Élvonalbeli spanyol klubok jelentkeztek Hanga Ádámért

Vágólapra másolva!
2011.03.02. 11:45
A magyar férfi kosárlabdázás legnagyobb ígérete Hanga Ádám, aki a nyári Európa-bajnoki selejtezőkön és a bajnokságban nyújtott kiemelkedő teljesítményével magára irányította több európai klub figyelmét. Az észak-amerikai profi liga (NBA) draftjára is nevezni készülő 21 éves hátvéd realista, de mindenképpen szeretne előrelépni, és jövőre a magyarnál erősebb bajnokságban játszani.

Hanga Ádám „célkeresztben": A 200 centis hátvéd teljesítményét az ősszel előbb a német Brose Baskets Bamberg, aztán januárban egy megfigyelő, Yarone Arbel személyesen nézte meg – utóbbi nem direkt módon, de több európai élklub mellett a New Orleans Hornetsnek is dolgozik.

Hanga nagy ugrás előtt áll (Fotó: Veres Viktor)
Hanga nagy ugrás előtt áll (Fotó: Veres Viktor)

Az NBA korhatárszabályai szerint Hangának a nyáron lesz az utolsó lehetősége, hogy részt vegyen a drafton, amelyre egyszer lehet feliratkozni, így mindenképpen nevezi menedzsere, Lóránt András – aki elmondta a Nemzeti Sportnak, két spanyol élvonalbeli csapat is érdeklődik Hanga iránt.

„Időtartamra, fizetésre és szakmai elképzelésekre vonatkozó ajánlat érkezett két élvonalbeli spanyol középcsapattól, de egyelőre csak szóban. Óriási eredmény és lehetőség is ez egyben arra, hogy a magyar élvonalból közvetlenül Európa legerősebb bajnokságába kerüljön, s a klubok alapkoncepciója szerint Ádám szakmai fejlődése is garantálva lenne. Mindkét ajánlat nagy előrelépés volna, de semmit sem akarunk elkapkodni, ügyfelem még júniusban az olaszországi Trevisóban részt vesz az Eurocampen, amely meghívásos alapon három napon át edzések és egymás elleni játék keretein belül ad bizonyítási lehetőséget a játékosoknak, s amelyen az NBA megfigyelőin kívül számtalan európai csapat megbízottja is árgus szemekkel figyeli a kosarasokat" – mondta Lóránt.

„Karrierem szempontjából nagyon fontos döntés előtt állok. Azt hiszem, van annyi önbizalmam, és játszom olyan szinten, hogy ha nem is azonnal, idővel húsz-huszonöt perces játékossá kinőhetném magam a spanyol élvonalban. Ugyanakkor ha papíron érkezne ajánlat spanyol élvonalbeli középcsapattól, jó pénzzel és szakmai ajánlattal, szerintem elfogadnám. Sok még a dilemma. Az biztos, az NBA még nem realitás, de mivel nincs vesztenivalóm, nevezek a játékosbörzére. Aztán meglátjuk, mi sül ki belőle" – vélekedett Hanga.

Spanyolországban magyar légiósként először Dávid Kornél szerepelt – az Európa meghatározó együttesei között számon tartott Tau Céramicában –, Gulyás Róbert rövid időt töltött az Unicaja Málagánál, most pedig Lóránt Péter játszik a spanyol másodosztályban, a Burgos csapatánál.

Hogyan vélekedik Lóránt Péter Hanga Ádám esélyeiről? Hozzásegítheti-e egy esetleges jó szereplés a hátvédet egy szerződéshez? A szerdai Nemzeti Sport 11. és 2. oldalán elolvashatja!

DÁVID KORNÉL HANGA ÁDÁMRÓL IS BESZÉLT

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik