Férfi kosár: Egyszer fent, egyszer lent – Hanga Ádám

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.04.19. 10:11
null
Hanga Ádám (Fotó: Imago Images)
Az Euroliga negyeddöntőjét az izraeli Maccabi Tel-Aviv ellen megvívó spanyol sztárgárda idén pocsék formában játszik, de a magyar válogatott kiválósága szerint így is a Real Madrid a párharc esélyese.

– Utólag is boldog születésnapot kívánunk!
– Köszönöm szépen! Kissé szürke hangulatban telt, mégiscsak krisztusi korba léptem, s megállapítottam, hogy rohan az idő – válaszolta a Nemzeti Sportnak Hanga Ádám, a spanyol Real Madrid 33 éves magyar válogatott klasszisa.

– A hangulata is elég borongós…
– Nyomaszt a sérülésem. Nem panaszkodom, csak az a helyzet, nem tudom azt mondani, hogy jól vagyok, de valójában azt sem, hogy rosszul. Február óta szenvedek, küszködök vele, a combhajlító izmomnál begyulladt egy szalag, amely makacskodik. Amikor sokat játszom, utána nagyon fáj. Ezt nem csak mentálisan roppant nehéz kezelni, de meggátolja azt is, hogy folyamatosan játékban legyek. Szóval idegesítő a szituáció.

– Ráadásul a csapat formája sem olyan, amilyenre számítani lehetett. A legutóbbi tíz meccsükből nyolcon vereséget szenvedtek.
– Sajnos 2022 egyelőre nem sok jót hozott nekünk…Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Európa legjobb csapata voltunk szeptembertől januárig, vezettük az Euroligát, kitűnően játszottunk. Aztán jött az új év, s vele a vereségek. Elég rossz a hangulat, noha mindenki profi, s tudja, egyszer fent, másszor lent. Amiben bízhatunk, az a munka, és persze bízhatunk egymásban is. A folyamat nem visszafordíthatatlan, hiszen az évad első öt hónapja sem volt véletlen, amikor ragyogóan kosárlabdáztunk. Csakhogy most következik az az időszak, amikor az igazán fontos meccsek jönnek.

Húsz percnél kevesebbet átlagolt

Hanga Ádám a Real Madrid 28 alapszakasz-mérkőzése közül 26-on kapott lehetőséget az elitsorozatban. Átlagosan 19 percet töltött a parketten, 5.5 pontot, 2.9 lepattanót és 1.7 gólpasszt jegyzett. A kétpontosokat 51, a triplákat 30, a büntetőket 72 százalékos pontossággal dobta. Legeredményesebb találkozóját a török Efes ellen játszotta, amelyen 14 pontot szerzett, de összteljesítménye a Crvena zvezda ellen volt a legkiemelkedőbb, akkor 22-es értékindexszel zárt (11 pont, hat lepattanó, három gólpassz).

– „Csak” a negyedik helyről kezdik az Euroliga-playoffot. Hogyan értékeli ezt?
– Az előző hetekben rengeteg megbeszélést tartottunk, a vezetőséggel és egymás között is, elemezve a gondokat. Itt az idő, cselekednünk kell, s megmutatnunk a pályán, hogy ugyan a spanyol Szuperkupa a miénk, de ennél többre vágyunk. Ott vagyunk pályaelőnnyel az Euroliga negyeddöntőjében, nem szabad, hogy a jelenlegi negatív hangulat kihatással legyen a folytatásra.

– Mit vár az izraeli Maccabi ellen?
– Érdekesen alakul az idény, mert az orosz klubok kizárása után megnyílt az út több, a nyolcba jutásra egyébként kevésbé esélyes csapat előtt is. A Maccabi és a francia Monaco egyaránt élt a lehetőséggel. Kellemetlen az izraeli együttes, sok amerikai kosárlabdázója van, főleg az egyéni képességekre épít, agresszív a támadójátéka, próbál labdaszerzésre apellálni. A legjobb négy közé jutás a tét, erre szerintem a jelenlegi formánk ellenére is mi vagyunk az esélyesebbek. Háromszor kell megvernünk az izraelieket, hisszük, hogy sikerül, és mehetünk Belgrádba a final fourra.

– Edzőjük, Pablo Laso is sok kritikát kap. Ő hogyan viseli, hogy a csapat ilyen rossz formába került?
– Mindent megnyert már, amit lehetett, s nyilván látja a problémákat, de így is pozitív a szemlélete. Tizenegy éve van a klubnál, tudja, mikor mit kell tennie, s ő a legoptimistább a stábból, szóval rajta nem múlik semmi.

EUROLIGA, FÉRFIAK
A negyeddöntő párosítása (április 19.–­május 4.)     

FC Barcelona (spanyol, 1. kiemelt)–Bayern München (német, 8.)
Olympiakosz Pireusz (görög, 2.)–AS Monaco (francia, 7.)
Armani Exchange Milano (olasz, 3.)–Anadolu Efes (török, 6.)
Real Madrid (spanyol, 4.)–Maccabi Playtika Tel-Aviv (izraeli, 5.)
A párharcok az egyik fél harmadik győzelméig tartanak, a győztesek bejutnak a belgrádi final fourba, amelyet május 19–21-én rendeznek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik