MTI/B. D. K.
2023.09.18 10:05 Frissítve: 2023.09.18 11:16

Kerékpár: Valter következő feladata, hogy a kiemelt versenyzők közé kerüljön – Eisenkrammer

Fantasztikus induló év volt az idei Valter Attilának a Jumbo-Visma kerékpáros csapatánál, és ezután az lesz a feladata, hogy a kiemelt versenyzők közé kerüljön Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője szerint.

Valter Attila (balra) Vingegaard-ral örül (Fotó: Getty Images)

 

Eisenkrammer az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában hétfőn reggel azzal kezdte a TdH-t 2020-ban megnyerő, 25 éves magyar kerékpáros méltatását, hogy „minden elképzelést felülmúl”, amit az elmúlt hónapokban véghezvitt. Úgy vélekedett, hogy a Jumbo edzőtáborából egy másik Valter Attila jött ki, tavasszal komoly feladatok vártak rá, melyeket jól oldott meg, lehetőséget kapott csapatától arra, hogy megmutassa, mit tud.

Emlékeztetett rá, a holland csapatnál az idény elején az volt az első számú cél, hogy a három háromhetes körversenyt megnyerjék, és a történelmi bravúr össze is jött: a szlovén Primoz Roglic a Giro d'Italián diadalmaskodott, a dán Jonas Vingegaard megvédte címét a Tour de France-on, a Vuelta a Espanán pedig a segítőként indult amerikai Sepp Kuss győzött – korántsem mellesleg Vingegaard lett a második, Roglic a harmadik. Utóbbi sikerből Valter Attila is tevékenyen kivette a részét.

Eisenkrammer Károly azt mondta, az év elején még úgy tűnt, hogy Valter Attilának – akinek 2025-ig szól a szerződése – nem lesz helye az egyik nagy körversenyen induló sorban sem, év közben alakultak úgy a teljesítményei és a versenyek, hogy kapott lehetőséget a bizonyításra a spanyolországi viadalon. Megjegyezte, annak, hogy a 22. lett, kisebb jelentősége van, mint annak, hogy megtette, amit vártak tőle.

„A kerékpársportban ezt egy kicsit másképpen nézzük. Szinte teljesen mindegy, hogy egy szakaszon három vagy harminchárom percet kap, ha a feladatát elvégezte, akkor megdicsérik, és boldog a csapat” – mondta, kiemelve, hogy elvégezte a feladatát, ráadásul nem egy, hanem három embert kellett segíteni.

„A világ legerősebb csapatában van, itt a legnehezebb feladat első embernek lenni. Neki az a feladata, hogy az első, kiemelt versenyzők közé kerüljön” – fogalmazta meg a következő célt Eisenkrammer, aki szerint ez történhet úgy, hogy tovább fejlődik, a csapat vezetői pedig látják, hogy rá lehet akasztani azt a terhet, amit egy első számú kerekesnek viselnie kell, de úgy is, hogy a sztárok közül egyesek eligazolnak, ami egyébként „komoly belső feszültséget oszlathatna el”.

„Alapvetően őt nem segítőnek igazolták, azért vitték oda, mert látják azt a lehetőséget benne, hogy vele versenyt lehet nyerni. Nyilván nem azonnal. Ez az év fantasztikus induló év volt a csapatnál. Bekerült egy olyan közegbe, ahol a világ legjobbjai között is kellett tudni segíteni, és ezt megugrotta hibátlanul. A következő év dönti el, hogy a Jumbo rá osztja-e ezt a terhet, remélem, hogy igen – fogalmazott, majd úgy folytatta, nem csak a háromhetes versenyek léteznek. – Nagyon sok lehetőség van a kerékpársportban kiemelkedő eredményt elérni, akár többnapos versenyeken is. Attilának éppen ezek fekszenek, ahol hegy is van és időfutam is.”

2023.10.28 00:10:48

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egy hónap alatt megtett 920 kilométer során tizenháromszor töltöttem az energiacellákat, az áramtankolás pedig – ha jól bogarásztam a számlát – 420 forintot vett ki a pénztárcámból... És... Ennyi!

2023.10.24 13:45:25

Kerékpár nemzetisport.hu

A kerékpárral történő munkába járás kiváló módja a környezetbarát közlekedésnek is. (x)

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.