Férfi kosár NB I: Újra lázban ég Zalaegerszeg − Keller Iván

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.04.15. 07:14
Az edzőváltás után megtáltosodott a ZTE, Keller Iván már ismeri a sikerhez vezető utat (Fotó: ZTE)
Az idényben harmadszor is legyőzte a ZTE a DEAC-ot a férfibajnokságban, a negyeddöntőben ugyan a legszorosabb meccset játszották a négy találkozóból, de így is 14 ponttal nyerve kerültek előnybe.

Ugyan az alapszakasz régóta nem volt olyan kiegyensúlyozott, mint ebben az idényben, a férfibajnokság negyeddöntőjének szombati első mérkőzései rendkívül egyoldalú meccseket hoztak, a legszorosabb győzelem is 14 pontos volt. Míg a Falco 42, a Szolnok 20, az Alba 19 ponttal verte meg a Honvédot, a Pécset és a Sopront, a Zalaegerszeg játszotta a legszorosabb csatát a DEAC-cal, de így is 14 ponttal győzött és szerzett előnyt az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban. Ezzel továbbra is veretlen a debreceniekkel szemben, hiszen az alapszakaszban is oda-vissza legyőzte.

„Élveztem a meccset, mert bár az elején a DEAC tudott néhány percig vezetni, utána végig mi voltunk előnyben − mondta Keller Iván, a ZTE bedobója, aki 23 perc alatt hat pontot, öt lepattanót és két gólpasszt jegyzett a zalai összecsapáson. − Többnyire megnyugtató volt az előnyünk, talán egyszer jött fel a DEAC tíz pontra. Örömteli, hogy mindenki hozzátett a csapat játékához, a fiatalok is jól szálltak be. Őszintén mondhatom, keményebb meccs­re számítottunk, mert a két bajnoki szoros volt. A debreceniek más stílusban játszanak, mint mi, a lassúbb, kontrolláltabb tempót szeretik, de most mi fel tudtuk gyorsítani a játékot, ez volt a kulcs. Nyilván kedden hazai pályán javítani akarnak, de most rajtuk lesz nagyobb nyomás. Mi megnyugodhatunk kicsit, s tudjuk, ha ismét nyerünk Debrecenben, az hatalmas lökés lenne, mert 0−2-nél már más lenne a hozzáállásuk a párharchoz, ami lelkileg hatalmas előnyt jelentene nekünk.”

Az évadot még Lubomír Ruzicka vezetőedzővel kezdő ZTE az alapszakaszban meglehetősen hullámzóan teljesített, így menet közben változtatott, a cseh szakembertől január végén elköszöntek, s a német Matthias Zollner vette át a csapat irányítását. Vele és a márciusban igazolt amerikai Tristan Ikpével és a francia Renathan Embóval elég hamar összeállt egy markáns gárda, amely az előző hat meccséből ötöt megnyert, s jó hajrával odaért a negyedik helyre az alapszakasz végén.

„Zollner a védekezést gyorsan rendbe rakta, van egy szisztémája, többen ismertük, hiszen dolgozott már az élvonalban más csapatoknál − dicsérte a német edzőt Keller. − Sokat segített, hogy fegyelmezettek tudunk maradni a meccseken, s nyilvánvaló, hogy a győzelmekkel jön az önbizalom is. Az idény első felében, és még a Honvéd ellen is kevés gólpasszt jegyeztünk, most ez jó irányba változott, szombaton is húsz asszisztunk volt összesen. Zollner jobban kezeli a rotációt is. A két új légiós legfőbb erénye, hogy csapatemberek, hasznosak, akkor is, ha netán nem dobnak sok pontot. Érezhetően újra magasba szökött a városban a kosárlabdaláz, az előző három meccsünket is telt ház előtt játszottuk, ami nyilván nekünk is sok energiát ad.”

Keller Ivánt a jóslásra is sikerült rávennünk a negyeddöntőre, a 29 éves kosaras szerint a Falco kisöpri a Honvédot 3–0-val; az Alba 3–1-re nyer a Sopron ellen, míg a Pécs kétszer is legyőzi a végül 3–2-vel továbbjutó Szolnokot.

„A Falco az előző hetekben elszenvedett vereségei és a kupafiaskó ellenére is még mindig kiemelkedik a mezőnyből, de a sérülések nála is beszámítanak a teljesítménybe − vélekedett Keller. − Szerintem továbbra is a bajnoki cím legfőbb favoritja, játékoskerete minden csapaténál erősebb.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik