Férfi kosár: Felkavarodott az állóvíz itthon – idén új éra kezdődött a válogatottnál

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.12.28. 11:11
null
Az év képe: a bajnoki döntőben időnként a föld fekve harcolt a labdáért a Falco centere, Keller Ákos (feketében) és Vojvoda Dávid (Fotó: Dömötör Csaba)
Elsősorban a nemzeti együttessel történtek miatt volt emlékezetes a 2023-as esztendő a férfiszakágban, amely új szövetségi kapitányt kapott, míg Báder Márton személyében új szövetségi elnököt is választottak az idén.

Számos változás történt a hazai férfi kosárlabdázásban 2023-ban, vagyis kis túlzással kijelenthetjük, felkavarodott az állóvíz. Az állítás azért sántít némileg, mert klubszinten nem fújnak új szelek, már ami az NB I-et illeti…

No de kezdjük az egyik legfontosabbal, hiszen a sportág felügyelete tekintetében is jókora változás történt: 13 év regnálást követően lemondott Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, Szolnok polgármestere, korábbi játékos, edző, sportvezető, s bejelentette, nem indul újra. A tisztújító közgyűlésen májusban így egyhangúlag az egyetlen jelöltet, a 43 éves Báder Mártont választották meg a sportág első számú hazai vezetőjének.

A jelentős európai karriert befutó, már sportvezetőként is sikeres (bajnoki cím a Szolnokkal és feljutás a Honvéddal), több nyelven beszélő korábbi center többek közt négyszer lett magyar bajnok (2011, 2012, 2014, 2015) és Magyar Kupa-győztes (2011, 2012, 2014, 2015), nyert szlovén bajnoki címet (2003), Európa-kupa-ezüstérmet (2003), Európa-kupa-bronzérmet (2009), s 98-szor húzhatta magára a válogatott mezét 2000 és 2012 közt. Az új elnök megválasztásakor már tudvalévő volt, hogy a férfiválogatott lemaradt a világbajnokságról, hiszen a februári, utolsó két második körös csoportmeccsből csak egyet nyert meg (a bosnyákok ellenit), s a negyedik lett. Ivkovics Sztojan együttesére ugyanakkor így is várt az augusztusi olimpiai előselejtező Lengyelországban. Hanga Ádám sérülés és klubváltás miatt, többen egyéb okokból a felkészülésben sem vettek részt, így tulajdonképpen semmi meglepő nem volt abban, hogy Perl Zoltán és társai győzelem nélkül zártak Gliwicében. A hogyan viszont meglepő volt, mert azt követően, hogy éles meccsen kikaptunk a házigazdától, szétesett a csapat. Ez nem volt jellemző a gárdára, amely aztán szinte azonnal szövetségi kapitány nélkül maradt, ugyanis a tíz éven át regnáló Ivkovics egy nappal a tornát követően lemondott.

Úgy tűnt, a kapitány és a játékosok kapcsolata elfáradt, a bosnyákok elleni záró meccsen például már hitehagyott és motiválatlan együttes kapott ki 25 ponttal. Az új kapitányra decemberig kellett várni, de az előre megfogalmazott kritériumok (külföldi legyen, Magyarországon kívül klub­edzőként dolgozzon főállásban, ismerje a honi viszonyokat) alapján a bejelentés már senkit sem ért váratlanul: az 50 esztendős, a Falcóval sikeres szlovén Gasper Okorn lett az új hadvezér.

A bajnokságban és a kupában nem volt új a nap alatt: az MK négyes döntőjét nagy fölénnyel nyerte meg a Falco, s bár a bajnoki fináléban ötödik meccsre kényszerítette az Alba, az újabb szombathelyi arany nem forgott valós veszélyben, azaz a sárga-feketék 2019 óta tartó dominanciája tovább folytatódott.

EZ TÖRTÉNT 2023-BAN
FEBRUÁR 23.
  Súlyos vereséget szenvedett Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapata Litvániától Klaipedában (89–64) a világbajnoki selejtező 2. csoportkörében.
FEBRUÁR 26.  Három nappal később Szombathelyen javítottunk és 87–77-re legyőztük a bosnyákokat, így hat-hat győzelemmel és vereséggel negyedik lett a gárda a csoportjában, vagyis nem jutott ki a nyári világbajnokságra.
ÁPRILIS 8–9. A Magyar Kupa budapesti (Tüskecsarnok) négyes döntőjét óriási fölénnyel nyerte meg a Falco, amely az elődöntőben a Kecskemétet 14, a fináléban a címvédő Szolnokot legyőző Sopront 34 ponttal verte meg, és története során másodszor hódította el a serleget.
MÁJUS 2. Az önként távozó Szalay Ferenc után Báder Márton korábbi magyar válogatott centert választották meg a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége új elnökének.
MÁJUS 21. Az első magyar Euroliga-győztes játékos lett Hanga Ádám, aki a Real Madriddal megnyerte az elitsorozatot, miután a fináléban legyőzték a görög Olympiakoszt 79–78-ra Kaunasban.
MÁJUS 28. A Falco ismét végletekig kiélezett finálét nyert meg, a párharc utolsó, ötödik meccsén 16 ponttal győzött az Alba Fehérvár ellen hazai pályán, és ötödször – egymást követően negyedszer – lett magyar bajnok.
AUGUSZTUS 13–16. A gliwicei olimpiai előselejtező-tornán a mieink az első mérkőzésen szoros csatában kikaptak a házigazda lengyelektől, majd a portugálok és a bosnyákok is legyőzték az ekkor már hitehagyott és tartalékos együttest, amely így utolsó lett a kvartettben.
AUGUSZTUS 17. Egy nappal a pocsékul végződő előselejtezőt követően lemondott      Ivkovics Sztojan      szövetségi kapitány, aki összesen 11 évig irányította a nemzeti együttest.
SZEPTEMBER 10. Kisebb meglepetésre, de teljesen megérdemelten Németország nyerte meg a világbajnokságot, miután a döntőben hat ponttal legyőzte a szerbeket, s története során először bizonyult a világ legjobbjának.
SZEPTEMBER 29. Elkezdődött az NB I alapszakasza, a címvédő Falco 20 pontos sikerrel rajtolt az újonc Pécs ellen.
OKTÓBER 16. Valerio-Bodon Vincent, aki az NBA nyári ligájában a Boston Celticsben szerepelt, az NBA előszezonjában a Los Angeles Lakers színeiben lépett pályára a Milwaukee Bucks ellen, öt perc alatt két lepattanó és egy blokk fűződött a nevéhez. A 22 éves korábbi soproni játékosra a Lakers végül nem tartott igényt, így a G-ligás South Bay Lakersnél játszott tovább.
DECEMBER 5. A szlovén Gasper Okorn, a Falcóval korábban két bajnoki címet nyerő szlovén szakember lett a magyar válogatott új szövetségi kapitánya.
DECEMBER 19. Nem jutott tovább a Bajnokok Ligája csoportköréből a Falco, miután két győzelem mellett négy vereséget szenvedett el az A jelű kvartettben, amit a spanyol Málaga nyert meg a francia Le Mans és a görög Periszteri előtt.

EZ VÁR RÁNK 2024-BEN
Nem kérdés, az év csúcseseménye a párizsi olimpia lesz – feltehetően újfent magyar érdekeltség nélkül (3x3-as válogatottunk a debreceni selejtezőn még kvalifikálhat). A férfiak mezőnyében az idén megrendezett világbajnokság ízelítőt adott abból, mennyit változott a világ kosárlabdázása: a németek lettek a világbajnokok, Kanada bronzérmet szerzett, a C-kategóriás amerikai válogatott csak negyedik lett. Talán éppen emiatt is lesz még érdekesebb és izgalmasabb az ötkarikás játékok, mert a pletykák szerint Párizsba (vagyis Lille-be) már igazi NBA-sztárokat is a soraiban tudó csapat utazik.

Felnőttválogatottunk megkezdi a 2025-ös Európa-bajnoki selejtezősorozatot, Gasper Okorn februárban Izlandon mutatkozik be szövetségi kapitányként, majd Szombathelyre jönnek az olaszok. Aztán jön egy nagyobb lélegzetnyi szünet, mielőtt novemberben négy nap alatt kétszer megmérkőznek a törökökkel Perl Zoltánék.

FEBRUÁR 22., 25. Reykjavík után Szombathelyen játszik felnőttválogatottunk, amely ezzel a két összecsapással kezdi meg az Európa-bajnoki kvalifikációt, s egyben egy új érát a szlovén Gasper Okorn irányításával.
ÁPRILIS 6–7. A Magyar Kupa négyes döntőjének időpontja (tudomásunk szerint Budapest lesz a helyszíne). Az előző évben bevezetett lebonyolításban (a negyeddöntőt korábban lejátsszák) rendezik meg a finálét, amelynek a Falco a címvédője. Egy héttel később elkezdődik a bajnoki playoff is.
MÁJUS 11. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó bajnoki döntő kezdete.
JÚLIUS 26. – AUGUSZTUS 11. A XXXIII. nyári olimpiai játékok az év csúcseseménye, s noha Párizs a rendező, a kosárlabda- és kézilabdatornát is Lille-ben játsszák le. A négy éve Kevin Durant vezetésével nyerő Team USA összetételéről hivatalosan semmit sem lehet tudni, de a zuhanyhíradó szerint Steve Kerr szövetségi kapitány Durant mellett számíthat többek közt LeBron James, Stephen Curry, Damian Lillard és Bam Adebayo játékára is.
NOVEMBER 22., 25.  Már négy fordulón lesz túl az Európa-bajnoki selejtezőben a magyar válogatott, hiszen a törökök elleni két meccsel a második körre is ráfordulnak Perl Zoltánék.

AZ ÉV JÁTÉKOSA – HANGA Ádám (Real Madrid/Crvena zvezda)

Május 21-én Kaunasban, Litvániában ért fel pályafutása csúcsára Hanga Ádám, az akkor még a Real Madridban játszó magyar klasszis.

A nyáron a szerb Crvena zvezdához szerződő 34 éves mezőny­ember a spanyol gárdával Euroligát nyert (az elődöntőben a Barcát, a fináléban a görög Olympiakoszt győzték le), a döntőben kosarat is szerzett.

Az MKOSZ és lapunk is úgy döntött, Hanga az esztendő legjobbja, szerintünk vitathatatlanul.

AZ ÉV LÉGIÓSA – SIVANI CHAMBERS (Körmend/Alba)

Sok kiemelkedő produkciót láthattunk a naptári évben a hazánkban játszó külföldiektől, így nehéz dolgunk volt, de a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt talán a meglepetésre bajnoki bronzérmet nyerő Egis Körmend amerikai hátvédje, Siyani Chambers nyújtotta.

A 30 éves karmester a vasiak csapatában 14.9 pontot és 6.3 gólpasszt átlagolt, játékának jelentőségét azok a meccsek mutatják meg igazán, amelyeken nem léphetett pályára, s a piros-feketék a legtöbbször csak szenvedtek.

Chambers a nyáron a bajnoki döntős Alba Fehérvárhoz igazolt és tovább fejlődött, jelenleg is alapember.

AZ ÉV EDZŐJE – MILOS KONAKOV (Falco)
A bajnoki címét harmadszor megvédő szombathelyi gárdáért aggódók közül többen is féltették a szerb másodedzőt, amikor az immár a magyar férfiválogatottat irányító Gasper Okorn helyére lépett, ám utólag kiderült, feleslegesen. A fiatal szakember, akit 2021 júniusában neveztek ki vezetőedzőnek a Falcónál, első évében bajnoki címre vezette csapatát, majd az idén az újabb bajnoki elsőség mellé a Magyar Kupát is elhódította a sárga-feketékkel, akik így taroltak idehaza. Remek, alázatos munkája az aranyérmek mellett abban is gyümölcsözött, hogy Okorn első számú segítője lett a nemzeti együttesnél.

AZ ÉV LEGOLVASOTABB CIKKE AZ NSO-N: 23 672 kattintás
A Real Madrid elengedi Hanga Ádámot – Marca
Az év legolvasottabb férfi kosárcikke Hanga Ádám kapcsán született írás volt 2023-ban. A június végén megjelent cikkünkből kiderült, annak ellenére, hogy a csapattal Euro­ligát nyert és alapembernek számított, a hátvédet elengedi a madridi klub, amelyet Hanga két éven át erősített a barcelonai négy idényt követően. A meglepő és váratlan döntést követően Hanga az euroligás szerb Crvena zvezdához szerződött két évre.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik