Férfi kosár: Gasper Okornnak nem lesz ideje az építkezésre – interjú az új kapitánnyal

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.12.05. 15:11
null
Gasper Okorn (Fotó: Dömötör Csaba)
Gasper Okorn, a magyar férfi kosárlabda-válogatott újdonsült szövetségi kapitánya ismét a falcós Milos Konakovval dolgozhat együtt, és bízik abban, hogy Hanga Ádám bevethető lesz februárban.

 

– Milyen hosszú volt a folyamat, mióta először hivatalosan megkereste a szövetség?
– A sok találgatást követően az első hivatalos megkeresést október végefelé kaptam – szögezte le Gasper Okorn, a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya, aki vezetőedzőként két bajnoki címet és egy Magyar Kupát nyert a Falcóval. – Beszéltem Báder Mártonnal, a szövetség elnökével egy keveset, aztán november elején egyeztettünk újra, majd még egyszer találkoztunk Zágrábban. A folyamat a megfelelő tempóban zajlott, a vezetőknek is szükségük volt időre, nekem is át kellett gondolnom néhány részletet, engedélyt kérnem a Krka Novo Mestótól, ahol edzőként dolgozom, ez az általánosnak megfelelő procedúra.

– Jól ismerik egymást Báder Mártonnal?
– Ismerjük egymást azóta, hogy a Falcónál edzősködtem, de a telefonos kapcsolatfelvételt megelőzően személyesen nem találkoztunk. Természetesen emlékszem rá játékosként a 2006–2007-es idényből, amikor az Olimpija Ljubljanánál dolgoztam, míg ő ellenfélként tűnt fel a horvát Cibona csapatában az Euroligában. A munkánk miatt tudtunk a másikról, de nem álltunk szoros kapcsolatban.

– Követte a magyar válogatott szereplését az elmúlt években?
– Igen, tavaly a németországi Európa-bajnokságon egy csoportban szerepelt Szlovéniával, de azután is figyelemmel kísértem, az idén nyári olimpiai előselejtező mérkőzéseit ugyan nem néztem, de az eredményeket és a statisztikákat átböngésztem.

– Hogyan tekint a megbízatására?
– Nem kérdés, hogy hatalmas kihívásként. Nagyon örülök, hogy a magyar válogatottnál dolgozhatok, bízom benne, hogy sikeresek leszünk, jelentős motivációval látok munkához.

– Kik lesznek a segítői a nemzeti csapatnál?
– Az első számú természetesen Milos Konakov, astáb többi tagjának kiléte, például a második segédedző és az erőnléti edző személye kicsivel később derül ki és válik hivatalossá.

A jelenleg is a szombathelyieket gardírozó Konakovval éveken át dolgozott együtt a Falcónál, fontos volt, hogy ismét maga mellett tudja őt?
– Amikor a feltételekről egyeztettünk, rögtön kiválasztottam őt segítőmnek, míg a másik szakemberről a szövetséggel közösen döntünk.

– Talán segítség lehet, hogy Konakovhoz hasonlóan jól ismeri a legtöbb számításba vehető kosarast…
– Így van, ismerem a magyar kosárlabdát és a játékosokat, akik eséllyel pályáznak a kerettagságra. Persze nem mindenkit, de nagyon sokakat, különösképpen akik a Falcót erősítik, erősítették korábban, vagyis a kiválasztással nem lesz gond.

– Marad tehát a Krka vezetőedzője is?
– Maradok a klubnál, szerződéssel rendelkezem a Krkánál, tehát párhuzamosan irányítom a válogatottal.

– Mi a célja a magyar válogatott élén?
– Nem kérdés, hogy a kvalifikáció a 2025-ös Európa-bajnokságra.

– Lesz ideje az építkezésre, mielőtt jövő februárban Izlandon lejátsszák az első selejtezőmérkőzést?
– Nem, és ez problémát jelent, három vagy négy nappal kell gazdálkodnunk az első tétmeccset megelőzően, elkezdjük a felkészülést amilyen hamar csak lehetséges, de nincs sok időnk. Először csak Izlandra tudunk figyelni, noha utána Olaszországgal is összecsapunk. Hogy valamit építkezni is tudjunk, arra leghamarabb jövő nyáron lesz lehetőség, akkor rendezünk majd edzőtábort.

– Fontos kérdés, hogy az euroligás Crvena zvezda profija, Hanga Ádám rendelkezésre állhat-e. Beszélt már vele?
– Nem, se vele, se mással nem egyeztettem, mielőtt befejeztük volna a tárgyalásokat a szövetséggel. Szerdától a következő napokban természetesen az összes szóba jöhető játékossal beszélek, bemutatkozom nekik. Hanga Ádám szereplése valóban kulcskérdés, tudomásom szerint elérhető lesz a februári ablakban, a szövetség is megtesz minden tőle telhetőt, hogy a Crvena zvezda mindenképpen elengedje őt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik