Férfi kosár: Ott tartunk, ahol kell – Golomán György

Vágólapra másolva!
2023.08.01. 12:26
null
A magyar válogatott magasbedobója, Golomán György szerint az összeszokottsággal nem lesz probléma (Fotó: Földi Imre)
Az Izland elleni győztes meccsen stabil teljesítményt nyújtó Golomán György bízik a továbbjutásban az augusztusi lengyelországi olimpiai selejtezőn.

 

Meggyőző produkciót láthattunk a magyar válogatott centerétől, Golomán Györgytől vasárnap este Kecskeméten, ahol a nemzeti együttes a pénteki, Izrael elleni súlyos vereség után végig vezetve győzte le 73–69-re Izlandot. A 27 éves, 211 centiméter magas középjátékos 25 percet játszott, ezalatt 23-as értékindexet ért el – hatból öt mezőnydobása célba ért (13 pont), és hat lepattanó is a kezében landolt, vagyis a mieink egyik legjobbja volt.

„Élvezzük az összetartást, minden rendben van, a hangulat is jobb, miután vasárnap nyertünk – mondta a hétfői ebédet követően a Nemzeti Sportnak Golomán. – Szerintem klasszikus felkészülési mérkőzést játszottunk Izlanddal, próbálgattunk, kísérleteztünk mi is, ők is, erre jó volt a meccs. A találkozó közben nem figyeltem a statisztikámat, de utólag mondhatjuk, nem volt rossz. Szerintem ott tartunk, ahol kell, jó úton haladunk. Sokat nem lehet ebből a két összecsapásból leszűrni, és nem is szabad. Ismerjük egymást, az összeszokottsággal nem lehet probléma, ez rendben van, még fizikailag kell dolgoznunk. Keller Ákos csapatkapitány kedden csatlakozik hozzánk, aminek örülünk, mert lehet érezni, hogy hiányzott a csapatból, régóta meghatározó centere a válogatottnak.”

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese csütörtökön és pénteken még összecsap Kecskeméten az észtekkel a Lengyelországban augusztus 13-án kezdődő olimpiai előselejtező előtt. A Gliwicében sorra kerülő tornán a hazaiakkal, a portugálokkal és a bosnyákokkal találkoznak Golománék.

„Jó lenne, ha az utolsó edzőmeccsen, az észtek elleni második találkozón már valóban összeszokott csapat benyomását keltenénk, és jól is játszanánk – folytatta Golomán. – A lengyelországi riválisokról már többször beszélgettünk, főleg a házigazdáról, amellyel először játszunk, de egyelőre ennyi, most még nem ez van a középpontban. Úgy megyünk a tornára, hogy hozzuk ki magunkból a maximumot, de hogy papíron ki az esélyesebb, az más kérdés. Elsődleges célunk, hogy jussunk tovább a csoportból, én ezzel a mentalitással készülök – s ezt nyugodtan mondhatom a többiek nevében is.”

A 27 éves középjátékos az előző idényben a litván Lietkabelis együttesében légióskodott, ahonnan eljött, és még nincs klubja.

„Már eddig is mozgalmas volt a nyár, jelenleg is több tárgyalás van folyamatban – tájékoztatott Golomán. – Egyelőre nincs konkrétum, a prioritás, hogy azon a szinten vagy magasabban játsszak, mint legutóbb, és ne kelljen visszalépnem. A Lietkabelis az Európa-kupában szerepelt, hasonló vagy jobb gárdához szeretnék szerződni. Ez a célom. Nem izgulok, nem stresszelek azon, hogy hol folytatom, a jelenlegi helyzet nincs hatással a játékomra.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Augusztus 3., csütörtök
18.00:
Magyarország–Észtország, Kecskemét
Augusztus 4., péntek
16.00:
Magyarország–Észtország, Kecskemét (zárt kapus)

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA AZ OLIMPIAI ELŐSELEJTEZŐ B-CSOPORTJÁBAN
Augusztus 13., vasárnap, 13.30:
Lengyelország–Magyarország, Gliwice
Augusztus 14., hétfő, 17.30:  Magyarország–Portugália, Gliwice
Augusztus 16., szerda, 21.00: Magyarország–Bosznia-Hercegovina, Gliwice

Az A-csoportnak az észtországi Tallinn ad otthont, ahol a házigazda Észtország mellett Csehország, Izrael és Észak-Macedónia szerepel. Az A- és B-csoport első két-két helyezettje jut tovább a Gliwicében rendezendő elődöntőbe, az ottani két győztes finálét vív egymással, és csak a döntőt megnyerő csapat jut tovább az olimpiai selejtezőbe. A C- és D-csoport mérkőzéseit Isztambulban játsszák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik