, Yvonne Andersont, aki az előző idényben még abban a Veneziában pattogtatott, amelyet a második számú európai sorozat fináléjában alaposan elpáholt a Bourges. Szintén az Ek-címvédőt erősíti Kayla Alexander, aki 14.6 pontot és 9.6 lepattanót átlagolt a világbajnokságon negyedik helyen záró kanadai nemzeti együttes színeiben. Rajtuk kívül érdemes még figyelni a lett Anete Steinbergára, míg a franciák közül Ornella Bankole, Laetitia Guapo és a veterán Élodie Godin okozhatja a legtöbb kellemetlen percet a mieinknek.

Nehéz meghatározni, mit várhatunk az Euroliga-győztes Sopron Basket riválisától, az Európa-kupát megnyerő, és az európai Szuperkupáért saját pályáján játszó Tango Bourges-tól, mivel még egyetlen tétmérkőzést sem játszott ebben az évadban.

Húsz órától a Tango Bourges vendégeként koronázná meg 2022-es esztendejét a magyar női kosárlabda-bajnokság és az Euroliga címvédője, a Sopron Basket.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BOURGES–SOPRON MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2023.02.06 22:33:00

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Semmiféle matematikai tudományra ne legyen szükségünk

2022.12.29 23:09:09

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Most sokkal nagyobb szükség van példaképekre, mint korábban bármikor. A Fegyvernekyvel, Ocskayval kapcsolatban említett tulajdonságok egyre kevésbé tűnnek fontosnak, mindent átsző az üzlet, a rossz értelemben vett karrierizmus, a csillogó, álságos és felületes világ.

2022.12.27 23:37:35

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A nemzetközi mezőnyben mindenki elismeri őt.

2022.11.12 21:54:14

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Tehetséget és észt viszont nem lehet csak úgy a játékosokba tölteni, van, ami tanulhatatlan.