FAZEKAS ZOLTÁN 2021.01.12 11:05 Frissítve: 2021.01.12 11:05

Kosárlabda: „Nem éreztem jól magam” – Keller Ákos a hazatérésről

Nem érezte jól magát a válogatott csapatkapitánya, Keller Ákos, aki most azt gondolja, ismerős közegben kell játszania ahhoz, hogy ismét tudásának megfelelően kosárlabdázzon.

Keller Ákos hazaért (Fotó: Imago Images)

 

Miért jött a gyors klubváltás?
– Mert nem éreztem jól magam – válaszolta a Nemzeti Sportnak a magyar válogatott 31 éves csapatkapitánya, Keller Ákos, aki a szezon első felében a lengyel Slask Wroclawban kosárlabdázott, majd vasárnap este másfél évre aláírt a Falco-Vulcano Energia KC Szombathelyhez. – Nem tudtam úgy, olyan szinten játszani, ahogy képes lennék rá, ez lelkileg eléggé megviselt.

SEARCY LUBINBAN

Keller Ákos érkezésével hirtelen sokan lettek a középjátékosok a Falcónál, így az egyik légiós,  Devin Searcy egy nappal azután, hogy a magyar válogatott csapatkapitányának érkezését bejelentette a szombathelyi klub, távozott is. A 31 éves, 208 centiméter magas amerikai center a Falco Bajnokok Ligája-csoportellenfeléhez, a lengyel Start Lublinhoz igazol, a szezont ott fejezi be. A tavaly nyáron érkezett kosaras a sárga-feketéknél kilenc bajnokin 11.1 pontot és 5.9 lepattanót szerzett átlagban.

Mit szóltak a lengyelek, amikor bejelentette, hazatér?
– Először nem akartak elengedni, aztán amikor határozottan elmondtam, mi a helyzet, mit érzek, már korrektül álltak a távozásomhoz. Csupán azt kérték, addig ne jöjjek el, amíg nem érkezik meg a helyemre szerződtetni kívánt center. Így végül békében váltunk el.

Mióta 2018–ban először belekóstolt a légióséletbe, többször is azt nyilatkozta, amíg lehet, külföldön akar játszani...
– Most viszont úgy éreztem, haza kell jönnöm, hogy a családom és a barátaim a közelemben legyenek. Játszottam Francia-, Horvát-, Olasz- és Lengyelországban, ám igazán jól csak a Capo d'Orlandónál éreztem magam, de sajnos ott csak egy hónapig lehettem, mert jött a koronavírus. Újra olyan klubban akartam játszani, ahol a társaim nagy részét ismerem, akikkel jól érzem magam.

Ez a klub a Falco?
– Igen. A válogatottból Váradi Benedek, Perl Zoltán és Benke Szilárd is ott játszik, s az előző években az egyesület bizonyította, nem feltétlen a külföldiek élveznek elsőbbséget az összeállításnál. Nem mellékesen a Falcóval érmekért harcolhatunk, erős, jó kerete van a gárdának. Ebben a közegben összekaphatom magam és újra a tudásomnak megfelelő szinten kosárlabdázhatok.

A fél NB I szerette volna megszerezni...
– Valóban többen érdeklődtek, ám én a Falcót választottam, ebben az is közrejátszott, hogy az együttes még harcban van a továbbjutásért a Bajnokok Ligájában is. Remélhetőleg jövő héten, az orosz Nyizsnyij Novgorod elleni idegenbeli mérkőzésen – amelyet, ha megnyerünk, továbbjutunk – már én is tudok segíteni.

Magyarországon eddig az Alba Fehérvárnál és a Szolnoknál töltött el hosszabb időt – Körmenden mindössze egy hónapot –, s mindkét klubbal bajnokságot és Magyar Kupát is nyert. A Falcóval is hasonlóak a céljai?
– Természetesen. Erre meg is van minden esélyünk, ha tavaszra összeállunk és megtanulunk együtt játszani.

 

2021.02.24 00:01:33

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Nyilván nem jöhet mindig minden össze egyszerre, mint akár 2017-ben, de jó lenne látni a világos, egyenes irányú fejlődést mindkét szakágnál.

2021.02.21 09:13:11

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

„Van, hogy éjszaka felébredek, mert azt álmodom, a kis csarnokban ünnepeljük az első bajnoki címet.”

2021.02.19 21:39:12

Kosárlabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A korábbi évtizedekben leginkább a duma dívott a produkció helyett.

2021.02.06 22:48:05

Kosárlabda GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Fájó, hogy elmaradt a kijutás, de felesleges lenne minden hidat felégetnünk magunk mögött.