Férfi kosárlabda: Útmutató ez az Eb – Ivkovics Sztojan

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.09.10. 12:20
null
Ivkovics Sztojan (Fotó: Árvai Károly)
Mindegyik mérkőzését elveszítette a kosárlabda Európa-bajnokság kölni csoportkörében a magyar férfiválogatott, ami – utólag beismerve – egyáltalán nem meglepő. Ivkovics Sztojan sem rejti véka alá véleményét, miben kellene sokat fejlődnie a szakág játékosainak.

– Ami Kölnben történt a magyar válogatottal, az a realitás?
– Abszolút, amióta hazaértem, sikerült mindent átgondolnom – felelte Ivkovics Sztojan, férfiválogatottunk szövetségi kapitánya. – A sorsolás után mindenki megijedt, hiszen erős csoportba kerültünk, és valóban, egy másik hatosban az összes kölni résztvevő továbbjuthatott volna a legjobb 16 közé, az első négy helyezettnek, azaz Szlovéniának, Németországnak, Franciaországnak és Litvániának pedig reálisan az első nyolc között a helye. A tétel ránk is vonatkozik, egy másik csoportban valószínűleg megnyerhettünk volna egy, esetleg két mérkőzést, mert az a játék, amit a bosnyákok, a franciák és a litvánok elleni mérkőzés első felében mutattunk, elég lett volna hozzá. Azonban akkor is lett volna hiányérzetem, mert ha így történik, hamis képet kapunk, és nem lett volna útmutató nekünk. Szerintem most nagyon világosan látszik a magyar kosárlabdázás helyzete.

– És milyen a helyzete? A tornán úgy látszott, hogy fizikai tényezők terén vagyunk elmaradva a többi csapattól.
– A magyar válogatott az elmúlt évtizedben fejlődött, sőt az öt évvel ezelőtti Eb óta is, pedig mennyire hülyén hangzik ez úgy, hogy akkor bejutottunk a legjobb tizenhatba, most nem. Viszont ezúttal nagyon kemény és értékes hét mérkőzést játszottunk a világbajnoki selejtezőkkel együtt, és megkaptuk a választ: a magyar kosárlabdázók nincsenek ilyen hosszú sorozatokra kalibrálva. A kolozsvári Eb öt meccse alatt is kettőt tudtunk csak teljes erőből végigjátszani. A mögöttünk álló hét összecsapásból viszont szerintem négy és félen jól játszottunk. Fejlődtünk, de ahhoz, hogy tényezők legyünk Európában, fontos változások kellenek a gyerekkori kiválasztásnál, az erő és erőnlét fejlesztésében, és csak ezután szabad foglalkozni mindazzal, amit a kosárlabdázás szűken vett szakmai része takar. Kölnben a tőlünk független szakmai vélemények szerint is kiváló volt a magyar válogatott játékrendszere, és senki sem mondhatta, hogy nem tudunk kosarazni. A fizikai tényezők terén viszont nagyon elmaradtunk. Nemcsak azért örültem a csapatomnak, mert világsztárok között játszhattunk egy hétig, hanem mert világosan kiderült, melyik területen kell előrelépni, hogy fel tudjunk zárkózni a legjobb tizenhat mezőnyéhez.

– Említette, nemhogy hét-, de ötmeccses sorozatra sincsenek kalibrálva a magyar kosárlabdázók. Ezért nem lett presztízsmeccs az utolsó, németek elleni mérkőzés?

– Világosan látszott – csakúgy, mint a júliusi, franciaországi vb-selejtezőn –, hogy abból nem sülhet ki sok jó. Ismerem a játékosaim, ha én azt mondom, megyünk a csatába, akkor velem jönnek a harcba a halálig. Az én felelősségem, hogy a magyar gyerekek egészségesen térjenek haza, két hónap múlva megint világbajnoki selejtezős ablak következik. Lényegében mindkét csapat elfogadta, hogy ez gálameccs, azért voltak jobb helyzetben a németek, mert a hiányzó NBA-játékosok helyére euroligások léptek, nekünk azért nehezebb dolgunk volt Hanga Ádám és Váradi Benedek hiányában.

Két vereséggel búcsúzott a magyar válogatott
3X3-AS EB, FÉRFIAK: Előbb Litvániától kapott ki 19–18-ra, aztán a házigazda Ausztriától 21–13-ra a Demeter Attila (25), Ivosev Tamás (32), Kelemen Balázs (27), Keller Iván (27) összeállítású magyar 3x3-as kosárlabda-válogatott, így utolsóként zárta csoportját a Grazban zajló kontinensviadalon, és kiesett.

– Ha már említette a két tornán megsérült játékost: a szomorú történések után előtérbe került például a 22 éves Somogyi Ádám, aki nagyszerűen élt a lehetőséggel.
– Ő tényleg jó teljesítményt nyújtott, nyilvánvaló, hogy van benne perspektíva, neki leginkább a kosárlabdázáson túli tényezőkben kell fejlődni, de ebben segítünk neki. Golomán György hasonlóan pozitív benyomást keltett a személyiségével és a játékával is. A bő keret fiataljai közül Ferencz Csaba helyére beépülhet Lukács Norbert, és ott van még Pongó Marcell, akinek saját magával kell megvívnia a mérkőzését, de igazi maximalizmussal hasznos tag lehet. Egy probléma van, a magasemberek között nem látjuk az utánpótlást, talán a kecskeméti Kiss Dávidban mocorog valami.

– Most kell visszakanyarodni az utánpótlásban zajló kiválasztáshoz és munkához?
– Irigyeltem a többi szövetségi kapitányt, mert nekik nem kell felépíteni a teljes rendszert, jön tíz-tizenkét ember a csapatba, csak a szereplés a felelősségük. Most nálunk is ez a helyzet, de elkezdtünk beszélni egy új rendszer felépítéséről, meglátjuk, hogy a nyitottság hova fog vezetni.

– Novemberben már két világbajnoki selejtező vár a keretre. Várhatóak változások a csapat összetételében?
– A most szerzett tapasztalatokat felhasználjuk, és szép lassan elkezdjük beépíteni azokat a fiatalokat, akik esetleg most nem kerültek be a keretbe. Új élmény volt, hogy a szurkolóink még a vesztes meccsek után, az ötödik mérkőzés végeztével is megvártak minket, megköszönték a teljesítményünket, és hogy ilyen ellenfelekkel csaptunk össze.

Innentől nem lehet hibázni
Csütörtöki lapzártánk után a C- és a D-csoportban is véget értek a küzdelmek, előbbiben zárásként az olaszok 90–56-ra megverték a végül nyeretlen briteket, míg utóbbiban Szerbia 96–69-re ütötte ki a lengyeleket. A C-csoportból így sorrendben Görögország, Ukrajna, Horvátország és Olaszország ment tovább, míg a D-ből Szerbia, Finnország, Lengyelország és Csehország. Az egyenes kieséses szakasz Berlinben kezdődik szombaton.

KOSÁRLABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
, BERLIN
Szeptember 10.

12.00:Törökország–Franciaország
14.45:Szlovénia–Belgium
18.00:Németország–Montenegró
20.45:Spanyolország–Litvánia
Szeptember 11.
12.00:
Ukrajna–Lengyelország
14.45: Finnország–Horvátország
18.00: Szerbia–Olaszország
20.45: Görögország–Csehország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik