Vuelta: Soler szökést nyert, Molard levette Roglicról a pirosat

Vágólapra másolva!
2022.08.24. 17:35
null
Soler szökése kitartott a célig (Fotó: AFP)
Az országúti kerékpárosok spanyol körversenye, a Vuelta a Espana ötödik etapján a spanyol Marc Soler diadalmaskodott, míg összetettben a francia Rudy Molard állt az élre, miután a szakaszgyőztes mögött négy másodperccel ért célba, miközben az eddigi éllovas, a háromszoros győztes Primoz Roglic a főmezőnnyel, több mint öt perc hátránnyal haladt át a célvonalon.

 

Az ötödik szakasz első szűk nyolcan kilométere szinte sík terepen haladt, utána viszont öt kategorizált meredek várt a mezőnyre. Előbb három harmadik, majd két második kategóriás emelkedő következett. Nehezen alakult ki a nap szökése, a síkon folyamatosan változott a szökevények létszáma, ám az emelkedőkhöz érve csak kialakult egy nagyjából 15 fős csoport, amely elkezdett meglépni a főmezőnytől.

Ehhez a „társasághoz" tartozott Rudy Molard és Fred Wright is, előbbi 58 másodperccel, utóbbi 1:02 perccel volt lemaradvaa szakasz előtt az összetettben vezető Primoz Roglic mögött, vagyis úgy 100 kilométerrel a cél előtt virtuálisan már mindketten Roglic előtt álltak összesítésben. Sőt, 60 kilométerrel a cél előtt öt perccel előzték meg a pelotont, s miközben a monacói Victor Langellotti szorgosan gyűjtögette a hegyi részhajrákért járó pontokat, nyilvánvalóvá vált, hogy a Jumbo-Visma ma még nem ragaszkodik Roglic piros trikójához.

A főmezőny a továbbiakban sem különösebben erőltette a szökés befogását, így eldőlt, hogy az ötödik szakaszt követően az ötödik bringás viselheti majd a piros trikót az idei Vueltán. A szökevények szinte állandó támadásban töltötték az utolsó hegyet, végül Soleré (UAE Emirates) volt az utolsó sikeres támadás a céltól 15 kilométerre található hegy teteje előtt nem sokkal, s a lejtmenetben már nem is tudták utolérni.

Rudy Molard az első üldözőcsoporttal, négy másodperc hátránnyal érkezett be negyedikként, összetettben pedig úgy állt az élre, hogy előnye 4:09 perc a mezőnnyel célba érő Rogliccsal szemben. Utóbbit összetettben további három szökevény is megelőzte, de egyikük sem számít végső esélyesnek.

VUELTA A ESPANA
5. SZAKASZ (Irun–Bilbao, 187.2 km)

1. Marc Soler (spanyol, UAE) 4:15:23
2. Daryl Impey (dél-afrikai, Israel) +4 másodperc hátrány
3. Fred Wright (brit, Bahrain) a. i.
...23. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 5:09 perc h.

ÖSSZETETT
1. Rudy Molard (francia, Groupama FDJ) 16:07:22
2. Wright +2 mp. h.
3. Niklas Arndt (német, DSM) +1:09 perc h.
4. Lawson Craddock (amerikai, Bike Exchange) +2:27 p. h.
5. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) +4:09

Csütörtökön a Bilbao és Pico Jano közötti 181.2 kilométer, majd annak végén hegyi befutó vár a 77. Vuelta a Espana mezőnyére, amely összesen 3280 kilométert tesz meg, amíg szeptember 11-én célba ér Madridban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik