Női kosárlabda: Kiss Virág az Euroliga döntőjébe vágyik új klubjával

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.07.01. 13:12
null
Egyénileg támadásban és védekezésben is fejlődni szeretne Kiss Virág (Fotó: Koncz Márton)
Kiss Virág, a magyar női kosárlabda-válogatott kiváló magasembere nem akar telhetetlen lenni, nagyon szépnek tartja az Európa-bajnoki negyedik helyet, de úgy véli, nagyobb odafigyeléssel bejuthattak volna a döntőbe.

– Egy helyen tévesztettem el az Európa-bajnokság All Star-ötösét, ­Sandrine Gruda helyére Kiss Virágot tettem. Nagyot hibáztam?
– Nem tudom, akik értenek hozzá, biztos így látták jónak. Örültem volna, ha bekerülök a legjobb ötösbe, hatalmas megtiszteltetés, de a legfontosabb, hogy a válogatott jó teljesítményt nyújtott – felelte a Nemzeti Sportnak Kiss Virág, az Európa-bajnoki negyedik magyar válogatott centere, aki 14.8 pontot átlagolt a tornán, és a következő évadot az Euroliga-második török Mersinnél kezdi.

KONCEPCIÓVÁLTÁS A SZTÁRCSAPATNÁL
A Sopron Baskettel Euroliga-második és -negyedik spanyol tréner, Roberto Íniguez januárban vette át a Mersin irányítását, amelyet az elitsorozat döntőjébe juttatott, ám ott a Fenerbahce jobbnak bizonyult. A nagy tudású szakember érkezésével a klub igyekszik szakítani azzal a kétes értékű hagyománnyal, hogy minél több honosított amerikai klasszisra építsen, ehelyett nyit az európai kosárlabdázók felé, hogy megfelelő egyensúlyt alakítson ki. Ennek a koncepciónak a része Kiss Virág és Studer Ágnes szerződtetése is. Visszatért három év után a Fenerből az ukrán sztár, Alina Jagupova, a holland  Laura Cornelius marad még egy évet a török tengerparti városban, ugyanakkor a szerb Alekszandra Crvendakics státusa egyelőre kérdéses, valószínűbb, hogy máshol folytatja karrierjét. Az amerikai vonalat Elizabeth Williams erősíti, ő szintén meghosszabbította egy évvel a kontraktusát a Mersinnel, amely bejelentette az eddig az olasz Schióban pattogtató, szintén amerikai irányító, Marina Mabrey érkezését is.

– Sok elismerő üzenetet kapott az elmúlt napokban?
– Igen, ahogyan az Eb alatt is folyamatosan, és szerintem a többiek nevében is beszélhetek. Sokan megleptek, olyanok is írtak, akikről nem gondoltam, hogy követik a kosárlabdát. Jó érzés, hogy ennyien velünk voltak és szurkoltak nekünk.

– Leülepedett a siker, tud maradéktalanul örülni a negyedik helynek?
– Gondolkoztam ezen, mert biztos voltam benne, hogy rákérdez. Még annyira nem tudok, kis hiányérzetem van, akárki akármit mond, az elődöntőben ha jobban odafigyelünk, kevesebb labdát adunk el, simán nyerhettünk volna, és akkor megvan az érmes helyezés. De ne legyünk, nem lehetünk telhetetlenek, nagyon szép a negyedik hely is, viszont nyilván a négy között a negyedik a legkevésbé boldog.

– Kinek a győzelmét szerette volna inkább a döntőben, a belgákét vagy a spanyolokét?
– Én a belgákét, kis ország nagyon szimpatikus csapata, hatalmas tett, amit véghez vitt, hogy eljutott odáig. Van egy-két világklasszis játékos a keretében, óriási siker ez a belga kosárlabdának. Nekem ők álltak közelebb a szívemhez, de az sem bántott volna, ha Spanyolország győz.

– Jelent pluszmotivációt, hogy akár Magyarország is rendezheti az olimpiai selejtező egyik csoportját jövő februárban?
– Nagyon jó lenne valahogy elérni, de nagyon sok mindennek kell összeállnia ehhez, és az is fontos, milyen csoportba kerülünk. Ha ilyen Eb után hazai rendezésű tornán vehetnénk részt, végre tényleg akkora közönség szurkolhatna nekünk, amekkorát ez a csapat megérdemel. Most is sokan kísértek el minket ­Ljubljanába, sokat jelentett, hogy velünk voltak, gyakran ők lendítettek át minket a holtpontokon.

– Melyik városban játszana itthon a legszívesebben?
– Nagyon nehéz megmondani, vannak olyan városok, ahol sok ember megy ki a meccsekre, de országos szinten az is fontos, hogy központi legyen a helyszín, amely az ország több pontjáról könnyebben elérhető. A budapesti csarnokok – amelyekben korábban játszottunk – nem mindegyike olyan befogadóképességű, ami megfelelő, viszont a főváros mindenkinek jobban elérhető.

(Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)

– Összecsomagolta már a cuccait Pécsen?
– A lakásomból két hónapja teljesen kiköltöztem, azóta dobozokból élek, van olyan cuccom, ami anyukámnál van Pécsen, van, ami a páromnál Győrben, kicsit nehéz, de igyekszem mindent koordinálni. Most Olaszországban vagyok édesanyámmal, kedden indultunk, a hazaérkezés után nem sok mindenre volt időm, de jó egy kicsit kizökkenni a mókuskerékből.

– Mikor kell megjelennie Törökországban?
– Legutolsó információm szerint augusztus tizenötödikén, ezzel számolunk. Úgy tervezem, vasárnapig pihenek, olyan helyen vagyunk, ahol sokat sétálunk és túrázunk, de egyébként szeretnék a nyáron végig edzeni. Nem akarok és nem is tudnék úgy létezni, hogy nem csinálom, de a kosárlabdát inkább csak akkor venném elő, amikor a felkészülés első napja közeledik. Addig leginkább erőnléti edzéseket végzek, és olyan mozgást, ami kikapcsol.

– Felkészítette már a lelkét arra, hogy Roberto Íniguez valószínűleg nem szór rózsaszirmokat ön elé, miközben kritikát fogalmaz meg?
– Ismerjük őt, a személyiségét, Sopronban Határ Betti és Dubei Debi is a játékosa volt. Mindenkinek fáj, ha valaki kemény kritikát fogalmaz meg, de ez nem számít, ha jobbak akarunk lenni, szükségünk van a külső kontrollra, ami mentálisan még jobban megerősít minket.

– Egy szupersztár, Alina Jagupova is a csapattársuk lesz…
– Amikor megláttuk, hogy csatlakozik a Mersinhez, azzal viccelődtünk, jobb vele, mint ellene. Nagyon kíváncsi vagyok rá, remek játékos, és azt hallani, nagyon aranyos, közvetlen ember, tőle is sokat tanulhatunk. Teljesen új közegbe csöppenünk, új játékosokkal kell összeszoknunk, akikkel korábban legfeljebb ellenfélként találkoztunk a pályán. Rendkívül izgatottan várom ezt a részét is a kihívásnak, nagyon jó lesz tapasztalatot szerezni.

– Együtt lakik majd Studer Ágnessel Mersinben, vagy legalább közel lesznek egymáshoz?
– Ha minden igaz, minden játékos egy apartmanházban lakik, egy épületen belül külön lakásban, szóval közel leszünk egymáshoz.

– Mindketten nagyon jól beszélnek angolul, ami igen fontos a profi világban. Tanulták különórákon is a nyelvet?
– Eleinte voltak nehézségeink, iskolában tanultuk, de a kosárlabda berkein belül az angolnak nagy jelentősége van. Mindkettőnknek már fiatal korunkban voltak csapattársaink, akikkel nem tudtunk más nyelven kommunikálni, az angoltudás tehát elengedhetetlen. Még mindig van hová fejlődni, fura volt először nyilatkozni angolul, magyarul is átgondolom, de angolul teljesen más. Az Eb alatt jól belerázódtunk ebbe is, nem lesznek problémáink, korábbi edzőink is angolul beszéltek, ilyen szempontból a közeg megmarad, csak nem lesz körülöttünk annyi magyar.

– Mi a célja egyéni és klubszinten a következő idényre?
– Egyénileg szeretnék még többet fejlődni támadásban és védekezésben, erre Roberto Íniguez a garancia, aki nagyon jó és elismert edző. Az első Euroliga-évadom következik, nem lesz egyszerű, talán ez az Európa-bajnokság felkészített, a legtöbb ellenfélnél szerepelt euroligás topcsapat játékosa. Izgatottan várom az idényt, csapatszinten minimum az a cél, amit a klub legutóbb elért az Euroligában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik