Giro: Valter megtartotta a fehér trikót! Feljött a negyedik helyre

Vágólapra másolva!
2021.05.12. 17:51
null
Valter Attila megtartotta a fehér trikót (Fotó: AFP)
Valter Attila a mezőnnyel azonos idővel, hivatalosan a 78. helyen ért célba a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny ötödik szakaszán, összetettben ezzel egy helyet előrelépett, s már a negyedik, ráadásul a fehér trikót is megőrizte. A másik magyar, Dina Márton a 136. lett.

 

Ahogyan arról kedden beszámoltunk, Valter Attila óriási versenyzéssel a hatodik helyen zárta a Giro negyedik szakaszát, így összetettben feljött az ötödik helyre, illetve élre állt a legjobb 25 éven alulinak járó – fehér trikóért zajló – különversenyben.

Szerdán Modenából rajtolt a mezőny, amely a 177 kilométeres táv megtétele után Cattolicában ért célba.

Óriási sprintet követően az ausztrál Caleb Ewan győzött, Giacomo Nozzolo a második, míg Elia Viviani a harmadik lett. A mezőnnyel együtt ért célba Valter Attila is, aki hivatalosan – azonos idővel – a 78. lett. A magyar kerékpáros megtartotta a fehér trikót, az összetettben pedig egy pozíciót előrelépve már a negyedik.

„Reméltem, hogy könnyebb nap lesz, viszont a végére elég kemény lett. Nem a lábak miatt, hanem mert brutális stressz volt a mezőnyben, ami mentálisan kimerítő. Kicsit befújt a szél és mindenki elöl akart lenni. Mintha sprintbefutót vártuk volna száz kilométeren keresztül, aztán ez csak egyre fokozódott a vége fele. Volt egy pár bukás, ha jól tudom kulcscsonttörés is. De örülök nagyon, hogy megint a fehér trikóban indulhatok. Szuper volt benne tekerni, úgy éreztem, hogy másképp viszonyulnak hozzám a mezőnyben” – értékelt Valter.

Mint megírtuk, magyar kerekes háromhetes viadalon még sosem viselhetett megkülönböztető trikót. Az eddigi legjobb eredmény nem időfutamon – éppen a tavalyi Girón Valter révén – egy 9. hely volt Grand Tour-szakaszon.

A tegnapelőtt bukó Manuel Belletti szerdán a 9. pozícióban, csapattársa, Dina Márton a 136. helyen zárta a szakaszt. A mai napról Dina elmondta, hogy igazából elég könnyű volt: „Sprintszakasz volt, és a sprinterek minden alkalmat meg akarnak ragadni. Két óráig elég lazán mentünk, utána elkezdett fújni a szél, és kicsit stresszes lett mindenki, de nem volt nehéz az etap, sőt kifejezetten pihenős volt, amihez én ma olyan sokat nem is tudtam hozzátenni. A holnap már komoly lesz, úgymond elkezdődik rendesen a Giro, az összetettért folyó harc.”

A hajrában óriásit bukott a körverseny egyik nagy esélyese, Mikel Landa, aki csapata, a Bahrain-Victorious első számú kerékpárosának számít. Cikkünk írásakor az állapotáról még nem érkezett információ.

Csütörtökön nehezebb feladat vár a kerékpárosokra, akiknek hegyi befutóra kell készülniük a Grotte di Frasassi és Ascoli Piceno között zajló 160 kilométeres szakasz végén.

5. SZAKASZ, MODENA–CATTOLICA, 177 KM
1. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) 4:07:01 óra
2. Giacomo Nizzolo (Team Qhubeka ASSOS) azonos idővel
3. Elia Viviani (Cofidis) a. i.
4. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) a. i.
5. Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) a. i.

78. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.


136. Dina Márton (EOLO-Kometa) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. De Marchi 17:57:45
2. Vervaeke 43 mp h.
3. Oliveira 48 mp h.
4. Valter 1 p h.
5. Edet 1:15 p h.

86. Dina 18:45 p h.

A 25 ÉVEN ALULIAK ÉLCSOPORTJA
1. Valter 17:58:45
2. Vlaszov 24 mp h.
3. Evenepoel 28 mp h.
4. Bernal 39 mp h.
5. Martínez 1:10 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik