H. Á. 2021.11.06 15:57 Frissítve: 2021.11.06 17:07

Cyclocross: Vas Blanka Európa-bajnoki ezüstérmes!

Vas Blanka a második helyen zárt a hollandiai Wijsterben rendezett cyclocross Európa-bajnokság felnőtt női versenyében. Az első helyet a hazai pályán szereplő világbajnoki címvédő Lucinda Brand szerezte meg, a 20 éves magyar lány mögött a szintén holland Yara Kastelijn lett a bronzérmes.

Vas Blankát (24) az első körben még öt holland üldözte (Fotó: Getty Images)

 

Vas Blanka öt hollanddal – köztük a világbajnoki címvédő Lucinda Branddal együtt az első sorból vághatott neki a versenynek, s pillanatokon belül az élre állt. Az első körben a magyar lány hátát nézte a hazai ötösfogat, miközben a mezőny hamar 10-15 másodperces hátrányba került.

A második kör elején Vas az élről kiment a depóba kerékpárt cserélni, s így tett az ötből négy üldözője is, csupán Brand maradt kint a pályán, vagyis átvette a vezetést, s fokozatosan növelni is tudta az előnyét. A második kör végén 14, a harmadik végén 24 másodperc volt az előnye a világbajnoknak – s közben a magyar lány szép csendben leszakította magáról a négy hollandból a 2018-as Európa–bajnokot Annemarie Worstot, valamint az idei világbajnokság bronzérmesét, Denise Betsemát. A negyedik kör elején aztán Brand is kerékpárt cserélt, de Vas – és a szintén a depóba látogató Eb-cívmédő Ceylin Del Carmen Alvarado, valamint Yara Kastelijn – nem tudott közelebb zárkózni az élen már bő fél perc előnnyel tekerő hollandra.

Az ötödik kör elején aztán a célegyenes kijáratánál lévő hatalmas sártengeren – ahol addig is futva, a vállukon vitték át a kerékpárt a versenyzők – Kastelijn lefutotta Vast, aki tolta a bringáját, s néhány másodpercre meglépett a magyartól, de a kör felénél Vas már ismét ott lihegett a holland nyakán, sőt, vissza is vette a második helyét.

A hatodik körre már elég egyértelművé vált, hogy az 50 másodperccel vezető Brandtól nem lehet elvenni a győzelmet, miközben úgy tűnt, Alvardo kiiratkozik a dobogóért folytatott harcból, hiszen Vasék elkezdték leszakítani magukról. A kör közepén egy újabb saras részen, amit ismét futva teljesítettek a hölgyek, Kastelijn megint lefutotta Vast, ám a kör végén már ismét ő volt a második, s az utolsó körre Alvarado is visszaért rájuk, így rövid ideig ismét háromszereplőssé vált az ezüstért folytatott verseny. Rövid ideig, a dominikai születésű 23 éves holland ugyanis az egyik kanyarban nagyot esett, s a versenyt ugyan folytatni tudta, végleg lemaradt Vasékról.

A magyar lány az utolsó körben megpróbált előnyt gyűjteni a futós részekre, s hat másodperccel is a holland előtt volt már – amikor Brand a világbajnoki cím mellé az Eb–címet is begyűjtve áthaladt a célvonalon. A cél előtti utolsó métereket macskakövön tették, s úgy tűnt Kastelijn nagy tempóval érkezik, Vasra, végül a magyar lány 56 másodperccel Brand mögött, de hattal üldözője előtt ért célba, s ezzel Európa–bajnoki ezüstérmet szerzett!

Vas Blanka fantasztikus hetet tudhat maga mögött, múlt vasárnap megnyerte pályafutása első világkupa-futamát a belgiumi Overijsében, hétfőn harmadik lett a legendás Koppenberg emelkedőjén rendezett futamot, s a mai ezüsttel tette teljessé az éremkollekcióját.

CYCLOCROSS EB
NŐK

1. Lucinda Brand (holland) 48:22 perc
2. Vas Blanka 56 másodperc hátrány
3. Yara Kastelijn (holland) 1:02 perc hátrány

2022.05.09 19:34:16

Kerékpár ŐRI B. PÉTER

ALAPVONAL. Az eufória, hogy itt lehetek, láthatom élőben a világ legjobb kerékpározóit, mindent felülírt. Mert különben nem nagyon érthető, mi a csuda jó abban, hogy ott állsz a tömegben, bizony lökdösődnöd is kell, néhány másodpercre látod a bringásokat, szinte semmit információd sincs, ez azonban egyáltalán nem érdekel, ott vagy, jó értelemben véve őrjöngsz, tapsolsz, kiabálsz.

2022.05.03 10:58:02

Kerékpár nemzetisport.hu

A Magyar körverseny történetének eddigi legerősebb mezőnye sorakozik rajthoz a május 11-én kezdődő ötnapos viadalon. (x)

2022.05.06 13:20:54

Kerékpár CS. M., R. P., GY. F.

A holland kerekes óriási hajrával ért fel elsőként a Visegrádi várhoz. Fetter a 112., Peák a 167. lett.

2022.05.05 23:44:25

Kerékpár THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A három nap többet adhat rólunk a világnak, mint száz oldal a bedekkerben.