Férfi kosár BL: Kovács Adrián majd nyáron mereng el a sikerein

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2023.05.19. 10:55
null
<strong>Kovács Adrián</strong>, a Bonn segédedzője is sokat tett hozzá a német együttes Bajnokok Ligája-győzelméhez (Fotó: Imago Images)
A Bundesliga alapszakaszát is megnyerő német klub magyar másodedzője beszélt csapata nagy nemzetközi diadaláról és a gárda legjobb játékosáról is.

Óriási eredményt ért el a Telekom Bonn azzal, hogy első német csapatként megnyerte a Bajnokok Ligáját. A gárda erős ellenfeleket múlt felül a sorozat csoportköreiben, a final fourban nemkülönben, előbb a házigazda spanyol Unicaja Málagát, aztán a döntőben az izraeli Hapoel Jeruzsálemet. A nagy sikerből egy fiatal magyar szakember is kivette a részét.

„A Málaga tizenkét nagyon jó kosarast keretében tudó, Euroliga-szintű csapat, a játékosok kitűnő fizikai tulajdonságaira építő, taktikus, intenzív kosárlabdát játszó együttes – mondta a Nemzeti Sportnak Kovács Adrián, a Bonn segédedzője.  – A pálya mindkét oldalán fegyelmezettek a spanyolok, szerencsére támadásban és védekezésben is megtaláltuk a gyenge pontjukat, és ezt jól ki is használtuk. A fordulatos találkozón aratott igen értékes győzelem pluszönbizalmat adott nekünk a fináléra, amelyben az inkább az egyéni tehetségre építő Jeruzsálemmel találkoztunk. Nehéz ellenfél, emellett a nemzetközi mezőny egyik legjobban védekező csapata, rendre kiveszi az ellenfél legjobbját a játékból, de belőle is jól felkészültünk. Egy éjszakánk jutott az ünneplésre, hétfő reggel a korai órákban indultunk haza, mert szerdán már elkezdtük a Chemnitz elleni bajnoki negyeddöntőt.”

Nem is akárhogyan, 94–63-as sikerrel (a Chemnitz magyar magasbedobója, Filipovity Márkó nyolc pontot szerzett), noha a riválisnak kilenc napja volt felkészülni a párharcra – a Bonn-nak csupán egy, azonban működött a Bundesliga alapszakaszgyőztesének játéka, és a koncentrációval, az energia­szinttel sem volt probléma. Fantasztikus, hogy 32 megnyert és csupán két elveszített mérkőzéssel masírozott a rájátszásba a német élvonal tavalyi bronzérmese, nagyon ritka a hasonlóan jó mutató.

„Csak a Ludwigsburg és az Alba Berlin vendégeként maradtunk alul, ilyen mérlegre rajtunk kívül a Bamberg és az Ulm volt képes korábban – mindhárom gárdának tagja volt a csapatkapitányunk, Karsten Tadda, ami nem a véletlen műve – hangsúlyozta Kovács Adrián, akit T. J. Shorts szerepéről is kérdeztünk, ugyanis az amerikai-macedón kiválóság lett a BL legjobb játékosa, beleértve a döntőt is.      – A játékunk az irányító köré épül, s bár a számai kiemelkedőek, felhívják a szurkolók figyelmét a teljesítményére, de legalább annyi, ha nem több érdeme van abban, hogy lehetőségeket teremt a társainak. Jó versenyzőtípus, jó mentalitású, megbízható vezére a csapatnak, fontos láncszem a pályán és azon kívül is.”

Kovács Adriánt (akinek útját évek óta Lóránt András menedzser egyengeti) arról is megkérdeztük, belegondolt-e, milyen sokra vitte ahhoz képest, hogy néhány éve még a Debreceni EAC ­utánpótlásedzője volt. A még mindig csupán a harmincadik életévében járó szakember azt felelte, ha lesz ideje, a nyáron majd visszatekint erre, kicsit elmereng az útján, és felidézi az emlékeket, de egyelőre szeretnék sorra megnyerni a meccseket a bajnoki rájátszásban, és jó edzésmunkával még előrébb lépni.

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA
FINAL FOUR, MÁLAGA
DÖNTŐ

Telekom Bonn (német)–Hapoel Jeruzsálem (izraeli) 77–70(14–7, 23–21, 20–27, 20–15)
Legjobb dobók:
T. J. Shorts 29, Hawkins 13, Herrera 11, ill. Randolph 27, Mejeris 12
A 3. HELYÉRT
Lenovo Tenerife (spanyol)–Unicaja Málaga (spanyol) 84–79
(31–29, 22–9, 13–14, 18–27)
Legjobb dobók:J. Fernández 12, Sermadini 12, ill. Perry 22

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik