Kosárlabda: Kézenfekvő volt Gasper Okorn megbízása – Báder

NÉMETH ANDREANÉMETH ANDREA
Vágólapra másolva!
2023.12.05. 19:33
null
Gasper Okorn és Báder Márton (Fotó: Dömötör Csaba)
Miért éppen a Falco korábbi trénerét választották? Miért nem főállású kapitányt bíztak meg? Mit várnak a szlovén szakembertől? Jön-e Hanga Ádám? S ki lesz a honosított játékosunk? – ezekre a kérdésekre vártunk választ Báder Mártontól. A korábbi, 98-szoros válogatott játékos vezette Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége augusztus közepe óta kereste a férfi nemzeti csapatot irányító szövetségi kapitányt – s ma aláírta a szerződést a szlovén Gasper Okornnal.

 

– A Falcóval nyert két bajnoki címével és Magyar Kupa-sikerével Gasper Okorn volt az utóbbi öt év legeredményesebb magyarországi klubedzője. Kézenfekvő volt, hogy a szövetség felkérje a férfiválogatott kapitányának?

– Egyértelműen. Elődje, Ivkovics Sztojan nyári lemondása után viszonylag sok időnk volt a 2025-ös Európa-bajnoki selejtezősorozat elkezdése előtt, hogy megtaláljuk az új kapitányt. Az elnökség tagjaival együtt tudtuk, hogy a jövőre nézve kulcsfontosságú, stratégiai döntést hozunk, ezért körültekintően jártunk el. Kommunikáltuk, hogy külföldi szakemberben gondolkodunk, több jelöltünk volt, hónapokig folytattuk a tárgyalásokat. Végül három kiválasztott maradt, s az olasz és a görög szakemberrel szemben az döntött Gasper Okorn javára, hogy már dolgozott Magyarországon, sikeresen dolgozott a Falcónál, ismeri a körülményeket, ismeri a játékosokat, legtöbbjüknek az edzője is volt Szombathelyen. Ez azért lett különösen nyomós érv, mert az első, február 22-i Európa-bajnoki selejtező előtt, amelyet Izlandon játszunk, mindössze három-négy napja lesz a keret felkészítésére, így neki van a legnagyobb esélye arra, hogy a csapatot valamennyire a saját stílusára formálja.

– Az ötvenéves szlovén trénert nem kell itthon bemutatni senkinek...
– A sportágban mindenki jól ismeri Gaspert, én is jóban vagyok vele régóta, de ezt a döntést nem a személyes kapcsolat miatt hoztuk meg, hanem a legszigorúbb szakmai érvek alapján. Nagyon örülök, hogy a kiválasztási procedúra végére értünk, hosszú eljárás volt, sok interjúval, sok egyeztetéssel, sok tárgyalással. Azért nem siettük el a döntést, mert Ivkovics Sztojan augusztusi lemondása és a februári első Eb-selejtező között rengeteg idő volt, és a szakmailag leginkább megalapozott döntéssel szerettünk volna kirukkolni.

– De ahogy haladtunk előre az időben, annál inkább szűkült azon szakemberek köre, akik szóba jöhettek, nem?
– Mivel nem ragaszkodtunk hozzá, hogy főállású szövetségi kapitányt válasszunk, lehetséges jelölt volt bármelyik klubedző. De azért voltak, akik emiatt estek ki a rostán: például a spanyol szövetség szabályzata tiltja, hogy aki a spanyol bajnokságban edzősködik, bármilyen munkát vállaljon máshol, tehát az ottani edzőkről lemondhattunk.

– És miért nem akartak főállású kapitányt? Eddig ez volt a gyakorlat.
– Ami miatt belementünk, hogy a válogatott kapitánya klubedző is lehessen: nagyon kevés a ránk váró tétmérkőzés. A következő évben a válogatott két mérkőzést játszik februárban, két mérkőzést novemberben, a rendkívül sűrű klubversenynaptár miatt a selejtezők előtt három-négy nap jut a felkészülésére. És ugyan elvileg nyáron van még lehetőség válogatott összetartásra, de látni kell, hogy azok a játékosok, akik a keretbe kerülhetnek, többnyire dupla terhelést kapnak az idényben, egyesületükkel nemzetközi kupameccseken is szerepelnek, s csak nyáron van lehetőségük regenerálódásra, vagyis nem terhelhetjük őket a nemzeti csapatnál hetekig.

– Úgyhogy Gasper Okorn folytathatja a 2022. június 24-én elkezdett munkáját a szlovén Krka Novo Mesto kispadján.
– Igen, a mostani és a következő idényre van szerződése a Krkával, és megegyezésre jutottunk a klubjával is. A Novo Mesto vezetőségével egyeztettem – korábban játszottam a klubban, az elnöke, Jure Balazsics, az egykori paksi légiós, régen szobatársam is volt –, így a kételyeit sikerült eloszlatnom, a szerződésben mindent tisztáztunk. De azt gondolom, hogy egy európai válogatottat irányítani rangos feladat, és immár a magyar válogatottnak is van akkora tekintélye, hogy a mi csapatunkat vezető kapitány posztja is elismerésre méltó pozíció és nagy megtiszteltetés legyen.

– Mit várnak el az új kapitánytól, és meddig szól a szerződése?
– Január elsejétől hatályos, és az előttünk álló Európa-bajnokság végéig, 2025. szeptember 30-ig tart. Mivel az előző két Európa-bajnokságon Ivkovics Sztojan vezetésével szerepeltünk, nem is lehet más célunk, mint hogy a 2025-ösre is kijussunk. Hogy kik segítik a munkájában Gasper Okornt, még nem szeretnénk nyilvánosságra hozni, mert velük még nem zártuk le a tárgyalásokat.

– Szaladhatunk annyira előre, hogy a válogatott lehetséges kerettagjairól is beszéljünk? Az egyetlen, Euroligában szereplő magyar férfi kosárlabdázó, Hanga Ádám válogatottbeli szereplésére mennyi az esély?
– Nem kérdés, hogy a szövetségi kapitány szeretné a keretében tudni Hanga Ádámot, és ő is jelezte, amikor a nyár végén egyeztetünk vele, hogy szívesen jönne a válogatottba. A belgrádi Crvena zvezda játékosa egyébként most sérült, reméljük, minél előbb felépül, és amikor a februári selejtező közeledik, erre a kérdésre visszatérhetünk. Az biztos, hogy én, illetve a szövetség, mindent megtesz majd, hogy Ádám ismét a válogatottban szerepeljen. Valószínűleg az Euroliga és a FIBA vezetősége között is megegyezés születik a játékosok elengedéséről, így minden akadály elhárul az elől, hogy a Crvena zvezda is elengedje.

– És az egyetlen, pályára lépő honosított játékosként ki jöhet szóba?
– Ez teljes egészében a kapitány, illetve az edzői stáb döntésétől függ. A szövetség pedig minden tőle telhetőt megtesz a kiszemelt játékos bevetése érdekében. Hogy milyen pozícióban lesz majd szüksége erősítésre, milyen típusú játékost akar, azt majd eldönti, mi pedig a kérését megpróbáljuk teljesíteni. Az elmúlt időszakban a honosított amerikai center, Mikael Hopkins segítette a válogatottat, ezúttal is köszönöm neki, az ő bevetése továbbra is opció, sőt, úgy vélem, hogy a legvalószínűbb opció, de erről majd a válogatott szakmai vezetése dönt. Nyilván a jövő zenéje, hogy próbáljuk-e bővíteni a bevethető játékosok körét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik