K. G.
2021.05.13 18:28 Frissítve: 2021.05.13 19:13

Tour de Hongrie: Meeus nyerte meg a nagykanizsai sprintet

A belga Jordi Meeus nyerte meg sprintbefutóban a Tour de Hongrie országúti kerékpáros-körverseny második szakaszát, amivel övé lett az éllovast illető sárga trikó is; Pelikán János átvette a legjobb helyen álló magyarnak járó fehér trikót Karl Ádámtól.

 

A mezőny Balatonfüreden (Fotó: Balogh Ákos/Veszprém Megyei Napló)

 

Ellopta a showt a 42. Tour de Hongrie mezőnyének orra elől Valter Attila, de hát ez legyen a legnagyobb bajunk...

Szenzációs sporttörténelmet író bringásunk időben éppen néhány perccel a Magyar körverseny legjobbjai előtt tekert célba csütörtök délután Olaszországban, de mivel a nagykanizsai célnál élőben lehetett nézni a Giro hatodik szakaszának hajráját, miután a hivatalos összetett eredmény megjelent az óriáskivetítőn, a névsor élén a magyar fiatalemberrel, ovációban tört ki a tömeg – teljesen érthetően.

Örömittas ünneplésünket látva a sajtókamionban a Tour de Hongrie angol kommentátorkollégája is azonnal megszakította „rendes” közvetítését, s hitetlenkedve bemondta a sporttörténelmi tettet, élő egyenes adásban; kiemelve, mennyire megérdemli a sikert a mindenki számára üdítően rokonszenves, értelmes magyar srác.

Ezt követően egyik eksztázisból a másikba eshetett a kanizsai közönség, hiszen még fel sem ocsúdtak a Valter-parádé után, már érkezett is dübörögve a Tour de Hongrie mezőnye a sprintbefutóhoz. Merthogy a szerdai nyitó etaphoz hasonlóan ezúttal is mezőnyhajrá döntött – és ezen felül is akadtak még párhuzamok.

Például a balatonfüredi rajtnál még egy nappal korábbi önmagát is alulmúlta az időjárás, csak szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Balaton-felvidék még e szürke, barátságtalan arcában is csodálatos. Ezután újfent a kometás spanyol, David Sevilla akciózott, és megint sikerrel is járt, már ha azt vesszük, hogy ismét elmenésbe tudott kerülni – ám ezúttal nem harmad-, hanem hetedmagával, és most végre egy magyar versenyző, Pelikán János is a szökevényekkel tartott.

 GRATULÁCIÓ VALTER ATTILÁNAK

Fetter Erik a Tour de Hongrie végén hallott az egyik magyar válogatottól Valter Attila mai elképesztő sikeréről. „Elsőre nem is értettem, hogy mi történt Olaszországban, aztán megláttam Attila apukáját, és rögtön összeállt a kép. Óriási siker, egészen elképesztő, nem is találok szavakat” – mondta Erik a Giro d'Italia eredmények kapcsán.   

A mai nap Eriknek a Tour de Hongrie-n eredményes volt, hiszen sikerült a főmezőnnyel megérkeznie, de mindez nem volt olyan egyszerű, mint tegnap. „Az utolsó 20 km-en belül kellett kerékpárt cserélnem, mert kitörték az első küllőmet, majd kb. 2 km-re a céltól volt egy elég nagy bukás, amit centimétereken múlt csak, hogy ki tudtam kerülni, szóval a végső hajrában ezekkel a hátráltatókkal elég nehéz dolgom volt” – foglalta össze Fetter Erik.  

Csapattársa, Diego Pablo Sevilla ismét kiemelkedett az EOLO-KOMETA Cycling Team kerékpárosai közül. A madridi versenyző többek közt az első gyorsasági részhajrán, az első és a második hegyi hajrában is a 3. helyen végzett, sőt, egy 7 fős szökevénycsapatba is sikerült bekerülnie. 

A jó nevű olasz pro istálló, az Androni Giocattoli magyar bringása alighanem készült valami hasonlóra, és ugyanígy tettek a rajongói is, akik az első, balatonszőlősi hegyi részhajrá előtt őt éltető feliratokat pingáltak fel az aszfaltra. A biztatásuk itt arra volt elegendő, hogy Pelikán végül pontot éppen nem szerezve negyedikként tekert át a vonalon, ám később sem teketóriázott, a második szakaszközi sprinthajrát Hévíznél megnyerte, még ha utólag módosították is a részeredményeket. Ezzel a gyorsasági pontversenyben 5 pontot, s ezen felül 3 másodperc időjóváírást szerzett, ez végül elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy átvegye a fehér trikót – ami itt ugyebár a legjobb magyar versenyzőt illeti meg.

Mert bár ezúttal jóval tovább engedte a mezőny a szökevénycsoportot, mint egy nappal korábban (előnyük hat és fél perc felett is járt), ezen a szinten ennek ledolgozása sem jelenthet problémát egy ilyen, legfeljebb dimbes-dombosnak mondható útvonalon, így 1.7 km-rel a célvonal előtt gond nélkül be is gyűjtötték a szökevényeket, vagyis együtt érkeztek meg a versenyzők a kanizsai célegyenesbe.

Ahol is volt rá esély, hogy a szerdai győztes Phil Bauhaus duplázzon, ám a németnél ezúttal ketten is gyorsabban bizonyultak: a bora belga sprintere, Jordi Meuus sikerével az összetettben és a gyorsasági pontversenyben is átvette a vezetést, a másodikként beérő olasz Alberto Dainese feljött az összetett negyedik helyére, a csütörtökön két-két hegyi és sprinthajrát is behúzó lengyel Maciej Paterski pedig felállhatott a dobogóra, s a pénteki, veszprémi rajtnál ő áll majd ott a hegyi pontverseny éllovasának járó piros trikóban.

42. TOUR DE HONGRIE
2. szakasz (Balatonfüred–Nagykanizsa, 182.6 km): 
1. Jordi Meeus (belga, Bora-Hansgrohe) 4:03:55, 2. Dainese (olasz, Team DSM) azonos idővel, 3. Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) a. i., ...24. Orosz Gergő (magyar válogatott) a. i. Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Meuus 7:58:03, 2. Bauhaus a. i., 3. Paterski (lengyel, Voster ATS) 6 mp h. A gyorsasági pontverseny állása: 1. Meuus 25 pont, 2. (zöld trikóban) Bauhaus 25, 3. Paterski 13. A hegyi pontverseny állása: 1. (piros trikóban) Maciej Paterski 10, 2. Martin (spanyol, Caja Rural-Seguros) 6, 3. Stosz (lengyel, Voster ATS) 5. A magyarok versenyének állása: 1. (fehér trikóban) Pelikán János (Androni Giocattoli) 7:58:13, 2. Orosz Gergő 4 mp h., 3. Fetter Erik (Eolo-Kometa) 4 mp h. A csapatverseny állása: 1. Trek-Segafredo 23:54:51, 2. Uno-X a. i., 3. Vlaanderen-Baloise a. i.

Következik: 3. szakasz (Veszprém–Tata, 141.9 km)

 

2023.02.22 23:59:08

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem csupán vízhordónak szánják.

2022.12.30 09:25:56

Kerékpár nemzetisport.hu

Legjobb női kerékpárosunk idei „évértékelőjében” a mentális egészség fontosságáról is beszélt.

2022.09.13 23:08:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Magyarországról tekintve a Giro, nemzetközi összehasonlításban a Tour magaslik ki a 2022-es sorból.

2022.08.28 23:39:41

Kerékpár SOMLÓVÁRI DÁVID

NS-VÉLEMÉNY. Valter mostantól mindennap a legjobb versenyzőkkel készülhet.