Tour de Hongrie: Fetter bukott, Bauhaus duplázott Tatánál

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2021.05.14. 18:28
null
Pannonhalma után járt ekkor a mezőny (Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld)
Phil Bauhaus nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros-körverseny harmadik szakaszát, ezzel visszavette az összetett első helyét. Pelikán János maradt a legjobb hazai kerékpáros összetettben.

 

Minden és mindenki rózsaszínbe bújt Valter Attila tiszteletére a Tour de Hongrie karavánjának környékén a pénteki versenynapra: akinek csak volt legalább a rózsaszínhez közelítő árnyalatú ruhadarabja, magára húzta, az összes kísérőautót, díjat, de még a győztesnek járó trófeát is rózsaszín szalagokkal díszítették fel, a magyar válogatott csapatbuszának hátuljára pedig még egy Hajrá, Ati! feliratú rózsaszínű papírlapot is felragasztottak, így ment végig a harmadik, Veszprém és Tata közötti etapon.

Természetesen az útmenti közönség soraiban is megsokasodtak a Valter Attilát éltető üzenetek, lelkes gyermekek önfeledten lengették tábláikat, papírjaikat, magyar zászlóikat nemzeti körversenyünk ugyancsak a világszínvonalhoz közelítő erősségű mezőnyének elhaladtakor – ami persze kölcsönös, hiszen az FDJ történelmet író bringása is üzent haza Magyarországra és a Tour de Hongrie-ra csütörtöki történelmi sikerét követően a kamerák kereszttüzében, élőben, százmilliók szeme láttára.

Egyszóval leírhatatlanul jó érzés, hogy újra van kerékpársportunk.

A Tour de Hongrie harmadik napja ugyanakkor nagyon nem a magyaroké volt. Ha már említettük a szabad kártyával induló válogatottunkat, annak szövetségi kapitánya, Dér Zsolt például kendőzetlen nyíltsággal kritizálta nemzeti együttesünk tagjait eddig mutatott teljesítményük és hozzáállásuk okán egyaránt – szavainak annyi foganatja talán volt, hogy Szöllősi Ferenc személyében legalább egy versenyzőt adott válogatottunk a nap szökésébe.

Az „apátságok napján” a karaván Zircen és Pannonhalmán is áthaladt, előbbinél Szöllősi a szakaszközi sprinthajránál, utóbbinál pedig a hegyi hajránál kaparintott meg egy-egy harmadik helyet zsíros pontokért és másodpercjóváírásokért.

A mezőny végül Tatáig hagyta szökni a csoportot, a célváros előtt aztán begyűjtötték őket, el is indult a helyezkezdés – ebből viszont sajnos egyik legnagyobb összetett esélyesünk, Fetter Erik jött ki rosszul. Az Eolo-Kometa tehetségét valósággal üldözi a balszerencse: tavalyi csúnya edzésbalesete és csigolyatörései után idén kettőzött erővel készült a TdH-ra, erre 4.2 km-rel a cél előtt ismét bukásba keveredett (a magyar bajnok Szarka Gergellyel együtt). Ez azért is dupla pech, mivel 3 km-en kívül történt az esés (ha azon belül történik, automatikusan megkapják az azonos időt a mezőnnyel együtt), így Fetter viszonylag sokat is kapott, ráadásul láthatóan fájdalmai is voltak – ami jó jel, hogy ha szenvedve is, de végül be tudott tekerni a célba, ám összetett álmai ezennel valószínűleg elúsztak.

A vonal előtt 1.2 km-rel aztán újabb bukás történt, amiben viszont már az összetettben vezető Jordi Meuus is érintve volt. A belga így el is veszítette a sárga trikót – az végül visszakerült a nyitó szakaszon győztes német Phil Bauhausra, miután nagyszerű sprintbefutó után lehajrázta a verseny legnagyobb sztárját, a Tour de France-szakaszgyőztes Mike Teunissent. A korábbi TdF-sárga trikós holland a célba száguldást követően először ünnepelt, ám a célfotó során egyértelművé vált, hogy ha centiméterekkel is, de 3:17 órás tekerés után Bauhaus ünnepelhet, aki így duplázni tudott az idei Magyar körversenyen.

42. TOUR DE HONGRIE
3. szakasz (Veszprém–Tata, 141.9 km):
1. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) 3:17:30, 2. Teunissen (holland, Jumbo-Visma) azonos idővel, 3. Wright (brit, Bahrain-Victorious) a. i., …16. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i. Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Bauhaus 11:15:23, 2. Meuus (belga, Bora-Hansgrohe) 10 másodperc hátrány, 3. Stosz (lengyel, Voster ATS) 15 mp h. A gyorsasági pontverseny állása: 1. Bauhaus 40 pont, 2. (zöld trikóban) Meuus 25, 2. Stosz 15. A hegyi pontverseny állása: 1. (piros trikóban) Maciej Paterski (lengyel, Vostre ATS) 15, 2. Stosz 13, 3. Martín (spanyol, Caja Rural-Seguros) 7. A magyarok versenyének állása: 1. (fehér trikóban) Pelikán János (Androni Giocattoli) 11:15:43, 2. Szöllősi Ferenc (magyar válogatott) 3 mp h., 3. Orosz Gergő (magyar válogatott) 4 mp h.
Következik: 4. szakasz (Balassagyarmat–Gyöngyös-Kékestető, 202 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik