GYŐRI FERENC
2023.02.28 08:46 Frissítve: 2023.02.28 10:06

Férfi kosárlabda: Az életnek addig van értelme, amíg álmodsz – Ivkovics Sztojan

A selejtezőcsoportját a negyedik helyen záró válogatottunkat irányító szakember, Ivkovics Sztojan szomorú, hogy nem sikerült a vb-kvalifikáció, viszont a játékosok hozzáállásával nagyon meg van elégedve.

A szövetségi kapitány szerint a magyar férfikosárlabda nem érett a világbajnoki szereplésre

 

 
Jöhet a nagy dobás! – Bobory Balázs jegyzete

– Nagyszerű győzelem született vasárnap Szombathelyen. Játszotta a csapat, amit szokott, vagy ki kellett találni valami speciálisat Bosznia-Hercegovina ellen?
– Változtattunk néhány dolgon – felelte Ivkovics Sztojan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a 87–77–re megnyert találkozó másnapján. – Fontos volt, hogy tartottunk egy megbeszélést, mert a kevés edzés és az új kerettagok miatt úgy éreztem, elveszítettük az intenzitásunkat. Megértette mindenki, hogy a rendet, a fegyelmet és a hierarchiát tartani kell. Nagyon hálás vagyok azért, hogy ez megmutatkozott a pályán. A taktikát tekintve Keller Ákos négyes-ötöst játszott, védekezésben ahogy általában, alkalmazkodtunk az ellenfél játékosainak sajátosságaihoz, beleálltunk az ütközésekbe, a párharcokba, és különösen elégedett vagyok azzal, hogy mind az öt játékosunk mozdult a lepattanóért.

A magyar válogatottban mindenki megértette, hogy a rendet és a fegyelmet tartani kell (Fotó: Árvai Károly)

 – A csoportban elért negyedik helyezést reálisnak tartja, bravúrosnak, esetleg van önben hiányérzet?
– Az águnkat látva az elején, ha valaki azt mondja, negyedikként végzünk, azonnal elfogadom. Jöhetne most az, hogy ha itt vagy ott nyerünk, mi történik, de nézzük józanul: a magyar férfikosárlabda nem érett a világbajnoki szereplésre, nincs elég játékosa. Most ott vagyunk Európában a legjobb tizenhat között, ám a reális pozíciónk a 22–26. hely között van. Ugyanakkor az ember sosem tud elégedett lenni, a kijutás, a fő célunk nem sikerült, emiatt szomorú vagyok, viszont a játékosok, az újonnan lehetőséget kapók hozzáállása is rendben volt. Látszik a férfi- és a női válogatott meccsein egyaránt, hogy van közönsége a sportágnak Magyarországon, Szombathelyen is kijöttek az arénába a szurkolók, noha nem csodameccset játszottunk. Nagyon sokan hiányoztak a legutóbbi két mérkőzésről, amíg mentek a találkozók, nem említettük őket, mert nem keresünk alibiket. A betegeink meg­gyógyulnak, és bízom benne, hogy rövid idő alatt lezárul Vojvoda Dávid ügye, aztán lehet tisztázni, kinek milyen szerepe volt az egészben.

– A litvánok és a bosnyákok ellen is kiegyensúlyozottan kosárlabdázott Somogyi Ádám. Többször is tréfálkozott vele Klaipedában: jóban vannak már?
– Mindenkivel jóban vagyok a játékosok közül. Somogyi Ádám profi sportoló, rendkívül tudatos, az ő tudatosságán és alázatán nem kell segíteni. Nyíltan kell vele beszélni, ez segített a kommunikációs gát áttörésében, így sikerült normális emberi kapcsolatot kialakítani.

 Párizsba is eljuthat nemzeti együttesünk
A magyar férfiválogatott azzal, hogy részt vett a világbajnoki selejtezősorozat második körében, lehetőséget szerzett arra, hogy augusztus 12. és 20. között a vadonatúj olimpiai előselejtező-tornán szerepeljen már a 2024-es párizsi játékok bűvöletében. Európából 16 együttes indulhat, a hatos vb-selejtező csoportokból kvalifikálni nem tudó 12 gárda (Törökország, Nagy-Britannia, Svédország, Izrael, Észtország, Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Izland, Ukrajna, Hollandia, Belgium), valamint az Európa-bajnoki előselejtezőből érkező négy csapat (gyaníthatóan a három csoportelső mellett a legjobb második lesz a negyedik befutó, vagyis Észak-Macedóniához, Lengyelországhoz és Portugáliához Horvátország csatlakozhat). A sorsolást április 24-én tartják, az összecsapásokat két helyszínen bonyolítják le (információink szerint Magyarország nem pályázik a rendezésre), mindkettőn két négyes csoport küzdelmei zajlanak majd, a csoportok első két helyezettjei keresztbe játszanak, a győztesek jutnak be a döntőbe, és aki azt megnyeri, bekerül az olimpiai kvalifikációs selejtező mezőnyébe – összesen tehát két válogatott, városonként egy.


Mikael Hopkins (1) honosítottként nem csak átszállójegyet váltott a magyar csapatba, megbízható és hasznos tagja a mindenkori keretnek (A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! Fotók: Árvai Károly)


– Erős és remek korban van az 1995–1997 között született generáció, de a fiatalabbak közül nem sokan kopogtatnak a válogatott kapuján. Tud ezen a helyzeten segíteni azzal, hogy átvette az U20-as válogatott szövetségi edzői posztját?

– Nem, ez csak próbálkozás, kíváncsi vagyok rá, mit tud csinálni egy generáció, amelyik semmiféle eredményt nem ért el akkor, ha kicsit másképp állsz hozzá. Hosszabb beszélgetésre lesz szükség, hogy minden szereplő megértse, hiába a púder, a nagy felmérések, amikor hiányoznak az alapok. Abnormális, ha a játékosokat a válogatottnál kell fejleszteni.

– Az augusztusi olimpiai előselejtező előtt találkozik még a felnőttkeret, vagy a nyári összetartás lesz a következő program?
– Július közepén, tizenhatodika környékén találkozunk, az U20-as B-divíziós Európa-bajnokság után kezdjük az edzéseket. Az előselejtezőn tizenhat csapat játszik, kettő megy tovább, az olimpiai kvalifikáció olyan álom, mint a világbajnokságra jutás, de az életnek addig van értelme, amíg álmodsz.

– Sokszor elmondta, ez a csapat többé-kevésbé elérte képességei csúcsát és a határait. Ennek ellenére bízhatunk abban, hogy stabil szereplője marad az Európa-bajnokságoknak?
– Ha nem leszünk ott, már nem én leszek az edző. A világbajnokságot nem, de az Európa-bajnokságra jutást elvárom. A rendszerünk működik, ezt mindenhol elismerik, rajtunk fizikailag tudnak felülkerekedni az ellenfelek. A srácok ügyesek, mi együtt vagyunk, ahogy szoktam mondani: ha a magyarok együtt vannak, nagyon erősek, ha egymás ellen küzdenek, nagy a baj.

 

Boros Zoltán, 88-szoros válogatott játékos
Reális helyen végeztünk, a világbajnokságra jutás álom lett volna, korábban nem is szerepeltünk ott. Egyértelműen észrevehető a játékosok fejlődése, mindenképpen előreléptünk, ezt mutatja a csoportbeli szereplésünk, vagyis pozitívan értékelem a látottakat. Ugyan nyertünk Montenegróban, otthon kikaptunk tőle, és mindkét nagy rivális ellen szükség lett volna a hazai sikerre az egy idegenbeli bravúr mellett ahhoz, hogy a kvalifikáció alapja meglegyen. Tavaly novemberben Bosznia-Hercegovinában gyenge kezdés után a harmadik negyedben fordítottunk, de a végjátékot nem bírtuk. Az első két csapat kiemelkedett a csoportból, a harmadik hely eléréséhez a csillagok szerencsés állása is kellett volna. A legutóbbi két mérkőzésen léptek előre olyan fiatalok, akiknek nagyon örülünk, például Somogyi Ádámnak vagy Mócsán Bálintnak. A jövő válogatottja rajtuk kívül Maronka Zsomborra épülhet, és Benke Szilárd, Filipovity Márkó, Perl Zoltán vagy Váradi Benedek még nem idős, nincs a csúcson, jó néhány évig tagja maradhat a nemzeti együttesnek. Kérdés, hogy magas posztokon lesz-e új Keller Ákosunk vagy Eilingsfeld Jánosunk, mindig kulcskérdés, hogy fizikailag fel tudjuk-e venni a versenyt az ellenfelekkel, és nagyon nem is erőltetjük a belső posztos játékot, mert abban jobbak a riválisok. A mi erősségünk az egy egy, a kettő kettő elleni játék a mezőnyből, igazi előrelépés akkor lehetséges, ha belső poszton is lesz olyan kosárlabdázónk, aki sok pontot szerez, sok büntetőt harcol ki.

 

Egyenletes teljesítményt nyújtottak és stabilak voltak a mieink
Hanga Ádám a litvánok elleni hazai találkozón a magyar válogatott rendelkezésére állhatott (Fotó: Szabó Miklós)

A számunkra vasárnap zárult vb-selejtezősorozat legnagyobb sikere Montenegró idegenbeli legyőzése volt, ugyanakkor éppen a balkániak ellen nyújtotta leggyengébb produktumát is válogatottunk.

Pontosan ugyanolyan mérleggel zárta a 2023-as világbajnokságra kvalifikáló selejtezőt a magyar válogatott, mint a négy évvel korábbit, a két kör alatt hatszor nyert és hatszor kapott ki, ez mindkétszer hatos csoportja negyedik helyére volt elegendő. Annyiban bizonyult kedvezőbbnek a helyzet most, hogy Lengyelországgal szemben Mon­tenegró nem kettő, csak egy győzelemmel gyűjtött többet a mieinknél s jutott ki ezzel az aktuális vb-re. Lengyelország ugyanakkor a legutóbbi selejtezős szextettben ötödik Horvátországgal egyetemben ezúttal még csak a vb-selejtező második fordulójába sem került be, úgyhogy igenis lehet értékelni legjobbjaink stabilitását. Litvánia az előző „kvaliban” csoportelsőként, most csoportmásodikként masírozott ki a nagy tornára, szinte hihetetlen, hogy bár a mieink ellen nagyjából az öt-hat legjobb magasembere hiányzott, talált helyettük olyanokat, akik temérdek ütőképes európai válogatottban gond nélkül kerettagok lennének.

Csapatunk legjobb mérkőzése egyértelműen a tavaly februári montenegrói volt, Podgoricában hihetetlen produkciót bemutatva győzött Ivkovics Sztojan legénysége azután, hogy Debrecenben három nappal korábban 16 pontos vereséget szenvedett. És ha már itt tartunk, a legrosszabbul kinéző találkozó is a balkániakhoz fűződik, a hajdúsági megyeszékhelyen rossz formát mutatott együttesünk, pillanatnyi esélye sem volt igazán még a szoros eredményre sem. Portugália ellen a Tüskecsarnokban nehezen született meg a kötelező siker szintén még az első körben, a látogatónak dobása volt, hogy kiharcolja a hosszabbítást, szerencsére nem járt sikerrel.

Legmagasabban rangsorolt kosarasunk, a Real Madridot erősítő Hanga Ádám két mérkőzésen állt rendelkezésre, az elsőn közel jártunk ahhoz, hogy Szombathelyen megverjük a két NBA-sztárjukkal felálló litvánokat, majd húsz ponttal, 12 lepattanóval és öt gólpasszal vezette győzelemre a válogatottat Csehországban. A csapatkapitány Keller Ákos volt az egyetlen, aki mindegyik meccsen lehetőséghez jutott, a fáradhatatlan center a vasárnap lezárult sorozatban sem okozott csalódást. Szembeötlő, hogy Somogyi Ádám beépült a gárdába, a 22 éves irányító egyre nagyobb tapasztalattal vérteződik fel, a Falcóval korábban a Bajnokok Ligájában is helytállt, és immár kihagyhatatlan a keretből. Érdekes, hogy a számottevő játékpercekben részesülők (és mérkőzésszámmal rendelkezők) között ő az egyetlen, akinek a plusz-mínusz mutatója pozitív, vagyis amikor a parketten van, több pontot szerez a csapatunk, mint amennyit kap. Nem alkalmi honosított Mikael Hopkins, az amerikai származású, Olaszországban profiskodó center szerényen teszi a feladatát, a múlt heti litvániai fellépésén például vezérszerepet is vállalt. Egyértelmű, mivel az utánpótlásban egyszerűen nincsen ezen a szinten is bátran használható magasember (igaz, a csaknem 210 centire nőtt, 2002-es születésű Kiss Dávidot kitartóan próbálgatja Ivkovics mester), aki amellett, hogy jó képességű, valóban magas is, ezért az alkalmanként egyetlen külföldi játékos mindenképpen a négyes vagy az ötös posztra kell – Hopkins távollétében a kecskeméti Karahodzsics Kemal kaphatott háromszor is szerepet a világbajnoki selejtezőmérkőzéseken.

A helyzet tehát nem borzasztó, van mire büszkének lenni, ahogyan lehet látni a kitörési pontokat is a jelenlegi állapotból.

 

 Izland közel állt a kvalifikációhoz, de Grúzia ünnepelhetett
A hétfőn befejeződött világbajnoki selejtezősorozat utolsó fordulója előtt biztos volt, hogy Európából Lettország, Görögország, Németország, Finnország, Szlovénia, Franciaország, Litvánia, Spanyolország és Olaszország ott lesz az augusztus 25. és szeptember 10. között a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Japánban rendezendő vébén. Vasárnap az is eldőlt, hogy biztos hazai győzelmével a mi csoportunkból Montenegró szintén csatlakozik a páholyban ülőkhöz, és elkelt még egy hely, de addig hatalmas izgalmakat éltek át az érintettek. Az L-csoportban Grúzia és Izland ki-ki mérkőzést játszott Tbilisziben, s mivel a grúzok idegenben három ponttal győzték le északi riválisukat, nem kaphattak ki néggyel Tbilisziben. Ehhez képest az izlandiak 80–77-re vezettek, s támadhattak még egy kosárért, ám Váradi Benedek litvániai csapattársa, Elvar Már Fridriksson elhibázta tiszta hárompontos dobását, úgyhogy a húszpontos, hat lepattanót és öt gólpasszt jegyző  Tornike Sengelija vezette házigazda fennállása első világbajnoki szereplésének kiharcolását ünnepelhette. Az utolsó hely sorsa hétfőn este dőlt el, Szerbia 101–83-ra legyőzte Nagy-Britanniát, így kijutott a vb-re.

A VILÁGBAJNOKSÁG RÉSZTVEVŐI
Ázsia és Óceánia (8 csapat): Japán (rendező), Fülöp-szigetek (rendező), Ausztrália, Irán, Jordánia, Kína, Libanon, Új-Zéland
Afrika (5 csapat): Angola, Dél-Szudán, Egyiptom, Elefántcsontpart, Zöld-foki-szigetek
Amerika (7 csapat): Brazília, Dominikai Köztársaság, Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Puerto Rico, Venezuela
Európa (12 csapat): Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Lettország, Litvánia, Montenegró, Németország, Olaszország, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia
A csoportbeosztást április 29-én készítik el.

2023.03.10 23:29:53

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Akár az árokparton is rengeteg értékre lelhetnek, még gyémántra is.

2023.02.28 23:32:25

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Van remény, hogy elsősorban az utánpótlására építő MAFC-ban és a Honvédban valamikor beérik a munka.

2023.02.28 15:31:13

Kosárlabda nemzetisport.hu

A klub utánpótlásbázisa 2013-ban a szövetség elismerése alapján akadémiai státust érdemelt ki.

2023.02.27 22:25:31

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A magyar válogatott vélhetően elérte teljesítőképessége maximumát.

2023.02.25 11:20:24

Kosárlabda nemzetisport.hu

A válogatott centere egyértelműsítette, nem azért mennek ki a pályára, hogy kikapjanak a bosnyákoktól Szombathelyen.