Giro: újabb olasz szakaszsiker; Valter a 15. az összetettben

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2021.05.27. 17:36
null
Alberto Bettiol szállította az ötödik olasz szakaszgyőzelmet a 2021-es Girón (Fotó: AFP)
Az olasz Alberto Bettiol (EF Education-Nippo) nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny 18. szakaszát. Az összetett élmezőnyében egyetlen változás történt: Giulio Ciccone feladta a versenyt (ma már rajthoz sem állt), így Valter Attila (Groupama-FDJ) egy helyet előrelépve a 15. helyen áll.

A szerdai nehéz hegyi szakasz után csütörtökön a 2021-es körverseny leghosszabb etapja várt a mezőnyre: Rovereto és Stradella között 231 kilométert teljesítettek a versenyzők.

A rajtnál az összetett 10. helyén álló Giulio Ciccone, valamint az előzetesen az egyik legnagyobb esélyesnek tartott, összetettben azonban csak a 27. pozíciót elfoglaló Remco Evenepoel sem volt már ott, a tegnapi bukásuk után mind a ketten feladták a versenyt – így a Valter Attila összetettben egy helyet előrelépett, s mivel a főmezőnnyel együtt ért célba, jelenleg a 15. helyen áll.

Maga a szakasz sok izgalmat nem tartogatott, ahogy az várható volt egy nagyobb, 23 fős szökés alakult ki, míg az Ineos vezette főmezőnyben teljes volt a nyugalom: az esélyesek az utolsó etapokra pihentek rá, míg a sprinterek csapatai sem erőltették a szökevénycsoport elkapását.

A sokáig teljesen sík szakasz végén három kategorizálatlan, valamint egy negyedik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, s ahogy nőtt a szökevények előnye, és közeledett a szakasz vége, egyre több támadás történt a szökevénycsoporton belül. Az egyik legígéretesebb Rémi Cavagna akciója volt, hat kilométerrel a vége előtt azonban Alberto Bettiol utolérte, és azonnal meg is előzte – ez döntőnek bizonyult, az EF Education-Nippo versenyzője nyerte meg az etapot.

Összességében ez már az ötödik olasz szakaszgyőzelem volt a 2021-es Girón, valamint a tizedik szökésből elért etapsiker.

Valter Attila és Dina Márton afőmezőnnyel együtt, 23 és fél perces hátránnyal ért célba.

„Az biztos, hogy ez mindenkinek nehéz szakasz volt. Jó hosszú, és a vége nem volt egyszerű. Nehezen ment el az elmenés, de szerencsére ketten is benne voltak a csapatból. Mi a mezőnnyel jöttünk, Fortunatót próbáltuk segíteni. 231 km után most azért nem olyan jók a lábaim, kiderül, hogy mennyit tudtam tartalékolni – mondta a Nemzeti Sportnak adott értékelésében Dina Márton, aki azt is elárulta, hogy a Giro d’Italia alatt nincs külön reggeli és ebéd. – Minden szakasz előtt három-három és fél órával eszünk, ez egyben a reggeli és az ebéd is. Ekkor választhatunk tészta, rizs, omlett, húsok, különböző lekvárok, illetve mogyoróvaj között. Én mindig eszem egy tál gyümölcsös zabkását is.”

A szakasz összefoglalója:

Pénteken az Abbiategrasso és Alpe di Mera közötti 166 kilométeres nehéz hegyi szakasz vár a mezőnyre.

GIRO D'ITALIA
18. SZAKASZ, ROVERETO–STRADELLA, 231 KM
1. Alberto Bettiol (olasz, EF Education-Nippo) 5:14:43 óra
2. Simone Consonni (olasz, Cofidis) 17 másodperc hátrány
3. Nicholas Roche (ír, DSM) azonos idővel
4. Nikias Arndt (német, DSM) a. i.
5. Diego Ulissi (olasz, UAE-Team Emirates) a. i.

56. Valter Attila (Groupama-FDJ) 23:30 perc h.

87. Dina Márton (Eolo Kometa) a. i.

Teljes eredménysor itt!

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 77:10:18 óra
2. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 2:21 p h.
3. Simon Yates (brit, Team Bikeexchange) 3:23 p h.
4. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) 6:03 p h.
5. Hugh Carthy (brit, EF Education-Nippo) 6:09 p h.

15. Valter 35:12 p h.

99. Dina 3:13:59 ó h.

Teljes eredménysor itt!

A 25 ÉVEN ALULIAK ÉLCSOPORTJA
1. Bernal 77:10:18 óra
2. Vlaszov 4:18 p h.
3. Daniel Martínez (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 7:17 p h.
4. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick Step) 8:45 p h.
5. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) 9:18 p h.
6. Valter 35:12 p h.

29. Dina 3:13:59 ó h.

Teljes eredménysor itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik