Álom maradt a DVTK-nak a négyes döntő az Euroligában

Vágólapra másolva!
2024.03.06. 19:25
Nem jutott be a final fourba a DVTK (Fotó: Árvai Károly)
A női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének harmadik mérkőzésén a DVTK 73–58-ra kikapott hazai pályán a Villeneuve d'Ascq együttesétől, így a francia együttes jutott a final fourba. A Lille rajt-cél győzelmet aratott Miskolcon a meccset borzasztóan kezdő hazaiak ellen, és fennállása során először készülhet a női elitsorozat négyes döntőjére.


NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NEGYEDDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
DVTK Hun-Therm–Villeneuve d'Ascq (francia) 58–73 (15–23, 11–15, 18–18, 14–17)
Miskolc, 3400 néző. Vezette: Chueca (spanyol), Prpa (szerb), Barkauskas (litván). 
DVTK: AHO N. 8, Charles 11/3, Lelik 7/3, M. Jovanovics 9/3, Grigalauskyte 2. Csere: KÁNYÁSI 9/3, A. Tadic 7, Garbin 5/3. Edző: Völgyi Péter
LILLE: ZELLOUS 11/9, SMALLS 18/3, SALAÜN 16/3, Burke 8, DIABY 15. Csere: Gueye 2, Heriaud 3, Mununga, Lisowa-Mbaka, Abraham. Edző: Rachid Meziane
Az eredmény alakulása. 6. perc: 0–14. 10. p.: 10–23. 12. p.: 19–23. 14. p.: 21–30. 19. p.: 23–38. 24. p.: 33–41. 26. p.: 38–44. 33. p.: 46–59. 35. p.: 50–64. 39. p.: 58–69
Kipontozódott: Aho N. (39. p.)
Továbbjutott: a Villeneuve d’Ascq LM, 2:1-es összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Völgyi Péter: – Amit az idényben eddig kaptunk a szurkolóinktól, félelmetes, nagyon sokat jelentett a segítségük. Elismerésem a riválisnak is. A rutint nem lehet gyorstalpalón megszerezni, ilyen hőfokú meccset lejátszani nem könnyű, ehhez kell a tapasztalat, tudni kell, hogy lehet megnyerni. Egy héttel ezelőtt Franciaországban nagyobb esélyünk volt győzni, elérni azt, amit szerettünk volna. Ezúttal alulteljesítettünk, de az előző két meccsen mutatott játék miatt is nagyon büszke vagyok a csapatra.
Rachid Meziane: – Nagyon jól játszottunk ezen a mérkőzésen. A védekezésünk rendben volt, ahogy a második meccsen is. Nagyon nehéz itt nyerni, a DVTK jól játszott, de ezen a napon a mi akaratunk érvényesült, amit elképzeltünk, azt sikerült megvalósítani a pályán.

ÖSSZEFOGLALÓ

Nagyon bízott a hazai pálya előnyében és a fanatikus szurkolótábora által teremtett hangulatban a DVTK Hun-Therm a női Euroliga negyeddöntőjének harmadik felvonása előtt, nem véletlenül. Csak a címvédő Fenerbahce tudott győzni vendégként a DVTK Arénában, amely a Lille ellen ezúttal is megtelt reménykedő drukkerekkel. Az egy héttel ezelőtt négy ponttal nyerő egyszeres francia bajnok, amely már hétfőn megérkezett, lélektani hadviselést folytatott, képviselői több apróságba is belekötöttek, s az egyik esti edzésüket is jóval később fejezték be az előre egyeztetettnél, ezzel is megpróbálva kizökkenteni a magyar együttest a lelki nyugalmából. A kezdés aztán sajnos azt igazolta, sikerrel jártak…

Két perc után 10–0-ra vezettek, Völgyi Péter vezetőedző 0–12-nél kért időt, de az első pontokat 0–14-nél szerezte a rendkívül ideges hazai együttes. Nem eshettünk kétségbe – bár nem erre számítottunk –, hiszen a párharc első felvonásán 17 ponttal is állt már jobban a Lille, mégis 12 ponttal nyert a magyar bajnoki éllovas. Hihetetlen volt, amit láttunk, a hazaiak az első 11 kísérletüket – közte ajtó-ablak ziccert – dobták mellé, végül ki más, mint a csapatkapitány, Kányási Veronika törte meg az egyre kellemetlenebbé váló gólcsendet a 6. percben. Aho Nina betörése után egyre jobban felocsúdtak a borsodiak, tíz pontnyira faragták a hátrányt a 8. percben.

Nem ment ma a diósgyőri kulcsembereknek  (Fotó: Árvai Károly)

A francia Ana Tadic kettő plusz egyes játéka után már csak öt volt a mínusz, de ennél közelebb nem sikerült kerülni, mert a lille-i összecsapás legjobbja, Janelle Salaün révén ismét feljavult a vendégek támadójátéka. Nem úgy a diósgyőriek hárompontosdobásai, képtelenek voltak messziről betalálni a hazai játékosok egészen a 19. percig, amikor végre Lelik Réka triplája célba ért. Elsősorban a görcsösséget kellett legyőznie Kányásiéknak, és persze feljavulni a távoli dobásokban, hogy fordíthassanak, de ez nem az a nap volt.

Milica Jovanovics előbb homályt dobott, majd hibátlan triplával iratkozott fel a pontszerzők közé – nagyon kellett, hogy a második meccs előtt betegeskedő montenegrói magára találjon. Darcee Garbin is szerzett egy hármast, kapaszkodtak a hazaiak, hatra fel is jöttek a 27. percben, de sajnos ez volt a legkisebb különbség ezt követően. A ragyogóan játszó amerikai Kamiah Smalls játékrészt lezáró trojkájával újra 13 pont lett a különbség, közben pedig önbizalomvesztéssel küszködtek a diósgyőriek, ami egyre inkább látható volt. Főleg amikor újra 15 pontosra hízott a Lille előnye a 33. percben. Innen már kisebb csodára volt szükség, főként mert önmagához képest nem játszott jól a fehér mezes hazai együttes. A csoda elmaradt, megérdemelten győzött a 2015-ben Európa-kupát nyerő Lille, amely így először jutott a négy közé az elitsorozatban.

A DVTK sajnos nem írt újabb fejezetet a klub történelemkönyvébe, vagyis nem nőtt azon egyleteink száma, amelyek ott lehettek a legjobb négyben. Eddig csak két magyar együttes jutott ilyen messzire az elitsorozatban: a Pécs volt az úttörő 2001-ben, s összesen háromszor jutott a négy közé, míg a Sopron ötször (egyszer, 2022-ben meg is nyerte) lehetett ott a final fourban.

(Fotó: Árvai Károly)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik