T. N. 2022.07.01 17:51 Frissítve: 2022.07.01 18:00

Csupasport: Nehéz időszakon vagyok túl – Gönczy Gergő

Súlyos baleset árnyékolta be a június végén Pannonhalmán megrendezett felnőtt országúti kerékpáros országos bajnokságot. Egy figyelmetlen autós hirtelen bekanyarodott a pályára a szökevénycsoport elé, amelyből Gönczy Gergő sérült meg legsúlyosabban. Az Epronex Hungary 25 éves bringásának többek között eltört a kulcscsontja, de arc- és lábsérülést is szenvedett.


– Nincsenek könnyű napok a háta mögött...
– Valóban nehéz időszakon vagyok túl, de összességében egész jól tartom magam – mondta a Csupasportnak a dietetikus diplomával rendelkező Gönczy Gergő.

– A balesetig hogyan alakult a verseny?
– Pont úgy, ahogy a csapatunk szerette volna. Sikerült mozgatni a mezőnyt, az volt az előzetes tervünk, hogy három emberünk legyen elmenésben, ez sikerült is, hiszen volt olyan szituáció, amikor mások mellett hárman voltunk elöl. Egyszer elég nagyra hízott a szökevénycsoport, ám olyan tempóval haladtunk, hogy kezdett elolvadni, végül öten maradtunk. A véglegesnek tűnő csoport a második-harmadik körben alakult ki, nagy erőfeszítések árán sikerült elszakadni. Amikor ráfordultunk a negyedik körre, akkor következett be a baleset. Odáig egészen biztatóan alakult a szökés. Akiknek beleszólásuk volt, hogy kontrollálják az elmenést, gondolok itt a profikra, Valter Attilára, Dina Mártonra, Peák Barnabásra és Fetter Erikre, rájuk nagyobb munka hárult, ám közben úgy éreztem, hogy kisebb fejetlenség alakult ki. Sokat változott az előnyünk, ebből sejtettük, hogy hátul is nagyon kell menni, és nincs nagy egyetértés, mennyire engedjenek el minket, vagy elengedjenek-e egyáltalán. Próbálkoztak elmenéssel a hátul maradt versenyzők, ezzel nyomás alatt tartották a profikat. A mi csapatunknak a tervek szerint alakult a verseny.

– Hogy történhet meg, hogy a felnőtt kerékpáros országos bajnokságon behajt egy autó a pályára, és elüti a szökevénycsoportot?
– Láttuk, hogy van egy busz a pályán, ám szerencsére beállították egy buszmegállóba, így nem akadályozott a haladásban. A következő akadály az autó volt, amely a balesetet okozta. Egy rendőr utasította a vezetőt, hogy maradjon az út szélén és engedjen el minket, de amikor a rendőr továbbhaladt, az autó is megindult. Ezen még nem lepődtünk meg, mert sajnos ez gyakran előfordul itthon, mondván, ha a rendőr már nem látja, továbbmegy az autó a versenypályán. Gondoltuk, megelőzzük, és nem történik semmi extra. Aztán bekövetkezett a baj. Az autó sofőrje nem figyelt eléggé, sőt nem is tudom egyáltalán, mit észlelt abból, amit mondott neki a rendőr. Az lett volna a feladata, hogy húzódjon le, és ne csináljon semmit. Amikor elkezdtük előzni az autót, átvágott az út bal oldalára, és megpróbált bekanyarodni egy utcába. Négyen azonnal telibe találtuk oldalról, az ötödik versenyző szerencsére elkerülte az ütközést. Eleve nem kellett volna beengedni az autót a versenypályára, ez felveti a szervezők felelősségét, és azt, hogy milyen biztonsági személyzetet bíztak meg. Továbbá kérdés, a biztonsági személyzet embere miért engedte be a kimondott utasítással ellentétben? Útzár volt, érkezett a mezőny – nem értem. Előttünk három perccel mentek a rendőrök, a felvezető autó, érzékelhette volna a polgárőr, hogy nem szabad már senkit beengedni. Ennek ellenére mégis bekeveredett az autó a pályára, aminek meg is lett a súlyos következménye.

A teljes interjút elolvashatja a csupasport.hu weboldalon.

2022.07.12 14:15:12

Kerékpár MTI/D. S. B.

A norvég Vegard Stake Laengen után az új-zélandi George Bennett is elkapta a fertőzést, hatfősre csökkent az UAE.

2022.07.05 08:42:22

Kerékpár PIETSCH TIBOR, SZABÓ MIKLÓS (FOTÓ)

„Mindig a leggyorsabban akarok felérni a csúcsra, mert így kevesebb ideig érzem a fájdalmat…”

2022.06.29 17:52:45

Kerékpár H. Á.

A francia országúti kerékpáros körverseny menetrendje, programja, a szakaszok útvonala, győztesei.

2022.05.09 19:34:16

Kerékpár ŐRI B. PÉTER

ALAPVONAL. Az eufória, hogy itt lehetek, láthatom élőben a világ legjobb kerékpározóit, mindent felülírt. Mert különben nem nagyon érthető, mi a csuda jó abban, hogy ott állsz a tömegben, bizony lökdösődnöd is kell, néhány másodpercre látod a bringásokat, szinte semmit információd sincs, ez azonban egyáltalán nem érdekel, ott vagy, jó értelemben véve őrjöngsz, tapsolsz, kiabálsz.

2022.05.03 10:58:02

Kerékpár nemzetisport.hu

A Magyar körverseny történetének eddigi legerősebb mezőnye sorakozik rajthoz a május 11-én kezdődő ötnapos viadalon. (x)