MTI/B. D. K.
2023.11.21 15:18 Frissítve: 2023.11.21 15:23

Kerékpár: először beszélt részletesen doppingolásról a Tour-győztes Jan Ullrich

Első alkalommal beszélt részletesen az 1990-es és a 2000-es években a kerékpársportot átható doppingolásról a Stern magazinnak adott interjúban Jan Ullrich, aki 1997-ben az első és máig egyetlen német győztese lett a Tour de France országúti körversenynek.

Jan Ullrich (Fotó: Getty Images, archív)

 

„Nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy széles körben elterjedt a tiltott szerek használata. Azt mondták, jó vagy, óriási tehetség, és nagy odaadással edzel, így minden megvan benned, ami a sikerhez kell. De ha fel akarsz kerülni a csúcsra, akkor részt kell venned ebben” – fogalmazott a most 49 éves Jan Ullrich a hétfőn megjelent interjúban, amelyben ugyanakkor nem ismerte el nyíltan, hogy ő maga doppingolt volna.

„Abban az időben az volt az általánosan elterjedt nézet, hogy segítség nélkül olyan feladat eredményt elérni a profi kerékpársportban, mint egy késsel részt venni egy pisztolypárbajban” – mondta a bringás, aki szerint akkoriban versenyzőként teljesen normálisnak érezték a történteket.

„Az alapelv a következő volt: ha nem csinálod, akkor hogyan akarsz túlélni egy versenyt? Abban az esetben úgy tekersz a mezőnyben, hogy tisztában vagy vele, te vagy az egyik azok közül, akik nem szedtek be semmit, éppen ezért semmi esélyed nincs a többiek ellen” – emlékezett vissza.

Ullrich szerződését 2006-ban az akkori csapata, a T-Mobile felbontotta, miután a német versenyző nem tudta magát hitelt érdemlően tisztázni az őt ért doppingvádak alól. A bringást azzal is vádolták, hogy ügyfele volt a doppingdoktornak is nevezett spanyol orvosnak, Eufemiano Fuentesnek. Ennek nyomán 2012-ben a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) két évre eltiltotta.

A 2006-os és az utána következő évben Ullrich nem nyilatkozott a doppingügyekben, akkor úgy fogalmazott, nem akar „áruló" lenni. A 2007-es évben nyomozást indítottak ellene.

„Az ügyvédeim azt tanácsolták, hogy maradjak csendben. Követtem az utasításaikat, de hosszú ideig szenvedtem a következményektől” – ismerte el most a német kerékpáros, aki 2007 februárjában vonult vissza, 2013-ban pedig elismerte, hogy átesett Fuentes kezelésein.

Ullrich az 1997-es Tour de France-diadala mellett 1999-ben megnyerte a Vuelta a Espanát is, 2000-ben pedig olimpiai bajnok lett mezőnyversenyben, míg időfutamban kétszeres világbajnok volt.

2023.10.28 00:10:48

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egy hónap alatt megtett 920 kilométer során tizenháromszor töltöttem az energiacellákat, az áramtankolás pedig – ha jól bogarásztam a számlát – 420 forintot vett ki a pénztárcámból... És... Ennyi!

2023.10.24 13:45:25

Kerékpár nemzetisport.hu

A kerékpárral történő munkába járás kiváló módja a környezetbarát közlekedésnek is. (x)

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.