Multisport Eb, pályakerékpár: Szalontay a negyeddöntőig jutott

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2022.08.13. 21:59
null
Szalontay Sándor a negyeddöntőben búcsúzott (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Szalontay Sándor a negyeddöntőben búcsúzott sprintben, míg Orosz Gergő nem fejezte be a scratch versenyszámot a müncheni multisport Európa-bajnokságon, a pályakerékpárosok szombati versenynapján.

A 23 éves Orosz scratch-ben kezdte meg szereplését a müncheni velodromban, és a 15 kilométeres táv felénél szállt ki. A dobogó felső fokára a két kör előnyt kidolgozó portugál Iúri Leitao állhatott fel, aki 2020 után másodszor nyert ebben a számban.

A sprint délelőtti kvalifikációjában a 32 éves Szalontay 9.870 másodpercet tekert, csakúgy, mint délutáni litván ellenfele, a számban két éve Eb-bronzérmes Vasilijus Lendel. Kettejük párharcában hátulról korán indított, és ezt végig is tudta vinni, így a nyolc közé jutott. Előzetesen Princzinger Péter, az MKSZ elnöke úgy fogalmazott, örülne egy ilyen eredménynek.

Az egyik fél második győzelméig tartó negyeddöntőben a selejtezőt 9.604 másodperccel az élen záró Jack Carlin várt rá. A tokiói olimpián csapatban ezüst-, egyéniben bronzérmes brit az első futamban hátulról indulva bizonyult gyorsabbnak. A lassabb, taktikusabb második felvonásban Carlin indult elölről, és bár Szalontay a szélárnyékában tudott maradni, megelőznie nem sikerült ellenfelét, ezzel a brit lépett tovább az elődöntőbe.

A nőknél két korai bukás miatt felfüggesztették a kieséses versenyt a pálya javítása és Letizia Paternoster mintegy negyedórás ápolása miatt. A világbajnok olaszt hordágyon, eltakarva vitték le a pályáról. A jelentős csúszással folytatott számot a belga Lotte Kopecky nyerte.

Az 500 méteres időfutamban Emma Hinze győzött, és német siker született az egyéni üldözőversenyben is, ahol a csapatban együtt diadalmaskodó Lisa Brennauer és Mieke Kröger közül utóbbi kerekedett világbajnok és címvédő honfitársa fölé. Az országúton időfutamban világbajnok, pályán olimpiai, világ- és Európa-bajnok 34 esztendős Brennauer a kontinensviadallal zárja pályafutását.

A férfiaknál is német nyakba került az arany ebben a számban: a 20 éves Nicolas Heinrich ünnepelhetett.

MULTISPORT EB, MÜNCHEN
PÁLYAKERÉKPÁR
Férfiak
Scratch
Európa-bajnok:
Iúri Leitao (Portugália)
2. Moritz Malcharek (Németország)
3. Roy Eefting (Hollandia)
Orosz Gergő nem fejezte be a versenyt

Egyéni üldözéses verseny
Európa-bajnok:
Nicolas Heinrich (Németország)
2. Davide Plebani (Olaszország)
3. Manlio Moro (Olaszország)

Nők
500 m-es időfutam
Európa-bajnok:
Emma Hinze (Németország) 32.668 mp
2. Olena Sztarikova (Ukrajna) 33.403
3. Miriam Vece (Olaszország) 33.434

Kieséses verseny
Európa-bajnok:
Lotte Kopecky (Belgium)
2. Pfeiffer Georgi (Nagy-Britannia)
3. Mylene de Zoete (Hollandia)

Egyéni üldözéses verseny
Európa-bajnok:
Mieke Kröger (Németország)
2. Lisa Brennauer (Németország)
3. Vittoria Guazzini (Olaszország)

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Münchenből Pozsonyi Szilárd tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik