Elérte a 100 pontot a Szolnok, győzelmével egyenlített a Falco ellen a férfi kosárbajnokság döntőjében

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.05.14. 20:06
A fehér mezes szolnokiak megállították Perl Zoltánékat (Fotó: Koncz Márton)
A Szolnok hazai pályán 100–87-re legyőzte a címvédő Falcót a férfi kosárlabda NB I döntőjének keddi mérkőzésén, és sikerével 1–1-re alakította a párharc összesített állását. A harmadik helyért zajló csatában az Alba Fehérvár másodszor is legyőzte a ZTE-t, ezúttal idegenben.

 

Illusztris vendégek nézték meg a férfibajnokság döntőjének második felvonását a Tiszaligeti Sportcsarnokban: Kányási Veronika és Lelik Réka szűk egy hete már a magasba emelhették a DVTK Hun-Therm tagjaiként azt a trófeát, amelyre egyelőre csak ácsingóznak az NHSZ-Szolnoki Olajbányász és a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely játékosai.

Tizenhét perccel a feldobás előtt megdörrent a vasiak tábora, amit élénk füttyszóval viszonoztak a hazaiak, aztán hamarosan beindult a verbális csetepaté is. Az első felvonás sima Falco-sikere ezúttal semmit sem számított, tiszta lappal indultak csatába a felek – viszont egy újabb vereséggel szinte reménytelen helyzetbe kerülhetett a házigazda.

Krivacsevics Márkó erős faulttal kezdte a találkozót, Anthony Durham meg egy sikeres középtávolival, miután hintába ültette Kovács Benedeket. Sztefan Pot két táblás duplával reagált, és egyébként is nagy kedvvel vetette magát játékba. A túloldalon Sztrahinja Jovanovics szintén lendületesen kezdett, az első kilenc szolnoki pontból hetet vállalt. Keményen védekeztek a csapatok, több rossz vállalásba is belehajszolták az ellenfelet, ugyanakkor a ki nem kényszerített hibák száma is magas volt. James Eads jó kis párharcot vívott Tanoh Dez Andrással, miközben nehezen viselte, ha túl közel ment hozzá valaki a riválistól, vagy akár kicsit meg is lökte.

Matthew Tiby dobócsellel előkészített triplája után szűk 12 perc elteltével 26–16-ra vezetett a látogató, Eads hármasa hozta közelebb az Olajt. Jovanovics az első negyedben Benke Szilárdtól, a másodikban Pottól szerzett labdát, majd fanatikusan hergelte saját szurkolóikat, akik az addigi leghangosabban kezdték buzdítani övéiket. Pot idegeskedett, a Szolnok felzárkózott kettőre, és Jovanovics elcsent labdájának, továbbá sikeres ziccerének köszönhetően egalizált (29–29). Lukács Norbert saroktriplájával ismét a hazaiak vezettek, Révész Ádám a kispadon majd’ kiugrott a bőréből örömében. Jovanovics fejére sípszó után sózott nagyot Tiby, jogosan kapott miatta sportszerűtlen hibát a videózás eredményeként, a szerb irányító mind a négy büntetőt a helyére tette. Nem a legjobb percek voltak ezek a sárga-feketék szempontjából, Perl Zoltán első kosara hathatott rájuk nyugtatólag. Így is történt, a nagyszünetig visszavették a vezetést, miközben Durhamet és Boris Baracot kellett szétválasztani.

 

A második félidő elején megelégelték a folyamatos reklamálást a játékvezetők, és kiosztottak egy technikai hibát Potnak. Ismét a Szolnok vette át az irányítást, Pallai gyors egymásutánban bevert két trojkát, aztán jovanovicsi elánnal kommunikált a publikummal. Dustin Thomas pazar hárompontosával 55–47-es előnyre tett szert az Olaj, Milos Konakov mester magához kérte övéit.

Keller Ákos megkapta a negyedik személyi hibáját; miközben lecserélték, ingatta a fejét. Thomas meg csak bosszankodott, de ő is a negyedik faultját szedte össze, a szolnoki kispadnak pedig kiosztottak egy technikait a bírók elrontott csere miatt. Pallai szintén egy hibára került a kipontozódástól, a záró felvonás 70–69-ről kezdődött, de előbb még Révésznek is járt egy technikai, amellyel meg fognak lepődni, de a negyedik hibáját gyűjtötte be.

Tiby triplája és Perl kettese után azonnal időt kért Oliver Vidin, nem sokkal később meg kipontozódott Keller. Lüktetett a mérkőzés, potyogtak a kosarak, öt perccel a vége előtt 85–80-nál fogalmunk sem lehetett, ki kerül ki győztesen az ütközetből. Thomas támadóhibával pontozódott ki, Baracnak viszont kipattant a lábáról a labda, sőt hamarosan fellökte Jovanovicsot és technikait is kapott – kezdtünk közelebb kerülni a megoldáshoz. Többször is közelíthetett volna a Falco, ám játékosai rendre rossz döntést hoztak, Lukács Norbert meg bedobta a kritikus triplát 2:24-gyel a vége előtt.

Pot szépített könnyű ziccerével, azonban csak kettőt ért, Eads távolija meg hármat (92–84). Perl elrontott egy büntetőt, ami nála nagyon ritka, Pallai Tamás ötödik, majd Lukács harmadik triplája ugyanakkor azt jelentette, hogy az utolsó percre fordulva a Szolnok megnyerte az egészen parádés mérkőzést.

Az Olaj a 100 pontot is elérte, hatalmas önbizalommal és 1–1-gyel utazhat a pénteki szombathelyi találkára.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
NHSZ-SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 100–87 (16–21, 21–19, 33–29, 30–18)
Szolnok, 2300 néző. V: Földházi, Cziffra, Mészáros
SZOLNOK: JOVANOVICS 22/6, Durham 2, LUKÁCS 12/9, Thomas 12/6, Wiggins 15. Csere: PALLAI 15/15, EADS 17/9, Pongó Máté 2, Révész, Rudner 3/3, Sebők, Kiss. Edző: Oliver Vidin
FALCO: POT 16, Benke 10/3, TIBY 14/6, Kovács B., Krivacsevics 2. Csere: Keller Á. 2, Pongó Marcell 7/3, Tanoh Dez 5/3, PERL 25/3, Barac 6, Jordano, Varaszto. Edző: Milos Konakov
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–9. 8. p.: 9–15. 10. p.: 16–18. 12. p.: 16–26. 16. p.: 29–29. 18. p.: 37–32. 20. p.: 37–40. 24. p.: 55–47. 27. p.: 61–59. 30. p.: 68–63. 32. p.: 70–74. 35. p.: 85–80. 38. p.: 89–82. 40. p.: 100–85
Kipontozódott: Keller Á. (32. p.), Thomas (36. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–1
MESTERMÉRLEG
Oliver Vidin: – Változtattunk a játékunkon, Sztrahinja Jovanovics és Pallai Tamás személyében volt két nyerőemberünk. James Eads sérülten játszott, csak keveset edzett szombat óta. Így még nagyobb elismerés jár a csapatnak, mindenki nagyot játszott. Pallai és a többiek is bizonyították, hogy meg tudják csinálni, amit kérek tőlük. A második félidőben 63 pontot dobtunk, ez nagyszerű, de nagyon nehéz is, ahogyan az is, hogy a Falcót húsz pont alatt tartottuk az utolsó negyedben. Az viszont kicsit rosszul érint, hogy 87 pontot kaptunk idehaza.
Milos Konakov: – Kemény, harcos csatát vívtunk, de nem lehet száz pontot kapni egy bajnoki fináléban. 63 pontot szerzett a második félidőben a Szolnok, közte 12 triplát, ezt nem engedhetjük meg a döntőben. Kielemezzük és megpróbáljuk kijavítani a hibákat a következő meccsen. Ez az aranycsata, a pillanatnyi forma dönt, két labdára voltunk a Szolnoktól az utolsó negyed közepén, de ekkor két személyi hiba, egy technikai hiba és egy hárompontos után elment a meccs.


Pallai Tamás, a Szolnok bedobója: – Fantasztikus volt a pályán lenni, elképesztő volt a hangulat, ilyen szurkolótábora senkinek sincs az országban. Kiegyenlítettünk, ez volt a cél, most már érezhetjük, képesek vagyunk nyerni a Falco ellen. A meccs előtt kávéztunk Oliver Vidinnel, az volt a téma, hogyan kell játszani a döntőben, bátornak, tökösnek kell lenni, s megmutattuk, tudunk azok lenni.

Perl Zoltán, a Falco hátvédje: – Úgy érzem, jó és kemény meccset játszottunk a Szolnokkal. A második félidőben sok hárompontost engedtünk az Olajnak, amelynek játékosai jó százalékkal bedobták a helyzeteiket, szerintem ez volt a döntő.


NS-SZAKÉRTŐ: BOROS Zoltán, korábbi 88-szoros válogatott játékos

„Felnőtt a feladathoz a Szolnok, így kell játszani, ha bajnokságot szeretne nyerni, mert az első meccsen nem ezt mutatta. Még az első negyedben sem volt az igazi az Olaj, a második negyedben érkezett meg, amit vártam, hogy a hazai közönség előtt behozza a döntőbe azt a hőmérsékletet és intenzitást, amivel végül saját magát is legyőzte. Az első találkozón rutinos döntőző csapatot láttunk, a Falcót, és rutintalant, a Szolnokot, amely most már hozzászokott a téthelyzethez, és hihetetlen elánnal kényszerítette maximális küzdelemre a Falcót, s nyert is. Kellett ehhez Pallai hárompontosa, Thomas hárompontosa, Jovanovics jó egy egyező képessége és triplái, de ezek csak a tűzzel együtt értek valamit. Semlegesként nagyon örülök, hogy ilyen remek mérkőzés kerekedett ebből. A Falco rendezi a sorait, jobban kézben tartja majd a harmadik mérkőzést, és meg is nyeri az elvárásaim és a tapasztalatom alapján, bár rajta lesz a teher, sokszor bizonyította, hogy elbírja.”


A 3. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
ZALAKERÁMIA ZTE KK–ARCONIC ALBA FEHÉRVÁR 67–83 (13–26, 16–20, 18–20, 20–17)
Zalaegerszeg, 1240 néző. V: Kapitány, Győrffy, Molnár L.
ZALAEGERSZEG: Hicks 3/3, IKPE 23, Szalay 2, Paige 2, Tóth Á. 11. Csere: Keller I. 6, Csátaljay 5/3, One Embo 8, Németh Á. 5, Csuti 2, Gyimes. Edző: Matthias Zollner
FEHÉRVÁR: Chambers 10/6, Kass 7, BARNET 21/15, Philmore 11/3, Dickey 4. Csere: VOJVODA 18/12, Balogh M. 2, Takács Milán 10/6, Takács Martin, Kiss B. Edző: Alejandro Zubillaga
Az eredmény alakulása. 3. perc: 2–6. 7. p.: 11–20. 13. p.: 20–30. 17. p.: 25–40. 25. p.: 40–56. 28. p.: 47–60. 33. p.: 51–71
Az egyik fél harmadik győzelemig tartó párharc állása: 2–0 az Alba Fehérvár javára
MESTERMÉRLEG
Matthias Zollner: – Nem tudok igazán mit mondani, furcsa ez az eset. Tisztelet a kivételnek, nagyon kevesen tették igazán oda magukat. Talán ha mindenki úgy játszott volna, mint Tristan Ekong Ikpe, akkor nem szenvedtünk volna hazai környezetben vereséget.
Jabro Zubillaga: – Zalaegerszegen nehéz játszani, az alapszakaszban ki is kaptunk. Tudtuk, hogy most sem lesz könnyű dolgunk, az elején a zónával a ZTE meg is lepett bennünket. Köszönjük a közönségünknek a biztatást, a meccs nagy részében azért közel azt tudtuk játszani, amit szerettünk volna. Pénteken hazai környezetben jó lenne lezárni a bronzcsatát.
Tudósított: BÓBICS LÁSZLÓ


PLAYOUT, 9. FORDULÓ
ATOMERŐMŰ SE–EGIS KÖRMEND 99–76 (33–16, 23–22, 22–22, 21–16)
Paks, 400 néző. V: Söjtöry T., Nyilas I., Kovács N.
PAKS: IHRING 18/6, Clarance 4, NICHOLSON 13/6, WOOTEN JR. 17, Kékesi 2. Csere: Pajor 9/9, Eilingsfeld 12, Kucsora 7/3, Kovács Á. 11/3, Dorogi 6, Sövegjártó. Edző: Sebastjan Krasovec
KÖRMEND: Doktor 6, MORGAN 18/9, Takács 11, KONATE 21, Tolbert 2. Csere: Ferencz 6/3, Kiss, Schmera 6, Herczeg 6/3, Nagy, Geröly, Tóth-Erdei. Edző: Kocsis Tamás
Az eredmény alakulása. 4. p.: 15–10. 8. p.: 28–14. 13. p.: 43–22. 17. p.: 37–39. 20. p.: 56–38. 23. p.: 65–42. 26. p.: 73–50. 29. p.: 75–56. 32. p.: 82–60. 35. p.: 90–67. 39. p.: 98–76
MESTERMÉRLEG
Sebastjan Krasovec: – Ez az idény nem egészen úgy sikerült, ahogyan szerettük volna, sérülésekkel küzdött mindkét csapat. Kecskeméten győzelemmel szeretnénk zárni. Szeretném megköszönni a közönségnek az egész éves szurkolást, támogatást, és reméljük, hogy ez a mérkőzés rámutatott arra, hogy a csapatunk tud küzdeni.
Kocsis Tamás: – Nem volt időnk felkészülni, regenerálódni a meccsre, amely az első negyedben el is dőlt. A célunk az volt, hogy mindenki megfelelő mennyiségű időt töltsön el a pályán. Voltak jó és kevésbé jól teljesítő játékosaink. Az utolsó mérkőzésünket szeretnénk megnyerni.
Tudósított: SZÁNTÓ PETRA

AZ ÁLLÁS
1. Oroszlány

8

4

4

726–735

0.857 

18 

2. Paks

9

6

3

826–801

0.800 

18 

3. Szeged

8

4

4

760–734

0.786 

16 

4. Körmend

9

3

6

756–817

0.767 

17 

5. Kecskemét

8

4

4

686–676

0.714 

14 

6. Kaposvár

8

4

4

707–698

0.679 

13 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik