Férfi kosár: mindkét térfélen nagy kihívás vár a mieinkre Izland ellen

GYŐRI FERENC (Reykjavík)GYŐRI FERENC (Reykjavík)
Vágólapra másolva!
2024.02.22. 08:08
Tóth Ádám legutóbb 2017-ben öltött magára címeres mezt, és örül, hogy újra megteheti (Fotó: Hunbasket/Girgász Péter)
Első mérkőzését játssza Gasper Okorn irányításával nemzeti csapatunk, a szövetségi kapitány szerint nem most dőlnek el a nagy kérdések.

Helyi idő szerint este hétkor még nem teljesen sötétben sétált be szerdán a magyar válogatott a reykjavíki Laugardalshöllbe, ahol csütörtökön a házigazda Izland ellen megkezdi reménybeli menetelését a 2025-ös Európa-bajnokságra. A buszsofőr hölgy nem a bejáratnál tette le a csapatot, amivel az volt a probléma, hogy miközben félig megkerülte az együttes az arénát, igencsak csúszós járdán kellett közlekednie. A szigetország egyébként különleges és jó messze van, ezt nyilván megtapasztalta már, aki járt ott. A kiruccanás igazából egy csütörtök esti győzelemmel nyer értelmet, de ne felejtsük, épp egy éve annyi hiányzott az izlandiaknak a világbajnoki kvalifikációhoz, hogy eggyel több ponttal, vagyis legalább néggyel megverjék idegenben Grúziát a selejtező záró körében.

Válogatottunk már az Ivkovics Sztojan helyébe lépő szlovén Gasper Okorn irányításával készül a feladataira (segítői Milos Konakov és Sabáli Balázs), aki korábban letette a névjegyét a Falcónál. Kedd óta együtt edz a csapattal Európa-klasszisunk, a Crvena zvezda légiósa, a friss Szerb Kupa-győztes Hanga Ádám, és bizony van a keretben egy nagy visszatérő is, a ZTE centere, Tóth Ádám legutóbb 2017-ben öltött magára címeres mezt.

„Örülök, hogy itt lehetek, nagy megtiszteltetés, hogy ennyi idősen is behívtak, megpróbálok mindent megtenni a sikerért – mondta lapunknak a 34 éves magasember. – Az első napokban voltak keményebb edzéseink, aztán elkezdtünk Izlandból felkészülni. Ellenfélként ismertem Gasper Okornt, a Szolnokkal nagy csatákat vívtunk annak idején az általa vezetett Falcóval. Profi szakember, rendkívül felkészült és nagyon jó edzéseket vezényel nekünk. Nem volt sok időnk kialakítani az új szisztémát, de leegyszerűsítették az edzők, úgyhogy remélem, nem lesz probléma és keszekuszaság a pályán. Kellemetlen ellenfél Izland, én annyira nem ismerem, mint a fiúk, akik játszottak ellene tavaly. Van két magas centere, Czigler Laci méretű emberek, szóval a palánk alatt biztosan sok feladatunk lesz. A mezőnyjátékosai is gyorsak, agresszívak, jól dobnak kintről – mindkét térfélen nagy kihívás vár ránk!”

Felszabadultan mozogtak a mieink a meccsnapot megelőző foglalkozáson, amikor a szakmai stáb az utolsó előtti finomhangolást végezte a csapattal. Nem kétséges, vakrepülés lesz az első Eb-selejtező, de bizakodhatunk, mert a lehetőségeinkhez képest masszív 12-es keret áll Okorn mester rendelkezésére.

VÉLEMÉNY
 

Gasper Okorn, a válogatott szövetségi kapitánya: Minden játékos nagyon motiváltan érkezett a válogatottba, már akkor készen álltak a szereplésre, amikor decemberben-januárban egyeztettem velük a részleteket. Nagyszerű feltételeket teremtett a szövetség, nekünk csak a munkával kell foglalkoznunk, az a magas színvonal, amit tapasztaltam, felülmúlta a várakozásaimat. Nem érdekel, ki milyen életkorú, melyik klubban szerepel, arra törekszem, hogy a tizenkét legjobb játékos kerüljön be a nemzeti együttesbe. A célunk egyértelmű, kijutni az Európa-bajnokságra, de ezt természetesen nem ígérhetem meg százszázalékos biztonsággal. Amit kitűztünk, reális, lépésről lépésre haladunk, nem könnyű Izland ellen kezdeni idegenben, ám ez a meccs nem dönt sok mindenről. Győzni szeretnénk, ezért jöttünk ide, de hatfordulós a selejtező, úgyhogy türelmesnek kell lennünk.

 

KOSÁRLABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
B-CSOPORT, REYKJAVÍK
20.30: Izland–Magyarország (Tv: Duna World)

2. FORDULÓ
B-CSOPORT, SZOMBATHELY
Vasárnap, 18.00: Magyarország–Olaszország (Tv: M4 Sport+)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik