Vuelta: a háromszoros győztes Roglic nyerte a negyedik szakaszt

L. M., Cz. Á.L. M., Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2022.08.23. 17:45
null
Primoz Roglic ünnepel a 152.5 kilométeres szakasz után (Fotó: Getty Images)
Primoz Roglic nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszát. A Jumbo-Visma kerékpárosa az összetettben is átvette a vezetést.

 

Megszerezte első szakaszgyőzelnmét az idei Vuelta talán legnagyobb esélyese, a zsinórban negyedik összetett sikerére, és egyúttal rekordra hajtó Primoz Roglic. A Jumbo-Visma taktikája egyértelműen az volt a negyedik szakaszon – ami egyben az első igazán hegyes-völgyes volt az idei naptárban –, hogy a szlovént segítsék, annak érdekében, hogy igazán jó pozícióba tudjon kerülni az utolsó kilométeren.

De ugorjunk egy kicsit vissza, a szökevények álmai ugyanis 34 kilométerrel a vége előtt foszlottak szerte (már ha azok igazán komolyak voltak). Innentől felült a „baszk hullámvasútra” a mezőny – emelkedők és lejtők váltották egymást a befutóig. A Hollandiában két szakaszt is nyerő Sam Bennett defektet kapott, a kerékcsere miatt kétperces hátrányt volt kénytelen elkönyvelni, igaz, a zöld trikót meg tudta tartani, de Mads Pedersen (UAE) jócskán faragott hátrányából a gyorsasági pontversenyben.

15 kilométer volt már csak hátra, amikor a hegyi bónuszpontokért néhányan tempót váltottak: Julian Alaphilippe (Quick-Step) és Roglic futott versenyt, utóbbi gyűjtötte be a három pontot és az ugyanennyi másodperc jóváírást. Az említett dombról aztán le is gurult a mezőny, ekkor már kisebb darabokban, de mire a „célegyeneshez”, vagyis az utolsó dombhoz értek, már ismét egy 40-50 tagú peloton állt össze.

A meredek és meglehetősen szűk befutót Roglic kezdte a legjobb ütemben, elsőre egy kicsit korainak tűnt a robbantása, de az utolsó száz méteren már nem volt kérdés, így a vörös trikót is a szlovén húzhatja fel az ötödik versenynapon, őt a zsinórban harmadszor is második helyen befutó kiváló sprinter, Pedersen tudta csak követni. Az összetett esélyesek közül Richard Carapaz (Ineos) és Joao Almeida (UAE) szájíze lehet keserűbb a többiekénél, ők csak a 24. és a 27. helyen futottak be 7 másodperccel Roglicék után. A mezőny szerdán Irun és Bilbao között 187 kilométert tesz meg, emelkedőkben persze itt sem lesz hiány – három hármas és két kettes fokozatú meredek vár rájuk.

VUELTA A ESPANA
4. szakasz, Vitoria-Gasteiz–Laguardia, 152,5 km
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 3:31:05 óra
2. Mads Pedersen (dán, Trek-Segaferdo) azonos idővel
3. Enric Mas (spanyol, Movistar) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 11:50:59 óra
2. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 13 másodperc hátrány
3. Ethan Hayter (brit, Ineos Grenadiers) 26 mp h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik