Női kosár Euroliga: Jelena Brooksnak Sopron az otthona

GYŐRI FERENC (Isztambul)GYŐRI FERENC (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2022.04.11. 08:31
null
Jelena Brooks szerint elsősorban Török Zoltán ügyvezetőé a trófea (Fotó: FIBA)
A Sopron Basket szerb válogatott magasbedobója szerint a sikerük már nem volt akkora meglepetés, mint a 13 évvel ezelőtti final fourba jutás, és kiemelte, az elveszített Magyar Kupa-döntő után különösen nagy bizonyítási vágy munkált bennük.

– Már a 13 évvel ezelőtti, ugyancsak final fourba jutó Sopronnak is tagja volt. Belegondolt, mennyi

munka van abban, hogy ezúttal felértek a csúcsra?
– 2009-ben nagy meglepetést szereztünk a bejutással, mi voltunk a legfiatalabb csapat akkor. A legutóbbi öt évet figyelembe véve, amióta Roberto Íniguez lett az edzőnk, a mostani sikerünk már nem számít olyan nagy szenzációnak. Azóta azért edzettünk, azért küzdöttünk, hogy szerepeljünk a négyes döntőben, és megnyerjük az Euroligát. Amit vasárnap csináltunk, hihetetlen volt, nem elégedtünk meg annyival, hogy bekerültünk a legjobb négy közé. Az elveszített Magyar Kupa-döntő után különösen nagy volt bennünk a bizonyítási vágy.

– Mi volt a mesterterv a Fenerbahce ellen, hogyan tudták megállítani azt a csapatot, amely világklasszisok sorát vonultatja fel?

– Látta az eredményt, nem? 60–55-re nyertünk, az eső perctől kezdve fantasztikus volt a védekezésünk. Bárki volt a pályán az ellenfélnél, nem hagytunk neki lehetőséget, végrehajtottuk, amit megbeszéltünk a Salamanca elleni meccs után. A palánk alatt esélyt sem adhattunk a Fenernek, a kulcs a kizárás volt, az elzárás-leválások jó védése, és hogy ne meríthessen elegendő energiát a neki szurkoló tízezer drukker buzdításából, mert ha mi is pluszenergiát adunk a törököknek, akkor végünk van. Erőt mutattunk nekik, tudattuk: győzni jöttünk ide!

– Látta a riválison, hogy nyomja a teher?

– Persze, ez volt a nagy esély a Fenerbahcének, úgy alakították ki a keretét, hogy megnyerhesse az Euroligát. Nem elég ez élen végezni a hazai bajnokságban, az Euroliga valami más. Nagy nyomás volt a törökökön, ami már az első, a Prága elleni meccsük első félidejében is látszott, akkor még a fordulás után a drukkerek segítségével összeszedték magukat, a csehek pedig végül nem bírták tartani a lépést velük a maradék öt játékosukkal. Nekünk az volt a célunk védekezésben, hogy semmit se csinálhassanak könnyen, ne tudjanak bravúros mozdulatokkal érvényesülni, és ezt negyven percen keresztül hoztuk is. Minden pontért meg kellett dolgozniuk, ez volt a legjobb ebben a mérkőzésben.

– Nagy eredményeket ért el a szerb válogatottal és klubszinten is. Ez a siker hol helyezkedik el a pályafutásában?

– Mindig különválasztom a válogatottat és a Sopron Basketet, hiszen utóbbi az otthonom, ez valami más. A mérkőzés végén odamentem Briann Januaryhoz, és megkérdeztem tőle, hogy mit csináltunk itt?! Amiatt is nagyon boldog voltam, hogy Török Zoltán ügyvezető is velünk lehetett, és neki is sikerült megnyernie az Euroligát, amiért több mint huszonöt éve dolgozik. Hihetetlen mennyiségű munkát végez el ebben a kisvárosi klubban. Elsősorban az övé ez a trófea, majd következik a szakmai stáb, aztán jövünk mi.

– Tudott beszélni a családjával?
– A döntő után csak néhány rövid percet, mert másra kellett koncentrálnom... Miután bementem a hotelbe, írtam mindenkinek, és beszéltem velük, de igazából Mateo fiam sohasem nézi meg a meccseimet a tévében, nem élvezi, mert ha a tévében lát, azt jelenti, nem vagyok vele. Amikor Sopronban játszunk, akkor tök jó neki, mert utána találkozik velem, ám most kicsit más volt a helyzet.

NŐI KOSÁRLABDA, EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
DÖNTŐ
Sopron Basket–Fenerbahce
60–55 (16–6, 13–13, 16–19, 15–17)
Isztambul, 9500
néző.V:Marques (portugál), Attard (olasz), Salins (lett)
SOPRON:FEGYVERNEKY12/3,JANUARY11/3,G. WILLIAMS16/3,BROOKS9/6,HATÁR10. Csere: DOLSON 2,N. JOVANOVICS, VARGA A., CZUKOR.Edző:Gáspár Dávid
FENERBAHCE:
Cakir11, McBride2,Jagupova13,Sabally9/6,E. Williams 5. Csere: Hartley 3/3, Zahui 12/6. Edző:Víctor Lapena
Az eredmény alakulása. 7. perc: 12–0.10. p.: 16–6.13. p.:16–11.18. p.: 27–15.20. p.: 27–19.22. p.: 31–26.25. p.:33–32.28. p.: 42–35.31. p.: 47–38.38. p.:58–55
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:
– Mit is mondhatnék? Idejöttünk Isztambulba, és megnyertük az Euroligát – rengeteget dolgoztunk ezért! Természetesen a győzelem volt a célunk a tornán, és most valahogy fel kell fognunk, hogy el is értük, amire vágytunk. Hihetetlen, nagyon nehéz megmagyarázni, amit érzek. A kőkemény munka az edzéseken, a sok beszélgetés, a nehéz pillanatok, minden kifizetődött és működött ezen a napon. A legnagyobb tett, hogy végig, folyamatosan, az egész idény alatt hittünk abban a munkában, amit elvégeztünk. Hatvan pont alatt tartottuk a Fenert, használtuk a fegyverünket, ami három éve segít minket, a védekezésünket.
Víctor Lapena: – Elismerésem a Sopronnak a nagyszerű Euroliga-évadáért! Az ellenfél főként az utolsó pillanatokban játszott több energiával nálunk. Nem voltunk a legjobb egészségi állapotban, de ez sem magyarázza, hogy mennyi üres dobást hagytunk kihasználatlanul. Nem tudom, miért nem azt a kosárlabdát játszottuk, amit szoktunk, nem járattuk eleget a labdát, nem vállaltunk egy-egyeket. Ebben persze közrejátszott az is, hogy a Sopron meg tudott minket állítani, nem volt elég időnk felépítenünk a támadásainkat, és általában nem hoztunk jó döntéseket. A Prága ellen be tudtunk találni elégszer, most nem, és bizony elképesztően nehéz megnyerni egy döntőt 55 dobott ponttal.

A végeredmény. Euroliga-győztes:SOPRON BASKET (Jelena Brooks, Czukor Dalma, Stefanie Dolson, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett, Briann January, Nevena Jovanovics, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz, Varga Sára, Gabby Williams, edző: Gáspár Dávid), 2. Fenerbahce Safiport (török), 3. Perfumerías Avenida Salamanca (spanyol), 4. ZVVZ USK Praha (cseh)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik