H. Á.
2023.05.17 17:27 Frissítve: 2023.05.17 18:19

Giro: Ackermann célfotóval győzött a bukásokkal tarkított 11. etapon

Az olasz kerékpáros-körverseny, a Giro d’Italia 11., Camaiore és Tortona közötti, 219 kilométer hosszú szakaszán – amely az idei viadal leghosszabbja – bukás miatt feladta az összetettben harmadik Tao Geoghegan Hart, míg az etapot mezőnyhajrá után célfotóval nyerte meg a német Pascal Ackermann, a sprinterek különversenyét vezető Jonathan Milan előtt.

 

Ackermann (jobbra) és Milan is ünnepelt a célban (Fotó: Getty Images)

Egészen drámai hírrel indult a szerdai etap, a Soudal Quick-Step csapata ugyanis bejelentette, hogy az összetett első helyéről vasárnap koronavírus-fertőzés miatt visszalépő Remco Evenepoel után további négy (!) versenyzője szintén pozitív COVID-teszteredmény után nem áll rajthoz, így az istállót mindössze hárman képviselték a startnál. Ráadásul rajtuk kívül még négy további kerekes sem volt ott a camaiorei rajtnál, vagyis már 34 kerékpáros adta fel az idei viadalt – csak az elmúlt két szakaszhoz kapcsolódóan 23-an, köztük az egyetlen magyar résztvevő, Fetter Erik.

Ráadásul ez a 34-es szám a szerdai szakaszon sajnos tovább nőtt, amikor szűk 70 kilométerrel a vége előtt, egy lejtmenetben az összetettben mindössze 5 másodperc hátránnyal a harmadik helyen álló, 2020-as győztes brit Tao Geoghegan Hart és csapatából, az Ineosból még négyen, köztük a rózsaszín trikós Geraint Thomas, valamint az összetettben második, nagy esélyesnek tartott Primoz Roglic is elestek, miután az UAE-s Alessandro Covi elcsúszott előttük. 

Geoghegan Harton kívül a többiek folytatni tudták, ám a brit a földön maradt, s hordágyon mentőbe tették, majd kórházba szállították. Néhány perccel később újabb versenyző volt kénytelen feladni, a movistaros spanyol Oscar Rodríguez egy kanyarban lesodródott az útról, nekiütközött egy KRESZ-táblának, végül a mögötte lévő házfalba csapódott – ő is feladta a viadalt.

Ami a verseny érdemi részét illeti: hamar kialakult egy hatfős szökés, amelyet majdnem öt percre is elengedett a mezőny, de végig kontroll alatt tartották a szökevényeket, akik az utolsó hegyi hajrá után szépen visszaszivárogtak a főmezőnybe, az utolsó mohikánt, Laurenz Rexet öt kilométerrel a cél előtt fogta be a peloton. 

A hajrára készülődve két és fél kilométerrel a célvonal előtt újabb esés borzolta a kedélyeket, majd eggyel a vége előtt megint egy bukás történt, amelybe belekeveredett a fő esélyes sprinterek közül Fernando Gaviria is, aki betekert ugyan a célba, de azonnal vitték is röntgenre, a bal karját ugyanis nem nagyon tudta mozgatni...

A sprintre Pascal Ackermann kapott remek felvezetést, s nagyot hajrázott a ciklámen trikós Jonathan Milan is, ám a célfotó végül előbbit hozta ki győztesnek, a harmadik pedig Mark Cavendish lett.

KERÉKPÁR
GIRO D'ITALIA

11. SZAKASZ (Camaiore–Tortona, 219 km)
1. Pascal Ackermann (német, UAE) 5:09:02
2. Jonathan Milan (olasz, Bahrain) azonos idővel
3. Mark Cavendish (brit, Astana) a. i.

ÖSSZETETT
1. Geraint Thomas (brit, Ineos) 39:26:33
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 2 mp h.
3. Joao Almeida (portugál, UAE) 22 mp h.

Csütörtökön a Bra és Rivoli közötti 179 kilométer vár a kerékpárosokra. Az olasz körverseny jövő vasárnap Rómában zárul.

2023.10.28 00:10:48

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egy hónap alatt megtett 920 kilométer során tizenháromszor töltöttem az energiacellákat, az áramtankolás pedig – ha jól bogarásztam a számlát – 420 forintot vett ki a pénztárcámból... És... Ennyi!

2023.10.24 13:45:25

Kerékpár nemzetisport.hu

A kerékpárral történő munkába járás kiváló módja a környezetbarát közlekedésnek is. (x)

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.