Rátgéber: Megtörténik, amit mindenki akart, a generációváltás

Vágólapra másolva!
2009.04.11. 13:20
Ahogy arról már tegnap beszámoltunk, Rátgéber László, a nyári lettországi Európa-bajnokságra készülő magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette az Eb-re készülő bő keretét. A lista nem végleges, de az jól látszik belőle, hogy a tavaly megkezdődő generációváltás folytatódik, hiszen akárcsak a selejtezőkön, Iványi Dalma, Béres Tímea ezúttal sem vállalta a válogatottságot, és műtött térde miatt Fürész Emőke sem szerepel majd.
Rátgéber: Jöjjenek a fiatalok
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Rátgéber: Jöjjenek a fiatalok
Rátgéber: Jöjjenek a fiatalok
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Rátgéber: Jöjjenek a fiatalok

Öt nappal a női kosárlabda Euroliga megnyerése után Rátgéber László – immár szövetségi kapitányként – kijelölte a magyar női válogatott bő, de még nem végleges keretét. A tréner kénytelen lesz posztonként egy tapasztalt játékosát is nélkülözni a júniusi lettországi Európa-bajnokságon.

Decemberben Fürész Emőke, a szegediek hátvédje jelezte a szövetségi kapitánynak, műtött térde nincs olyan állapotban, hogy bírja a sorozatterhelést. Centerposzton is meggyengültünk, amikor Béres Tímea, a cseh Brno klasszisa februárban tudatta a szakemberrel: a nyarat a családjával szeretné tölteni, így nem vesz részt a felkészülésben.

Aztán néhány nappal a salamancai final four előtt jött az igazi csapás, amikor Iványi Dalma, a pécsiek elnyűhetetlen motorja szólt Rátgébernek, pihenésre van szüksége, ezért lemondja a válogatottságot.

„Ez a játékosok döntése, el kell fogadnom. Sajnálom, mert a rutinjukkal rengeteget segíthettek volna a csapatnak, de nem vagyok elkeseredve. A fiatalok megkapják az esélyt a bizonyításra, s ezzel megtörtént, megtörténik, amit régóta akartunk, amit szerettünk volna végrehajtani: a generációváltás”– nyilatkozta Rátgéber László a Nemzeti Sportnak.

Ott lesz a keretben a sérüléséből felépülő Semsei Barbara és Fegyverneky Zsófia. A selejtezőkhöz képest újdonságot jelent a mindössze 17 éves pécsi Raksányi Krisztina és a zalaegerszegi Horváth Zsófia, illetve a spanyol Estudiantesben légióskodó Császár Andrea neve a listán.

A magyar válogatott bravúros selejtezőbeli továbbjutása után végül is jó sorsolást fogott ki az Eb-n, hiszen a házigazda Lettország mellett a görögökkel és a lengyelekkel került egy csoportba a június 7-én rajtoló kontinensbajnokságon.

„Május negyedikén lesz az első edzésünk, majd nyolcadikától már háromnapos tornán veszünk részt Csehországban. Sűrű lesz a felkészülési időszak, sok edzőmeccsel hangolódunk az Európa-bajnokságra. Mivel a szezon után nem sokat pihennek a lányok, nem lesz szükség különösebben erős fizikai felkészítésre, inkább a taktikai és mentális ráhangolódásra összpontosítunk. A kontinensviadal egyfajta felkészülés az olimpiai ciklusra, mert ez a fiatal együttes nem most, hanem az ötkarikás játékokra lesz igazán ütőképes” – mondta Rátgéber, aki az Euroliga megnyerését követően újabb elismerésben részesült, amikor az eurobasket.com internetes honlap őt választotta az év legjobb edzőjének.

„Óriási megtiszteltetés, azt hiszem, hogy ez a Péccsel és a Szpartakkal végzett munkám elismerése, csak a korona most érkezett. A magyar kosárlabdasport is magáénak érezheti ezt a sikert, hiszen tizenöt évnyi magyarországi munka is jócskán benne van a díjban” – mondta Rátgéber, akit egyébként az említett oldalon szerb szakembernek tituláltak, mit sem törődve azzal, hogy az újvidéki edző magát magyarnak vallja.

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRA KÉSZÜLŐ KERET

Irányítók: Németh Bernadett (Szeged), Semsei Barbara (Sopron), Englert Orsolya (Reims), Fűrész Diána (Győr)
Bedobók: Fegyverneky Zsófia (Brno), Honti Kata (Sopron), Bujdosó Nóra (Bourges), Somogyi Andrea (Pécs), Vida Anna (Győr), Raksányi Krisztina (Pécs), Horváth Zsuzsanna (Sopron)
Centerek: Vajda Anna (Pécs), Krivacsevics Tijana (Sopron), Horti Dóra (Sopron), Ujhelyi Petra (Rivas Ecopolis), Császár Andrea (Estudiantes), Horváth Zsófia (Zalaegerszeg)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik