Férfi kosár: Izland is legyőzte a magyar válogatottat

GYŐRI FERENC (KAZANY)GYŐRI FERENC (KAZANY)
Vágólapra másolva!
2017.08.12. 16:33
null
Keller Ákos szerint egy megnyert meccset vesztett el a válogatott (Fotó: MTI)
A pénteki, oroszoktól elszenvedett 15 pontos vereség után Izlandtól is kikapott a magyar férfi kosárlabda-válogatott a kazanyi felkészülési tornán.

 

Győri Ferenc jelenti Kazanyból

A magyar csapat tagjai szinte már megszokták, hogy hazai idő szerint reggel nyolc órakor kellett edzeniük. Néhányuk még fel is frissült a korai mozgástól, de mivel a kazanyi torna vasárnap befejeződik, így túlságosan nem élhetik bele magukat. Abba viszont sokkal inkább, hogy az Európa-bajnokság hamarosan elkezdődik, és az oroszországi felkészülési viadal második napján újabb Eb-résztvevő, Izland várt a mieinkre, amelyet igazából nehéz volt hová tenni a kontinens középmezőnyének polcán.

Futottak ezerrel
– Miért győztek végül az izlandiak?
– Voltak buta eladott labdáink, amelyekből ziccereket kaptunk. Leszedték a támadólepattanókat, nem koncentráltunk rendesen, így elvesztettünk egy megnyert meccset – nyilatkozta Keller Ákos, a magyar válogatott centere.

– Sikerült-e jól kivitelezni a megbeszélt elemeket?
– Arról volt szó, hogy ne adjuk el a labdát, ez nem sikerült. Továbbá, hogy ne engedjünk nekik sok támadólepattanót, szerintem ez sem sikerült annyira. Az talán összejött, hogy ne engedjünk annyi gyors indítást az ellenfélnek, az elszórt labdákat nem számítva egész jól védekeztünk. Mellette nagyon rosszul dobtunk kintről, ez a fegyverünk most nem működött. Csak egy edzőmeccs volt, gyakorlunk tovább, a németek ellen megpróbálunk jobbak lenni, és amikor kell majd, igazán jók leszünk!

– Játékerőben hol helyezné el az izlandiakat?
– Nem lehet megmondani, nincs igazi szerkezetük. Egy centerük van, az összes többi játékos két méter környéki. Futnak ezerrel, hajtanak, amikor magas centerrel és amikor alacsony szerkezettel játszottak, akkor sem igazán tudtunk velük mit kezdeni. Jó volt gyakorlásnak, mert biztosan lesz ilyen stílusú ellenfél az Európa-bajnokságon is.

Az északiak első mérkőzésükön remek első félidőt produkáltak a németek ellen, amíg bedobták a tripláikat és működött a pörgős játékuk, minden rendben volt. A második félidőben azonban csökkent a pontosság, és szépen felőrlődtek a fizikailag jobb állapotban lévő riválissal szemben. Ugyanez játszódott le a szombat kora délutáni mérkőzésen, amikor is a két negyed után kétpontos előnyben lévő németek a végén 28 egységgel kaptak ki a magabiztosan és helyenként látványosan produkáló Oroszországtól…

Tóth Ádám, Vojvoda Dávid és Wittmann Krisztián maradt ki a magyar válogatott meccskeretéből, három rutinos játékosa nélkül ment csatába Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. Csapatunk hol vezetett, hol hátrányba került, az előnyt a harmadik negyed elején aztán sikerült nyolc pontosra növelni. A negyed derekán azonban 17–0-s rohanást produkált Izland, 35–27-ről 35–44-re alakítva az eredményt.

Csorvási Milán szép centerjátéka törte meg a jeget, de az utolsó felvonásra így is hét pontos hátrányban mehetett együttesünk. És nagy lendülettel jött ki a két perces pihenő után, olyannyira, hogy sikerült is megfordítania az eredményt. Minimális előnnyel vágott neki az utolsó két percnek a válogatott, ám néhány figyelmetlenség miatt ez hamar elfogyott.

Az utolsó magyar támadásnál két pontos hátrányban Ruják András dobása nem érte el a gyűrűt, szabálytalankodni csak későn sikerült, a higgadt Martin Hermannsson meg rutinosan helyére tette mindkét büntetőjét. A véghajrában elkövetett néhány magyar hibának köszönhetően így 60–56-ra győzött Izland, vasárnap Németország ellen fejezik be az orosz túrát a mieink. Aztán augusztus 19-én és 20-án ismét Izland következik, mindkétszer Székesfehérváron.

FÉRFI KOSÁRLABDA, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
IZLAND–MAGYARORSZÁG 60–56 (13-7, 14-24, 23-12, 10-13)
Kazany
, 100 néző, V: Vetrov, Kruglov, Revenko (oroszok)
IZLAND: Vilhjalmsson 3, Fridriksson 2, HERMANNSSON 14, ACOX 13, BAERINGSSON 13/9. Csere: Hlinason 6, Steinarsson, Gunnarsson 3/3, Ermolinskij, B. Björnsson 3/3, S. Björnsson 3/3. Szövetségi kapitány: Craig Pedersen
MAGYARORSZÁG: Ruják 3, PERL 17/9, Benke 4, Allen 8/3, KELLER 7. Csere: Kovács P., Eilingsfeld 5/3, Pongó Máté, Csorvási 5, Váradi 7/3. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 4. perc: 4–4. 7. p.: 6–7. 11. p.: 13–9. 15. p.: 21–19. 18. p.: 25–26. 21. p.: 27–35. 23. p.: 35–35. 25. p.: 40–35. 32. p.: 50–48. 36. p.: 50–52. 38. p.: 55–56
Kipontozódott: Ruják (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Craig Pedersen:
– Kicsit lehangoltak voltunk a németek elleni mérkőzés után. Sok energiát vesztettünk ott, ennek ellenére igyekeztünk ezúttal végig keményen játszani. Hullámzó volt a második félidő, hol egyik, hol másik csapat támadt fel, örülök, hogy elég erősnek bizonyultunk a győzelemhez.
Ivkovics Sztojan: – Nem volt szép, nem volt látványos meccs. Kezünkben volt a győzelem, kulcspillanatokban, az utolsó két percben kétszer is hibáztunk. Látszik a nemzetközi rutin hiánya a fiatalokon. Időt csak a legvégén kértünk, engedtük a játékosoknak, hogy megmutassák a karakterüket.

Kristofer Acox, az izlandi válogatott erőcsatára: – Elégedett vagyok a mérkőzéssel! Az volt a fontos számunkra, hogy összeszedjük magunkat a pénteki fájó vereséget követően, szerencsére ez sikerült, és végül a magyarok fölé kerekedtünk a hajrában. A jobb bokám kicsit megfájdult egy leérkezés után, de nem vészes, hamar rendbe jön.

Allen Rosco, a magyar válogatott erőcsatára: – Minden meccset meg akarunk nyerni, most is így volt. Sokat tanultunk ebből a mérkőzésből, próbáljuk megszokni az ehhez hasonló találkozókat. Számítottunk rá, hogy a három rutinos játékosukra építenek majd. A végén egy jó dobásukat és egy könnyű zsákolásukat követően néhány pontos hátrányba kerültünk, amit már nem volt esélyünk behozni.

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Oroszország–Németország 89–60

AZ ÁLLÁS
1. Oroszország 4 pont
2. Németország 3 pont (150–155)
3. Izland 3 (126–146)
4. Magyarország 2.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik