Merlier-é az utolsó sprint, Pogacar nagy fölénnyel megnyerte a Girót

Vágólapra másolva!
2024.05.26. 20:41
Az összetett dobogósok balról jobbra: Dani Martínez (2.), Tadej Pogacar (1.) és Geraint Thomas (3.) (Fotó: Getty Images)
A 25 éves Tadej Pogacar háromszoros Grand Tour-győztes lett, miután az idei Giro d'Italia 21., utolsó szakaszán biztonságosan célba ért Rómában: a záró etapot jelentő 125 kilométeres római körözést a belga Tim Merlier meggyőző fölénnyel nyerte meg a nagy felzárkózást produkáló, de abba belefáradó, ám a sprinterek különversenyét idén is megnyerő Jonathan Milan előtt. Valter Attila a főmezőnnyel együtt ért célba, és összetettben megismételte a tavalyi Vueltán elért helyezését: a 22. lett.

 

Immár hivatalos, Tadej Pogacar háromszoros Grand Tour-győztes, miután vasárnap biztonságban célba ért Rómában a záró szakaszon. Arról rengeteg szó esett az elmúlt hetekben, hogy milyen mértékben dominálta a mezőnyt a szlovén, amelyre a legbeszédesebb adat a tízperces (9:56) előny a második Dani Martínezhez képest. A háromhetesek győztesei általánosságban egy-két percet vernek a második helyzetre, az öt perc feletti különbség már dominánsnak számít manapság, sőt az ideihez fogható fölényt legutóbb 1965-ben jegyeztek fel a Girón – akkor Vittorio Adorni 11:26 perces előnnyel diadalmaskodott Italo Zilioli előtt. Pogacar idén hat szakaszt nyert meg, amihez hasonlót legutóbb Eddie Mercxtől láthattunk, még az 1973-as körversenyen – ebben a műfajban a Giro-rekorder a legendás Alfredo Binda, aki 1927-ben 12 etapot nyert meg, a megrendezett 15-ből.

Ennek ellenére a nap eseményei mellett sem érdemes elmenni, hiszen a tradicionális római nap egyrészt a festői díszlet, másrészt pedig egy újabb színvonalas vágta miatt is emlékezetes maradt. Tim Merlier behúzta ugyanis a záró szakaszt, Jonathan Milan követte őt, akinek az utolsó 10 kilométeren technikai problémája adódott, a kerékpárcsere után pedig éppen csak fel tudott zárkózni a mezőnyre. A ciklámen trikó ezzel együtt maradt a Lidl-Trek olasz bringásán, aki megvédte tavalyi elsőségét a sprinterek között. Valter Attila ezúttal is a mezőnnyel ért célba, így megtartotta 22. helyét összetettben, ugyanúgy, mint tavaly a Vueltán az első Grand Tourján a Visma színeiben. Ezzel Valter egyébként ötödik Grand Tourját teljesítette és a 2021-es 14. helye után a második legjobb eredményét érte el az olasz körön.

AZ UTOLSÓ KILOMÉTER

Innentől kezdve pedig nem csak Pogacarnak, de a teljes World Tour-mezőnynek új időszámítás kezdődik. Ahogyan az Amélie csodálatos élete című filmben elhangzik, a szerencse olyan, mint a Tour de France: az ember várja, majd egy szempillantás alatt vége. Lesz persze egy hét múlva egy Dauphiné, sőt a Svájci kör is hamarosan rajtol, de tudjuk, hogy ezek a versenyek már a Tourra való készülés jegyében telnek. Pogacarnak mindenesetre lesz néhány napja kipihenni az elmúlt három hét fáradalmait, majd pedig egy rövid felkészülésre ideje, hogy június 29-én már Firenzében állhasson rajthoz. Jonas Vingegaard-nak, a verseny 2022-es és tavalyi győztesének pedig ugyanennyi idő áll rendelkezésére, hogy versenyzésre alkalmas állapotba hozza magát áprilisi horrorbalesete után, hogy egyáltalán meccsben lehessen Pogacarral, illetve Primoz Rogliccal és Remco Evenepoellal, akik szintén megsérültek a baszk körös bukásban, csak kevésbé súlyosan, mint a dán. 

Pályafutása 18. olasz körversenyén szerepelt Domenico Pozzovivo, ez rekordbeállítást jelent. A 41 éves olasz kerékpáros, aki 2012-ben nyert szakaszt a Girón, az összetett 20. helyén zárt, a római körözést a mezőny előtt kezdhette meg, hogy egyedül ünnepelhesse meg a közönség.

Az MTI idézte a befutó után az M4 Sport helyszíni stábjának megszólaló Valter Attilát, aki azzal kezdte összegzését, hogy az utolsó szakaszon gyorsan mentek, elég stresszes volt a mezőny, az utolsó előtti körben egy bukás is volt: „Én egy párszor eléggé elöl mentem, gondolkoztam, hogy a kis emelkedőkön támadjak-e, de amire rávettem magam, addigra már nagyon gyorsan mentünk, úgyhogy végül csak szerettem volna biztonságban, meg jó érzésekkel befejezni ezt a Grand Tourt.”

Úgy fogalmazott, hogy hosszú távon mindenképpen jó érzésekkel fog visszatekinteni erre a versenyre, de közvetlenül a befutó után még közelibbnek tűnnek számára a kudarcok, azok az esélyek, amelyek nem jöttek össze, vagy azok a szakaszok, amelyek nem úgy alakultak, ahogyan szerette volna.

„De nagyon sokat tanultam és fejlődtem. Érzem, hogy a mezőny is fejlődik. Próbálom folyamatosan utolérni a legjobbakat, van, hogy úgy érzem, közeledek, és van, hogy úgy érzem, nem, de hosszú távon biztos, hogy van esélyem, tudok majd még jó eredményeket elérni. Elégedett lehetek magammal, megmutattam, hogy erős vagyok, hogy tudok küzdeni. Nem volt ez egy egyszerű Grand Tour, több mint a felét fele csapattal megcsinálni, mellette a sok balszerencsét is magammal vinni. Szerintem jól álltunk hozzá a srácokkal és tényleg egy jó Grand Tournak érzem ezt” – tette hozzá Valter.

107. GIRO D’ITALIA
21., utolsó szakasz (Róma–Róma, 125 km): 1. Tim Merlier (belga, Soudal-QuickStep) 2:51:50 óra, Milan (olasz, Lidl-Trek) azonos idővel, 3. Groves (ausztrál, Alpecin) a. i., …74. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) a. i., …92. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) a. i. Az összetett végeredménye: 1. (rózsaszín trikós) Pogacar 79:14:03 óra, 2. Martínez (kolumbiai, Bora-hansgrohe) 9:56 p h., 3. Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 10:24 p h., …22. Valter 1:04:46 ó h. A gyorsasági pontverseny végeredménye: 1. (ciklámen trikós) Jonathan Milan 362 pont, 2. Groves 225, 3. Merlier 193, …74. Valter 8. A hegyi pontverseny végeredménye: 1. (kék trikós) Pogacar 270, 2. Giulio Pellizzari (olasz, VF Group-Bardiani CSF-Faizane) 206, 3. Steinhauser (német, EF Education-EasyPost) 153, …32. Valter 8. A fiatalok versenyének végeredménye: 1. (fehér trikós) Antonio Tiberi (olasz, Bahrain-Victorious) 79:26:52, 2. Arensman (holland, Ineos) 1:42 p h., 3. Zana (olasz, Jayco AlUla) 11:10 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik