M. D. 2021.04.29 11:26 Frissítve: 2021.04.29 12:39

Tour de Hongrie: tizenhárom magyar az idei mezőnyben

Az előzetes nevezések alapján 13 hazai kerékpározó szerepel a május 12-én rajtoló Tour de Hongrie magyar országúti körversenyen, amelyen lesz olyan versenyző is, aki már viselte a Tour de France összetett éllovasának járó sárga trikót – írja az MTI.

 

Mike Teunissen (sárgában) is indul az idei Tour de Hongrie-n (Fotó: AFP, archív)

 

A szervezők csütörtöki tájékoztatása szerint a Jumbo-Visma elhozza a holland Mike Teunissent, aki 2019-ben megnyerte a Tour de France első szakaszát, így a legendás sárga trikót is magára ölthette. A Bahrain Victorious nevezte ausztrál sprinterét, Heinrich Hausslert, aki a Tour de France-on és Vuelta a Espanán is nyert már szakaszt. A Giro d'Italián pedig DSM amerikai időfutam-menője, Chad Haga mellett az olasz Damiano Cima (Gazprom-RusVelo) és az ugyancsak olasz Andrea Guardini (Giotti Victoria Savini Due) bizonyult már legjobbnak egy-egy etapon.

Lesznek világ- és Európa-bajnokok is a karavánban. A BikeExchange ausztrál bringása, Damien Howson – aki tavaly harmadik lett a Tour de Hongrie összetettjében – 2013-ban megnyerte az U23-asok időfutam-világbajnokságát. Ugyancsak U23-as időfutam-világbajnok volt 2015-ben az Israel Start-Up Nation dán versenyzője, Mads Würtz Schmidt, az Uno-X Pro Cycling norvég sportolója, Kristoffer Halvorsen pedig 2016-ban a mezőnyversenyben nyert U23-as világbajnoki címet. Az Uno-X másik tagja, a dán Johan Price-Pejtersen U23-as időfutam Európa-bajnok volt 2019-ben, a belga Sean De Bie (Bingoal Pauwels Sauces WB) pedig 2013-ban az U23-as mezőnyversenyben szerezte meg az Európa-bajnoki aranyérmet.

A nemzeti bajnokok közül a szlovák Juraj Sagant (BORA-hansgrohe) érdemes kiemelni, aki a háromszoros világbajnok Peter Sagan bátyja, de Magyarországra jön a lengyel időfutambajnok Kamil Gradek (Vini Zabu) is. Ha a koronavírus-betegségét követő felépülése engedi, szintén indul a magyar bajnoki trikós Filutás Viktor (Giotti Victoria Savini Due).

A legjobb hazai versenyzők közül a címvédő és a Giro d’Italiára készülő Valter Attilán kívül mindenki ott lesz a mezőnyben. Indul a 2017-es Tour de Hongrie második helyezettje, Peák Barnabás (BikeExchange), a 2016-os magyar bajnok Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec), a kétszeres magyar bajnok Kusztor Péter (Novo Nordisk), a 2019-es magyar körversenyen második helyezett Dina Márton és az ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Erik (mindkettő EOLO-Kometa). A Giotti Victoria Savini Due is nevezte magyarjait, a bajnoki címvédő Filutás Viktor mellett a 2019-es magyar bajnok Szarka Gergelyt, a magyar válogatott színeiben pedig Karl Ádám, Orosz Gergő, Palumby Zsombor, Szöllősi Ferenc, Rózsa Balázs és Hrenkó Norbert szállhat nyeregbe, vagyis összesen 13 magyar indul.

A 42. Tour de Hongrie-t május 12. és 16. között rendezik, az eseményen huszonkét csapat 132 kerékpárosa állhat rajthoz. Az előzetes nevezések alapján öt kontinens 27 országából érkeznek a kerékpárosok, a legtöbben, szám szerint 23-an, Olaszországból.

A hivatalos csapatbemutató május 11-én lesz.

A 2021-ES TOUR DE HONGRIE CSAPATAI
TREK-Segafredo (amerikai) World Team
BikeExchange (ausztrál) World Team
Jumbo-Visma (holland) World Team
Israel Start-Up Nation (izraeli) World Team
Astana-Premier Tech (kazah) World Team
Bahrain-Victorious (bahreini) World Team
BORA-hansgrohe (német) World Team
DSM (német) World Team
EOLO-Kometa (olasz) Pro Team
Novo Nordisk (amerikai) Pro Team
Androni Giocattoli-Sidermec (olasz) Pro Team
Sport Vlaanderen-Baloise (belga) Pro Team
Caja Rural-Seguros-RGA (spanyol) Pro Team
Gazprom-RusVelo (orosz) Pro Team
Uno-X Pro Cycling (norvég) Pro Team
Vini Zabu (olasz) Pro Team
Bingoal Pauwels Sauces WB (belga) Pro Team
Mazowsze Serce Polski (lengyel) Continental Team
Adria Mobil (szlovén) Continental Team
Giotti Victoria-Savini Due (román) Continental Team
Voster ATS (lengyel) Continental Team
Magyar válogatott

(MTI)

2022.05.09 19:34:16

Kerékpár ŐRI B. PÉTER

ALAPVONAL. Az eufória, hogy itt lehetek, láthatom élőben a világ legjobb kerékpározóit, mindent felülírt. Mert különben nem nagyon érthető, mi a csuda jó abban, hogy ott állsz a tömegben, bizony lökdösődnöd is kell, néhány másodpercre látod a bringásokat, szinte semmit információd sincs, ez azonban egyáltalán nem érdekel, ott vagy, jó értelemben véve őrjöngsz, tapsolsz, kiabálsz.

2022.05.03 10:58:02

Kerékpár nemzetisport.hu

A Magyar körverseny történetének eddigi legerősebb mezőnye sorakozik rajthoz a május 11-én kezdődő ötnapos viadalon. (x)

2022.05.06 13:20:54

Kerékpár CS. M., R. P., GY. F.

A holland kerekes óriási hajrával ért fel elsőként a Visegrádi várhoz. Fetter a 112., Peák a 167. lett.

2022.05.05 23:44:25

Kerékpár THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A három nap többet adhat rólunk a világnak, mint száz oldal a bedekkerben.