Kerékpár: busznak ütközött, meg kell műteni Egan Bernalt

Vágólapra másolva!
2022.01.24. 22:53
null
Bernal (balra a földön) és a busz behorpadt hátulja (Fotó: twitter.com/chasquidep)
Az olasz országúti kerékpáros-körverseny, a Giro d'Italia címvédője, a kolumbiai Egan Bernal hazájában edzés közben egy menetrend szerinti, álló, az útra belógó busznak ütközött. A 25 éves kerékpárost a balesetet követően egy bogotái kórházba szállították, csapata szerint állapota stabil és folyamatosan eszméleténél volt, ugyanakkor képviselője arról számolt be, hogy a térdkalácsa, vagy a combcsontja is eltörhetett az első gyors vizsgálatok alapján.

A 2019-es Tour de France-on és a 2021-es Giro d'Italián is összetett győzelmet arató kolumbiai kiválóság helyi idő szerint hétfő reggel ütközött a forgalmi sávba belógva álló, menetrend szerinti busszal. A balesetről beszámoló cyclingnews szakportálon megjelent a közösségi médiában terjedő, egy, az ütközés után készült fotó, amelyen jól láthatóan behorpadt a busz hátulja, míg Bernal a földön fekszik a hátán.

A sportolót egy bogotái kórházba szállították, s csapata, az Ineos Grenadiers közlése szerint Bernal folyamatosan eszméleténél volt a balesetet követően, állapota pedig stabil. Ezt támasztják alá egybehangzó kolumbiai sajtóértesülések is, amelyek arról szólnak, hogy Bernal állapota nem súlyos.

Hétfőn kora este aztán a kerékpáros képviselője, Xiomara Guerrero elmondta, az első gyors vizsgálatok alapján egyelőre nem lehet kizárni, hogy Bernal térdkalácsa és/vagy combcsontja tört el a balesetben.

Mindenesetre ha a kerékpáros képviselőjének igaza van, és valóban eltörött Bernal térde vagy combcsontja, úgy legalábbis kérdéses, hogy ott lehet-e a február 10-én kezdődő Tour de la Provence rajtján, ahol korábbi tervei szerint az idei idényét kezdte volna, amelynek csúcsát számára a Tour de France-on való indulás jelenti.

FRISSÍTÉS, 22.30

Az első alaposabb vizsgálatok során kiderült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben súlyosabb sérüléseket is elszenvedett Bernal: a klinika közleménye szerint „nyaki csigolya- és mellkasi trauma, mozgásszervi és az alsó végtagok traumája érte a sportolót. Az első vizsgálatok alapján a sérüléseit műteni kell, amire az elkövetkező órákban sort is kerítünk” – áll a 25 éves kerékpárost kezelő intézmény közleményében.

Közben a helyi rendőrség is megszólalt az ügyben: a testület szerint az út szélén lehúzódva álló buszt társai könnyedén kikerülték, de Bernal egyszerűen nem vette észre, így nekicsapódott a hátuljának.

Az első vizsgálatok eredményeinek tükrében gyakorlatilag kizárható, hogy Bernal ott legyen a február 10-i Tour de la Provence rajtján, sőt, jelenleg az is kérdéses, hogy a Tour de France-on elindulhat-e, bár a visszatérésének lehetséges időpontjáról csak később lehet érdemben beszélni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik