Vuelta: csökkent a megrogyó Evenepoel előnye, Carapaz második etapsikere

Vágólapra másolva!
2022.09.03. 18:50
null
Richard Carapaz volt ismét a leggyorsabb (Fotó: Getty Images)
Az olimpiai bajnok ecuadori Richard Carapaz három nap alatt második sikerét aratva nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny szombati hegyi befutóját, melyen a gyengeség jeleit először mutató belga Remco Evenepoel előnye csökkent összetettben.

 

A Montoróból indult 160.3 kilométeres etap mintegy 3300 méter szintkülönbséget tartalmazott, ennek jelentős részét a táv második felében, hivatalosan három kategorizált emelkedőn. Egy harmadik és egy második kategóriás hegy várt ott a bringásokra az első kategóriás Sierra de La Pandera előtt, utóbbi kettőt azonban csak egy rövid fennsík választotta el, így gyakorlatilag 22 kilométer folyamatos mászással zárult a két hegyi befutót tartalmazó, így az összetett szempontjából kiemelt jelentőségű hétvége első napja.

A 146 fős mezőnyből tízen tekertek el négy percre, köztük volt a 2019-es világbajnok és zöld trikós dán Mads Pedersen, aki pénteki etapsikere után ezúttal a Jaénben található részhajrá megnyerésével növelte tovább előnyét a sprinterek pontversenyében. A szakaszgyőzelem megszerzésének reményében pedig néhány, az összetettben nem veszélyes, de remek hegyimenő tekert az élbolyban, mint például a két napja diadalmaskodó ecuadori Richard Carapaz, a kazah Alekszej Lucenko vagy a spanyol Luis León Sánchez. Helyenként 15 százalékos részeket is le kellett küzdeniük az 1820 méter magasan fekvő célig, a hajrában a riválisoktól a kilométereken keresztül minimális összmunkát tapasztaló Carapaz indult meg.

A mezőnyben a hegy elején a Jumbo-Visma diktált tempót annak reményében, hogy az elmúlt három évben bajnok szlovén Primoz Roglic faragni tud bő két és fél perces hátrányából a piros trikós Evenepoel mögött. Később a szakaszért elöl tekerő Carapaz miatt kockázatos taktikát választó Ineos Grenadiers is diktált tempót rövid ideig a zsugorodó üldözősorban.

Roglic a hegy meredek részén indított támadást, Evenepoel a versenyen először nem tudott reagálni, így ellenfelei sorra lehagyták a látványosan szenvedő piros trikóst, még a defekt miatt leszakadó, az összetettben ötödik spanyol Juan Ayuso is utolérte.

Az első helyért nagy harc zajlott, Roglic és a vele egyedüliként kitartó kolumbiai Miguel Ángel López folyamatosan közelített a 2019-ben Giro d'Italia győztes Carapazhoz, ám utóbbi nyolc másodpercet megőrzött előnyéből. Így emlékezetes versenyzéssel szerezte meg önmaga és Ecuador második Vuelta-etapgyőzelmét, egyben nagyot lépett előre a hegyi pontversenyben.

Másodikként López, harmadikként Roglic ért célba, aki az időjóváírással együtt 52 másodpercet faragott hátrányából Evenepoellal szemben.

77. VUELTA A ESPANA
14. szakasz, Montoro-Sierra de La Pandera, 160.3 km, hegyi befutó

1. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 4:09:27 óra
2. Miguel Ángel López (kolumbiai, Astana Qazaqstan) 8 másodperc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel
4. Joao Almeida (portugál, UAE) 27 mp h.
5. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 36 mp h.
6. Enric Mas (spanyol, Movistar) a. i.
...
8. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 56 mp h.
9. Juan Ayuso (spanyol, UAE) a. i.
Az összetett élcsoportja
1. Evenepoel 52:21:33 óra
2. Roglic 1:49 perc hátrány
3. Mas 2:43 p h.
4. Rodríguez 3:46 p h.
5. Ayuso 4:53 p h.

A hétfői szünnap előtt vasárnap újabb hegyi befutó vár a 77. Vuelta a Espana mezőnyére a Martos és Hoya de la Mora közötti 149.6 kilométeres királyetapon. A kerékpárosok összesen 3280 kilométert tekernek, amíg jövő vasárnap célba érnek Madridban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik