Férfi kosár: Kicsit megőrültem, de megmagyarázom – Gasper Okorn

BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁNBOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.05.28. 09:18
null
Gasper Okorn bajnoki öröme – a szolnoki szurkolóknak még egészen mást mutatott... (Fotó: Árvai Károly)
A Falco-Vulcano Energia KC szlovén edzője elmondta, hogy hétfőn még mélyen volt csapata, amely történetének harmadik bajnoki címét szerezte meg a szolnoki győzelemmel.

 

–Mikor került ágyba?
–Reggel hat óra tájban... – válaszolta a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férficsapatának szlovén edzője, Gasper Okorn, akinek együttese szerdán 74–53-ra legyőzte a Szolnoki Olajbányászt idegenben a bajnoki döntő ötödik mérkőzésén, így 3–2-re megnyerte a párharcot. – Tettünk egy kis kitérőt hazafelé, megálltunk a Hősök terén örömködni, így reggel ötkor értünk Szombathelyre, ahol a szurkolók vártak minket. Ezzel még nincs vége, csütörtök este a csarnokunkban is megünnepeljük a bajnoki címet.

–Voltak kétségei afelől, hogy csapata lesz a bajnok?
–Ha őszinte akarok lenni, mi ezt vártuk. Talán sokan azt gondolták, a végén a Szolnok nyer, mert saját csarnokában játssza az utolsó meccset. Én szoros párharcra számítottam, tudván, hogy egyszer győzni kell Szolnokon.

–Ami az idény során egyszer sem sikerült – szerdáig...
–Igen, ezért is nagy tett! Az alapszakaszban kikaptunk ott, igaz, csak egy utolsó pillanatban kapott kosárral.

Fentről jött segítség
Az ötödik meccs nyerőembere lett Váradi Benedek, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely csapatkapitánya, aki a finálé második meccsén Marjan Cakarunnal történt incidense után látványosan visszaesett, a harmadik és negyedik találkozón mindösszesen két pontot dobott.
„Honnan volt erőm visszakapaszkodni olyan mélyről? Talán fentről segítettek... – kezdte a szerdán 17 pontot dobó hátvéd, aki néhány hete veszítette el édesanyját, az utóbbi napokban pedig a szolnoki szurkolók céltáblájává vált. – Rengeteg támogatást kaptam a családomtól, a társaimtól, a szurkolóktól. Óriási győzelmet arattunk, ez a csapat megint megmutatta, hogy a legnehezebb helyzetekben mennyire össze tud fogni. Sokszor szidtak már az ellenfél drukkerei, ezt el is viseli az ember, de amikor édesanyámat, vagy a feleségemet bántják, azt nehéz kezelni. Az ember folyamatosan tanul, az utolsó meccsre át tudtam lendülni a külső körülményeken. Tudtuk, a fináléban apróságok döntenek, ezúttal a védekezésünk kiválóan működött, mentálisan is erősnek bizonyultunk, ennek köszönhető, hogy megnyertük a bajnokságot.”

–Hétfőn a negyedik találkozón, 2-1-es összesített szolnoki előnynél az utolsó negyedet tíz pont hátrányból kezdték. Akkor mit gondolt az esélyekről?
–Közel jártunk ahhoz, hogy elveszítsük az aranycsatát... Nem tudom, mi történt a szolnokiakkal, talán azt gondolták, már övék a győzelem, vagy egyszerűen megijedtek az esélytől. Mi az életünkért harcoltunk, de nagyon mélyen voltunk, el kell ismernem.

–Mi volt a kulcsa a szolnoki sikerüknek?
–Szerdán mindenki ideges volt, rengeteg hiba jellemezte a játékot az első félidőben, ám ez már csak ilyen, egy párharcot lezáró meccsen bármi megtörténhet. Mindkét együttes a védekezésre össz­pontosított, a támadásra nem maradt erő, így ment el a félidő. Ez nem jelentett hátrányt nekünk, mert a terv szerint az utolsó negyedben akartunk meglépni. Aztán a harmadikban kicsit megnyugodtunk, támadásban feljavultunk, s a hazaiaknak nem volt válaszuk erre. Megéreztük a lehetőséget, hogy gödörbe kerültek.

–Miközben már ünnepeltek és néhány műanyag söröspohár is berepült a játékosok felé, ön odaszaladt a hazai B-közép elé és bemutatott a szurkolóknak,  majd visszarohant a csapatához. Mit érzett ekkor?
–Kicsit megőrültem, de megmagyarázom. Az egész sorozatban nem mondtam semmit a bírókról és a szurkolásról, viszont a győzelem után már annyira dühös voltam és csalódott a közönség miatt, hogy elragadtattam magam. Vannak határok, amin túlmentek a szolnokiak, sokat szapulták a játékosaimat, főleg Váradi Benedeket és Benke Szilárdot, a válogatott két erősségét. Ezt én nem értem és nem tartom sportszerűnek sem. Korábban még sohasem vágtam le a hálót edzőként, most ezzel is jelezni akartam, hogy nem értek egyet ezzel a szurkolással. Tudtam, hogy olajat öntök a tűzre...

–Mit tud mondani a jövőjével kapcsolatban?
–A megbeszélések közepén tartunk, mert kaptam ajánlatot a Falcótól. A klub vezetőivel már a rájátszás előtt elkezdődött a tárgyalás, s nagy vonalakban közel a megegyezés. Elmondták, nem múlik azon a szerződésem, hogy bajnokok leszünk-e vagy sem. Jól érzem magam, a Falco történetében először nyerte meg a csapat egy idényben a bajnokságot és a Magyar Kupát, erre mindannyian büszkék vagyunk. Tulajdonképpen három éve a csúcson vagyunk, sorozatban harmadik évben indulhatunk a Bajnokok Ligájában, ez nagy eredmény.

–Sok pletykát hallani a szerdai szolnoki meccs két hőséről, vagyis a távozásukról...
–Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Váradinak nincs szerződése, ám a klub marasztalja, ugyanakkor normális és természetes, ha ki akarja próbálni magát külföldön. Benkére ugyanez vonatkozik, opciója van egy bizonyos időpontig, hogy külföldre szerződjön. Az nem kérdés, hogy ha én leszek az edző, mindkettőt marasztalom.

A szolnokiak elítélik Gasper Okorn viselkedését, további lépéseket tesznek

Az interjú elkészültét követően, csütörtök este a Szolnoki Olajbányász közleményt jelentetett meg honlapján, az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

„Tisztelt Szurkolóink! Tisztelt Kosárlabda-barátok!

A Szolnoki Olajbányász egy emlékezetes, ötmeccses bajnoki döntőben alulmaradt a Falco KC Szombathellyel szemben. A Falco KC Szombathelynek ezúton is gratulálunk a bajnoki aranyéremhez!

A mérkőzés után a szombathelyiek vezetőedzője, Gasper Okorn közvetlenül a háló levágását követően a sport szellemiségével nem összeegyeztethető módon mutogatott és verbálisan provokálta a szolnoki szurkolókat (többször kiabálta feléjük, hogy f*ck you), majd a pályáról való levonulása közben provokáló mozdulatokkal hergelte tovább a hazai közönséget hálóval a kezében.

A helyszínen készült videófelvétel alapján kijelenthető, hogy az edző szurkolók felé irányuló, hergelő mutogatásának következményeként kellett a rendőrségnek bevonulni csarnokba, így biztosítva a közönség és a vendégjátékosok biztonságát a pattanásig feszült pillanatban.

A Falco KC alkalmazásában álló, vezető pozíciót betöltő hivatalos személy ezen sportszerűtlen magatartása megengedhetetlen a kosárlabdapályán, az edző viselkedését klubunk mélységesen elítélendőnek tartja.

Azt gondoljuk, hogy ez az edzői cselekedet a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének Etikai Kódexében foglaltakkal ellentétes, továbbá a fegyelmi szabályzat sportszerűtlen magatartásra vonatkozó tényállását is megvalósítja, ezért a megfelelő lépéseket megtesszük az MKOSZ felé.

Abban az esetben, ha ezen cselekedet következményeként klubunkat szankciók érik, elvárjuk, hogy a Falco KC kárainkat megtérítse.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik